הממשלה אישרה היום (א') תיקון בחוק המחקר והפיתוח (המו"פ), שיאפשר לחברות שקיבלו סיוע מהמדען הראשי למכור בחו"ל ידע שצברו בישראל. את נוסחו החדש של החוק יזמו שר התמ"ת, אהוד אולמרט, ושר האוצר, בנימין נתניהו.
החוק הנוכחי אוסר באופן קטגורי על הוצאת ידע נתמך מדען מחוץ לישראל. על פי התיקון, תוכל ועדת המחקר של משרד התמ"ת לאשר לחברות למכור או להעביר ידע שפותח בתוכנית מו"פ שבוצעה בישראל בסיוע המדען הראשי בתמ"ת.
על פי התיקון, תצטרך חברה כזאת להחזיר למדינה פיצוי בגובה מחיר הידע שתמכור לחו"ל, כפול שיעור ההשקעה של המדינה מתוך סך כל הכסף שהושקע באותה חברה בעבר. חברות מחו"ל שיירכשו חברות ישראליות, יצטרכו לפצות את המדינה על פי מפתח דומה. חברות שימכרו ידע בדרך של החלפת מניות, יצטרכו לשעבד לטובת המדינה את מניות של החברה הממוזגת שהתקבלו כתמורה במסגרת העסקה.
הכסף שהחברות ישלמו למדינה כפיצוי על מכירת הידע, ישמש בעתיד להגדלת תקציב עידוד המחקר והפיתוח של המדען הראשי בתמ"ת.