בחירות אינן הופכות לחופשיות בהבל פה, גם אם מדובר בפיותיהם של מנהיגי מדינות וכוכבי תקשורת ואקדמיה. בחירות אינן מטה קסם ההופך דיקטטורה לדמוקרטיה. להיפך, תנאי בל-יעבור לקיום בחירות חופשיות הוא קיומה של חברה דמוקרטית המושתתת על זכויות הפרט ולא על זכויות השליט.
בחירות חופשיות הן תוצר של חברה המעניקה לאזרח את הכוח לקבוע את מרחב התמרון של השלטון, והן אינן יכולות להתקיים בחברה המאפשרת לשליט לרמוס את זכויות הפרט, לחסל את מתנגדיו ולחנך את ילדיה לשנאה. בחירות המתקיימות בחברה שאינה חופשית אינן חופשיות בעליל, גם אם יכנו אותן "חופשיות" בכל מהדורת חדשות ובתדרוכי עיתונאים בירושלים, בלונדון, באו"ם ובוושינגטון. פתגם טקסני אומר ששכבות ליפסטיק ואיפור על שפתיו ופניו של דוברמן לא יסתירו את העובדה שהוא דוברמן ולא פודל.
הבחירות יעניקו מהלומה אנושה לסיכויי הפלסטינים להשתחרר ממשטר הדיכוי שהוקם ב-1993 על-ידי ערפאת, אבו-מאזן, אבו-עלא רג'וב ודחלאן. הן יעניקו לגיטימציה נוספת לגורמי טרור פלסטינים ויחלישו את הסיכוי לשלום. הבחירות גם ישרישו את התהיות לגבי יכולתה של ישראל ליישם את לקחי בחירות 1996 שהתקיימו ברשות הפלסטינית, להפנים את לקחי 11 שנות טרור חסר תקדים מאז נחתם הסכם אוסלו ולהפיק תועלת מלקחי הבחירות וחילופי השלטון שארה"ב יזמה באפגניסטן ובעירק.
בינואר 1996 התקיימו בחירות ברשות הפלסטינית בפיקוח בינלאומי וישראלי. הן הוכרזו כחופשיות על-ידי ממשלת ישראל, הנשיאים קלינטון וקארטר, ה"ניו-יורק טיימס" ורוב המדינאים והעיתונאים בעולם. הרבה ליפסטיק ואיפור נמרח על-פני הרשות הפלסטינית כדי להכשיר את הבחירות. אבל כאשר נמחק האיפור, התברר שבמקביל לבחירות ה"חופשיות", נמשכו החינוך לשנאה, הטרור, הדיכוי, השחיתות, רדיפת מיעוט דתי (נוצרי) והפרה שיטתית ואלימה של התחייבויות.
תנאי מוקדם לבחירות חופשיות, לשלטון מתון ולשלום בר-קיימא הוא עקירתו מן השורש של המשטר האחראי להשחתת החברה הפלסטינית. אבו-מאזן ואבו-עלא לא היו בגולה או במחתרת ב-11 השנים האחרונות. לעתים הם חלקו על הטקטיקה של ערפאת, אך תמיד הזדהו עם האסטרטגיה. לכן, הם נמנו מאז שנות ה-50 על מקורביו וסגניו. יחד עם דחלאן ורג'וב, הם גיבשו את סידרת ההבנות עם החמאס, ועיצבו את החינוך לשנאה במערכות החינוך, הדת והתקשורת של הרשות הפלסטינית. הארבעה ידועים בכינוי "מיסטר 20%", כגובה השוחד שהם מקבלים מאנשי עסקים.
ארה"ב לא קיימה בחירות באפגניסטן ובעירק לפני עקירתם מן השורש של משטרי הטאליבן והבעת'. בנות הברית לא קיימו בחירות ביפן ובגרמניה לפני שעקרו מן השורש את משטרי טוג'ו והנאצים.
הרשות הפלסטינית אינה אכסניה לבחירות חופשיות. היא המכשול העיקרי בפני בחירות חופשיות. הכרה בבחירות כאילו הן חופשיות – למרות הרקורד המתועד של הרשות הפלסטינית – יהווה ניצחון נוסף להרהורי לב על-פני ניסיון מוכח, יעניק פרס נוסף לטרור הפלסטיני ויעודד את הטרור הבינלאומי, ידכא גורמים פלסטינים מתוניסיה ויפגע קשות בחתירה לשלום.