מופז: פינוי הרצועה יימשך 4-3 שבועות

בתום דיון עם גורמים מצה"ל והמשטרה קבע מופז כי תהליך ההתנתקות ייארך בין שלושה לארבעה שבועות. מופז הנחה את צה"ל להציג לו בשבוע הבא תוכנית מפורטת לביצוע המשימה. המטרה: לצמצם את ההתנגדות לפינוי וכן למנוע מארגוני הטרור לפעול נגד המפנים והמפונים

חנן גרינברג עודכן: 12.03.05, 01:17

שר הביטחון, שאול מופז, החליט אמש (יום ו') בתום דיון עם גורמים בצה"ל ובמשטרה, שנערך טרם כניסת השבת, כי תהליך הפינוי של המתנחלים מרצועת עזה יימשך בין שלושה לארבעה שבועות. 

 

מופז הנחה את צה"ל להציג בפניו בשבוע הבא תוכנית מפורטת לביצוע המשימה בפרק זמן זה.

 

מטרת קיצור תהליך הפינוי היא, לסיים את המבצע המורכב בזמן הקצר ביותר, לצמצם למינימום את ההתנגדות שעלולה להתפתח בגוש קטיף, וכן למנוע מארגוני טרור שיבקשו לפעול בזמן הפינוי את יצירת התחושה של עזיבה תחת אש ואת הזמן להכנת תשתיות לביצוע פיגועים.

 

עם תחילת הדיונים בנוגע לתהליך פינוי ההתנחלויות מרצועת עזה העריך שר הביטחון כי יידרשו כ-12 שבועות לצורך העניין. בדיון שערך מופז ב-24 בפברואר עם צמרת מערכת הביטחון והגורמים שעוסקים בתהליך הפינוי לרבות גורמים משפטיים, ביקש מופז לקבל לידיו תוכנית חדשה שתצמצם את משך הפינוי לשמונה שבועות ואף פחות מכך.

 

כעת קיבל מופז החלטה עקרונית לפיה ניתן לסיים את הפינוי בתוך מחצית מהזמן. במערכת הביטחון מודעים למורכבות מבצע הפינוי, אך באותה מידה מבקשים לקצר את אורכו כדי לצמצם כמה שניתן תמונות של עימותים בין מתנחלים לכוחות הביטחון ושל תושבים שיסרבו לפנות את בתיהם.

 

קיצור תהליך הפינוי יאלץ ככל הנראה את מערכת הביטחון לשנות את סדרי הכוחות שיעסקו בפינוי. במשטרה כבר הודיעו כי 18 אלף שוטרים יקחו חלק בפינוי. בצה"ל מדברים על אלפי חיילים במעגלי אבטחה שונים, וגיוס כמעט מלא של מערך המילואים שימלא את מקומם של החיילים הסדירים שישובצו למלאכת הפינוי.

 

ביצוע התוכנית בשלושה עד ארבעה שבועות משמעותו מאמץ מהיר יותר, שיבוצע בו זמנית באזורים שונים בגוש קטיף. כך שיהיה צורך בכוחות נוספים. הדבר צפוי להביא גם לשילובם של חיילים במשימה ובנטל החיכוך עם המתנחלים. 

 

צמצום משך הפינוי לחודש ימים לכל היותר יביא לריכוז מאמץ אינטנסיבי של מערכת הביטחון, אך גם לחזרה לשגרה תוך זמן קצר. הצלחתו תלויה גם בהתנהלות בין המתנחלים למנהלת ההתנתקות בשבועות הקרובים.

 

הסכמתם בפועל של שיעור גדול יותר של מתנחלים לפנות את בתיהם מרצון עוד לפני אמצע חודש יולי, המועד בו אמור להתחיל המבצע (המועד המדוייק טרם נקבע סופית), יקל על כוחות הביטחון לעמוד בלוח הזמנים, אולם התנגדות רחבה סמוך לקיץ, עלולה להיות לרועץ. 

 

בתוך כך, על אף שישראל טרם הכריעה סופית בעניין ציר פילדפי, נראה כי נפתח פתח משמעותי לכך שישראל תיסוג לבסוף מהציר. זאת אם יוכח כי פעילות הפלסטינים והמצרים גם יחד מסכלת את הברחות אמצעי הלחימה דרך המנהרות.

 

בפגישת מופז-מובארק אתמול בשארם, סוכם עקרונית על פריסת 750 אנשי ביטחון בציר, כמו גם סיכומים נוספים לחיזוק שיתוף הפעולה הצבאי לאורך תשעת הקילומטרים הרגישים הללו.

 

במערכת הביטחון מתקשים להאמין כי עזיבת הציר תהיה חלק מתוכנית ההתנתקות כבר בחודש יולי השנה, אולם לא מן הנמנע כי הדבר יתרחש בשלב מאוחר יותר, אך עוד לפני סוף שנת 2005.

 
פורסם לראשונה 11.03.05, 20:05