סדאם בכלא: קורא בקוראן ואוכל עוגיות אמריקניות

כתבה בעיתון "ניו יורק טיימס" מתארת את שגרת יומו של נשיא עיראק לשעבר בכלא, בהמתנה לפתיחת משפטו: הוא אוכל מנות קרב אמריקניות, קורא ספרים ומטייל בחצר מדי יום. רופאים העריכו שאפשר שלקה בסרטן הערמונית. שאר בכירי המשטר מוחזקים בנפרד. משפטו של אחד מהם, "עלי הכימי" עשוי להיפתח כבר בנובמבר

ynet פורסם: 19.09.04, 13:37

בתא שגודלו כ-3 מטרים רבועים, בתוך אחד מארמונותיו המפוארים שמצוי כעת בליבו של מחנה צבאי אמריקני מאובטח וחשאי בפאתי בגדד, ממתין סדאם חוסיין לפתיחת משפטו.

 

בתוך התא אין כל סימן שמזכיר את חיי המותרות שנשיא עיראק לשעבר היה מורגל בהם. יש שם מיטה מתקפלת, שולחן כתיבה קטן, כיסא מפלסטיק ומחצלת תפילה. יש לו אספקה קבועה של מים בבקבוקים וקרח וכן האפשרות לבחור ממגוון של 170 ספרים המצויים בספריית הצלב האדום הבינלאומי.

 

כתבה המתפרסמת היום (א') בעיתון "ניו יורק טיימס" מספרת שהרודן לשעבר מעדיף לקרוא בעיקר בקוראן, וכן בספרי היסטוריה בשפה הערבית, העוסקים בתקופה של לפני כאלף שנים, כשבגדד הייתה בירת העולם המוסלמי.

 

פקידים בכירים עיראקים ואמריקנים שביקרו אותו סיפרו לעיתון שסדאם נועל כפכפים מפלסטיק וגלימה פשוטה, אוכל מנות קרב אמריקניות לארוחת בוקר ונוהג, במסגרת שלוש שעות הטיול היומיות שלו, לטפח עציצים בחצר הצמודה לתא. דווח גם שהוא מחבב מאוד עוגיות ודברי מאפה אמריקניים, ונוהג לבקש מעת לעת מסוהריו לאפשר לו לעשן סיגר.

 

שר זכויות האדם של עיראק, באכתיאר אמין, סיפר לעיתון שסדאם סירב לקבל לתאו עיתונים ומכשיר רדיו או טלוויזיה, ולכן הוא יודע מעט מאוד על שהתרחש בארצו מאז נלכד לפני תשעה חודשים. אולם, מספר אמין, כששמע סדאם שהמנהיג הסוני שייח ראזי אל-יאוור נבחר לנשיא עיראק וזכה לתמיכת ארה"ב, הוא היה נסער. "הוא לא היה מוכן לקבל זאת", סיפר אמין.

 

סדאם מוחזק בנפרד משאר בכירי המשטר לשעבר שנעצרו בידי האמריקנים מחשש שיתאם עימם גרסאות. לאחרונה הוטס הנשיא לשעבר לבית חולים אמריקני בבגדד, שם עבר בדיקות רפואיות. בבית החולים, כשבחדרים סמוכים שוכבים חיילים אמריקנים פצועים, איבחנו הרופאים שבלוטת הערמונית שלו מוגדלת, סימן ראשוני לאפשרות שלקה בסרטן. סדאם, כך דווח, הסכים לעבור בבית החולים בדיקות דם אך לא בדיקות ביופסיה כדי לאמת את האבחנה.

 

הוא נחקר שעות ארוכות בידי חוקרים שונים, האוספים את חומר הראיות שישמש במשפטו. לפני כשלושה חודשים הוא הואשם רשמית בפשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות אולם גורמים רשמיים סיפרו שהוא עדיין ממשיך לטעון שלא חטא כלל, ואינו מראה כל סימן של חרטה על 24 שנות שלטון האימים שלו. הוא מכנה את אלה הטוענים שהיו קורבנותיו "בוגדים", וממשיך גם היום לטעון שהוא הנשיא המכהן החוקי של עיראק ולפיכך הייתה לו הזכות המלאה לעשות את כל מה שעשה.

 

הממשלה הזמנית של עיראק, בראשותו של ד"ר איאד עלאווי, החליטה לאחרונה לזרז את המהלכים הנדרשים במטרה להתחיל במשפטם של סדאם ונאמניו הכלואים עימו כבר השנה. המשפט הראשון הצפוי הוא ככל הנראה משפטו של עלי חסן אל-מג'יד, אחיינו של סדאם המכונה "עלי הכימי", שאפשר שיעמוד על דוכן הנאשמים כבר בחודש נובמבר. שאיפת הממשל העיראקי היא שהמשפט הבא בתור יהיה של סדאם עצמו, מתישהו בתחילת 2005.

 

אבי בית הדין הממונה, סאלם צ'לבי, אמנם התפטר מתפקידו לאחר שהסתבך בפרשיית רצח, אולם חמשת השופטים האחרים כבר קיבלו את המינוי, ונוכח השינוי בחוקה העיראקית לפני כחודשיים - גם את הסמכות להטיל על הנאשם עונש מוות.

 

בכירי הממשל הזמני מאמינים שעיראק, שנרמסה תחת רגליהם של סדאם ואנשיו במשך עשרות שנים של אימה ודיכוי, תתחיל להחלים רק אחרי שהאשמים יובאו לדין. "בלי צדק, אני לא רואה אפשרות שהחברה העיראקית תירפא", אמר השר אמין. "האנשים האלה הפכו את עיראק לבית קברות ענק. זו הייתה תעשייה של רצח", הוסיף.

 

לרצון להתחיל במשפטים בהקדם האפשרי יש גם הסבר פוליטי. ראש הממשלה עלאווי צפוי לעמוד לבחירות בחודש ינואר, וזו צפויה להיות שעת מבחן עבורו ועבור הממשל העיראקי החדש כולו. רבים רואים בו אחראי ישיר לכאוס השורר בעיראק כיום. נוכח הבדלנות הנמשכת והטרור המתגבר, בהעמדתם של אנשי המשטר הישן למשפט הוא יוכל להראות לעיראקים שהשנים הרעות הסתיימו.

 

עם זאת, מומחים מטילים ספק אם לוח הזמנים המצופה אכן יתממש. לדבריהם, גיבוש גוף הראיות רחוק מאוד מסיומו וגם אין עדיין לסדאם ולאנשיו צוות הגנה מגובש. היו אמנם כמה עורכי דין ערבים שהביעו רצון להגן על סדאם, אולם לא היו פרקליטים עיראקים או ערבים שהודיעו על רצונם לסייע לאנשים כמו "עלי הכימי" ואחרים.

 

בינתיים ממשיך סדאם בשגרת יומו. בראיון שהעניק ראש הממשלה עלאווי לעיתון הוא דחה בתוקף טענות כאילו רצונו להביא את סדאם למשפט בהקדם מקורו בנקמה על ניסיון של שליחיו של סדאם להתנקש בחייו לפני שנים אחדות. "עכשיו הוא משלם את המחיר על מעשיו. אני מניח שהוא מת קצת בכל יום שעובר. הוא בכלא, לבדו. הוא איבד את הכל, ובמיוחד את כוחו. בשבילו זה גרוע ממוות".