על רקע הירידה הנמשכת במכירות תקליטורים, בולטת הפריחה בשוק המוזיקה הדיגיטלית באינטרנט ובטלפונים סלולריים פרח. דו"ח חדש המתפרסם היום (ד') קובע כי תעשיית המוזיקה העולמית רושמת לראשונה רווחים משמעותיים מפלטפורמות דיגיטליות.
ה-IFPI, הפדרציה העולמית לתקליטים וקלטות, שמייצגת למעלה מ-1,450 חברות מוזיקה בחבי העולם, קובעת כי חובבי מוזיקה בארה"ב ובאירופה רכשו ב-2004 יותר מ-200 מיליון שירים באופן חוקי באמצעות האינטרנט, לעומת 20 מיליון ב-2003. נתון זה מחזק הערכות לפיהן ההכנסות משוק המוזיקה הדיגיטלית הגיעו אשתקד לכ-330 מיליון דולרים, פי שישה לעומת 2003.
"מוזיקה דיגיטלית היא המיינסטרים היום", אמר ג'ון קנדי, יו"ר ומנכ"ל IFPI. "היתה צמיחה משמעותית במהלך 2004, והתחום ממש המריא". על פי הדו"ח, כיום ישנם למעלה מ-230 אתרים בהם ניתן לרכוש מוזיקה באופן חוקי, לעומת 50 בלבד ב-2003.
יוגשו תביעות נוספות
גם מוזיקה בטלפונים סלולריים הופכת לפופולרית יותר ויותר, כשאסיה היא היבשת המובילה את המגמה הזו. שוק הרינגטונים ביפן גלגל 100 מיליון דולרים ב-2004.
עם זאת, מחברי הדו"ח מזהירים כי הפיראטיות המשתוללת ברשת ממשיכה לגרום שחיקה ברווחים של השירותים החוקיים. קנדי מציין כי הפיראטיות ממשיכה לאיים על הגידול בשוק המוזיקה החוקית. ה-IFPI וארגונים מקבילים בהם ה-RIAA, איגוד חברות המוזיקה האמריקנית, הגישו בשנה החולפת מאות תביעות נגד גולשים, בטענה כי שיתפו קבצים בצורה בלתי חוקית על גבי הרשת.
לדברי קנדי, הקמפיין שהשיקה ההתאחדות, ומטרתו העלאת המודעות הציבורית לגבי הורדה בלתי חוקית של מוזיקה ושיתוף קבצים, החל לתת אותותיו, אולם ה-IFPI נחושה לתבוע גולשים נוספים החשודים בשיתוף קבצים פיראטי. "המטרה שלנו היא להרתיע גולשים מפני הורדה פיראטית, אך כנראה יידרשו תביעות רבות בטרם זה יקרה".
הפיראטיות אחראית להפסדים בתעשיה
ה-IFPI טוענת כי הפיראטיות הדיגיטלית היא שעומדת מאחורי הירידה המתמשכת במכירות המוזיקה, שהחלה בשנת 2000. על פי הפדרציה, ב-2003 חלה ירידה של 7.6% במכירות התקליטורים, וב-2004 נרשמה ירידה בשיעור דומה.
קנדי מעוניין לראות את המלחמה בפיראטיות ממוקמת גבוה יותר על סדר היום של הממשל האמריקני, כמו גם בקרב ספקי האינטרנט, שאמורים, לדעתו, למנוע את השימוש לרעה ברשתותיהם. התביעות של ה-IFPI הוגשו עד כה בעיקר נגד מחליפי קבצים פרטיים החשודים בפיראטיות, ולא נגד ספקי האינטרנט, הטוענים כי אינם נושאים באחריות משפטית לגבי פיראטיות של מנויים ברשתות שלהם.