דרמה רפואית: מותו של ילד פלסטיני הציל 5 ישראלים

לילה סוריאליסטי עבר על רופאי ההשתלות: משפחה פלסטינית ממזרח ירושלים הסכימה לתרום את איברי בנה בן ה-9 שמת מוות מוחי. הניתוחים שנעשו ביממה החולפת הצילו חייהם של חמישה ישראלים. באחד המקרים, לראשונה בארץ הושתלה ריאת ילד במבוגר

עופר מאיר פורסם: 30.09.04, 19:53

"בדיוק בזמן שבו ישבתי והמתנתי להגעת הלב מ'הדסה', הודיעו בחדשות על מותם של שני הילדים משדרות מפגיעת טיל הקסאם. לא יכולתי להימנע מלחשוב על האיזור הבלתי אפשרי שבו אנחנו גרים: בצד אחד ערבים תורמים לב ומצילים ילד יהודי, ולא רחוק משם אחיהם טובחים בנו".

 

כך אומר הערב (ה') ד"ר יעקב (ג'יי) לביא מהמרכז הרפואי "שיבא" בתל השומר, שהשתיל הלילה את לבו של הילד הפלסטיני בגופו של ילד יהודי בן 6.5, שהיה על סף מוות כתוצאה מאי ספיקת לב חמורה.

 

תרומת איברים באישור המוכתר

 

סבו של מחמוד סלחות בן ה-9, אמין, סיפר הערב: "ביום שישי בבוקר השבוע שעבר יצא מחמוד מהבית בכפר שלנו, ג'אבל מוכבר, לעשות קניות במכולת.

רכב שעקף אוטובוס פגע בו, והוא איבד את ההכרה ופונה למרכז הרפואי הדסה 'עין כרם'".

 

מתאם ההשתלות ב"הדסה" קיריל גרוזובסקי, אמר כי "מחמוד הגיע ממזרח ירושלים לבית החולים כשהוא מחוסר הכרה. הוא עבר ניתוח נוירוכירוגי להצלת חייו, אולם הלחץ המוחי שלו עלה, מצבו הידרדר, וכעבור חמישה ימים נקבע מותו המוחי. מנהל מחלקת טיפול נמרץ ילדים, ד"ר עידו יציב, פנה למשפחה בבקשה לתרומת איברים, ואחרי התייעצות עם מוכתר הכפר הם נענו בחיוב".

 

"הרופא ב'הדסה' דיבר איתי על ההשתלה", מוסיף סבו של הילד הפלסטיני, "ואנחנו התייעצנו בכפר והסכמנו לעשות את המעשה. זה בסדר גמור מצידנו ואנחנו מאוד שמחים שזה יכול לפחות להציל את חייהם של ילדים ישראלים".

 

איבריו של סלחות הושתלו ביממה האחרונה ב-5 חולים ישראלים, אחד מהם ערבי-ישראלי: ליבו של הילד הושתל בבן 6.5 ב"שיבא"; שתי כליותיו הושתלו בבן 11 ובבן 13 מאיזור הצפון במרכז "שניידר" לרפואת ילדים בפתח תקווה; הכבד הושתל בבן 15, גם כן ב"שניידר"; ושתי ריאותיו של הילד הפלסטיני הושתלו בבן 29 במרכז הרפואי "רבין" בפתח תקווה.

  

התאוששות מדהימה למושתל הלב

 

משתיל הלב, ד"ר לביא: "בשבועיים האחרונים היה מאושפז אצלנו ביחידה לטיפול נמרץ ילדים ילד בן 6.5 במצב סופני, עקב אי ספיקת לב קשה ביותר מגורם בלתי ידוע. מצבו הלך והידרדר במהירות, וכולנו חששנו מאוד שהוא לא יגיע בחיים עד ליום שבו תימצא עבורו תרומת לב מתאימה, שהיא מאוד נדירה בגיל הילדות. תרומתו של הילד הפלסטיני פשוט הצילה את חייו".

 

"הניתוח", הוא מוסיף, "שבוצע על ידי בעזרתם של ד"ר יגאל כסיף, שגם ביצע את ההנצלה ב'הדסה', ובהרדמתם המעולה של ד"ר סרגיי פרייסמן וד"ר קיידן, החל בשעות הערב והסתיים בהצלחה באחת אחר חצות. מה שמדהים הוא, שהבוקר הילד כבר ישב במיטתו ביחידה לטיפול נמרץ ילדים ב'שיבא' כשהוא ער, אוכל ושותה, ואמר לי 'אני רוצה כבר ללכת הביתה'. זאת התאוששות מדהימה מניתוח כל כך מורכב, ואני הייתי ממש המום מזה".

 

השתלת כבד שניה במשפחה אחת

 

מנהל מחלקת ההשתלות בבתי החולים "שניידר" ו"בילינסון", פרופ' איתן מור, שגם ביצע את השתלת הכבד הלילה: "זה מאוד נדיר שיש כל כך הרבה תרומות של איברי ילדים, כמו שאנחנו רואים בימים האחרונים.

רק בשבוע האחרון ביצענו כאן שלוש השתלות כבד, וזה מספר מאוד גדול באופן יחסי".

 

"את השתלת הכבד בבן ה-15 ביצעתי בלילה יחד עם ד"ר רן שטיינברג מכירורגיית ילדים. זה האח השני באותה משפחה שעובר השתלת כבד. אחיו הצעיר של המושתל, היום בן 8, עבר השתלת כבד מוצלחת לפני 3 שנים, ומצבו היום טוב מאוד. המשפחה הזאת היא משפחה שבה יש שני בנים בלבד – ושניהם עברו השתלת כבד. גם ההשתלה הנוכחית עברה בצורה מוצלחת".

 

גם השתלת הריאות שנערכה ב"בילינסון" הייתה חריגה: היתה זו הפעם הראשונה בישראל שבה מושתלות ריאות של ילד בגופו של אדם מבוגר.

 

הצוות בבית החולים החליט על ביצוע ההשתלה בגופו של חולה הסיסטיק פיברוזיס (CF) בן ה-29, בשל מצבו הקשה, לאחר שהיה מאושפז כחצי שנה בביה"ח, ולאחר שנבדק ונמצא כי ההפרשים בין ריאותיו של הילד הפלסטיני לבין גודל הריאות שזקוק להן הצעיר החרדי הם נסבלים. ההשתלה עברה, לפי שעה, בהצלחה