העברת הדירות בקיבוצים לחברים מתעכבת

אגף מיסוי מקרקעין באוצר: העברת הזכויות בדירות כרוכה במספר אירועי מס; עד כה לא נדרשו הקיבוצים להציג אישורים על תשלום מיסים

עופר פטרסבורג פורסם: 20.07.04, 09:02

יישום התוכנית להעברת הדירות בקיבוצים לידי החברים מתעכב, בשל אי-בהירות בנוגע לשאלה אם הקיבוץ או החבר יצטרכו לשלם מיסים כלשהם בעת העברת הדירות לבעלות החברים - כפי שמקובל בעיסקאות נדלן רגילות. מדובר במיסים כגון מס שבח, מס רכישה ומס מכירה.

 

תהליך שיוך הדירות מתבצע בפועל בכמה שלבים עיקריים: הקיבוץ מחליט על המועד הקובע לזכותם של חברים לדירות, בעיקר לפי ותק. בשלב הבא הקיבוץ מפנה את החבר למינהל מקרקעי ישראל, כדי שהמינהל יערוך עבורו חוזה העברת בעלות.

 

עד כה לא נדרשו הקיבוץ או החבר להוציא אישורי מס עבור השיוך. עם זאת, עמדת אגף מיסוי מקרקעין באוצר היא כי העברת הזכויות בדירת מגורים מהאגודה (הקיבוץ - ע.פ) לחברים והשלמת רכישת הזכויות על-ידי החברים בחוזה חכירה ישיר בין המינהל לחבר כרוכה במספר אירועי מס". כלומר - עמדת האגף היא כי עיסקאות אלה כרוכות בתשלום מיסים.

 

לפי חוות דעת של רוח מאיר מזרחי, לשעבר סגן נציב מס הכנסה וכיום יועץ ללשכת שמאי המקרקעין, יש לפטור ממס העברת דירות בקיבוצים לידי החברים. לדבריו, מבחינה משפטית אין לראות את הקיבוץ כאילו הוא "מוכר" את הדירה.