Zigbee: הדבורה האלחוטית שתדליק את האור

בסיוע טכנולוגיית האלחוט Zigbee נוכל להכין את הבית לבואנו בלחיצה על כפתור בטלפון

עופר שמואלי פורסם: 17.04.05, 19:17

בקרוב לא נידרש עוד להיות בבית או לכוון טיימר כדי להדליק את האור או להפעיל את מיזוג האוויר. כבר ברחוב, בעודנו מתקרבים הביתה, נוכל לשלוף את הטלפון הסלולרי, ובלחיצת כפתור להאיר ולצנן את הבית. איך? בזכות טכנולוגיית האלחוטית Zigbee. 

 

Zigbee נחשבת אחת ההבטחות הגדולות בעולם הסלולר לשנת 2005. לשבבים הללו יש פוטנציאל להשתלב כמעט בכל התקן העולה על הדעת: עכברים למחשב וצעצועים, מכשירי טלוויזיה וטלפונים סלולריים, מזגנים וציוד רפואי ותעשייתי. טכנולוגיית האלחוט הזו יכולה להשתלב בהצלחה מרובה גם בבית החכם.

 

כך, למשל, ברגע שנשדך שבב Zigbee לנורות החשמל הרגילות, אפשר יהיה להדליקן ולכבותן באמצעות טלפון סלולרי המצוייד במשדר מתאים. היישום פשוט ולא דורש תעבורת נתונים רחבה, והמידע שעובר בין מכשיר הטלפון לנורה הוא בסיסי ביותר: "הדלק" או "כבה אותה".

 

נדע מתי הגיע הדואר

 

הסלולרי יידע להדליק ולכבות גם את הטלוויזיה אם יותקן בה שבב דומה. ניתן יהיה לשלב את השבב גם בדלת הכניסה, כך שבכל פעם שמישהו ייצא וייכנס מהבית נוכל לקבל על כך התראה טלפונית. יישום כזה יכול להיות אידיאלי כשרוצים לדעת מתי הילדים באים והולכים, אך גם כאמצעי אבטחה נוסף למוסדות ולארגונים.

 

ואם נישאר בסביבה הביתית, הרי שאת Zigbee נוכל להתקין גם בתיבת הדואר השכונתית. מחכים למכתב רומנטי? להודעת דואר רשום על כך שהספרים שהזמנתם מאמזון הגיעו? במקום לרוץ כל עשר דקות לבדוק את תיבת הדואר, תוכלו לקבל מבזק אלחוטי בכל פעם שהשבב החכם הבחין בדוור המניח מכתב בתיבה.

 

בדומה לבלוטות', גם Zigbee נועדה לתשדורת לטווחים קצרים ובינוניים (בתדרי 2.4 ג'יגהרץ) ולא ליישומים רחבי פס כמו וידיאו. למעשה, הטכנולוגיה מסתפקת בקצב תעבורה שנע בין 20 ל-250 קילוביט לשנייה לכל היותר. העובדה הזו טומנת בחובה יתרון עצום: שבבי Zigbee צורכים אנרגיה מזערית בהשוואה לבלוטות'.

 

יכולות אבטחה מרשימות

 

הסוללה המניעה את השבב מספיקה לעתים לחודשים רבים ואף שנים. היא קמה לתחייה רק כאשר יש צורך בשבב. שבב Zigbee קולט אמנם בטווח ממוצע של כ-30 מטרים, אך הטכנולוגיה בנויה כך, שניתן להגדיל את טווח השידור עשרות מונים. באמצעות פריסה של שבבים הנמצאים במרחק קצר זה מזה, ניתן ליצור רשת, שתשתרע על-פני קילומטרים רבים, ושבה יכולים לפעול עד 64 אלף קישורים בין שבבים שונים.

 

כך, למשל, בעיר המרושתת בשבבים נוכל להפעיל את המזגן כבר מצדו השני של הכרך – ולא רק בכניסה לרחוב. לשם השוואה, בטכנולוגיית בלוטות' ניתן לנהל רשת שבה מקושרים שמונה גורמים לכל היותר. למבנה הרשתי הזה יש גם פוטנציאל כלכלי משמעותי. מדינות המפיקות נפט יוכלו להתקין חיישנים הפועלים בטכנולוגיית Zigbee לאורך צינור נפט ארוך, המתפרש על-פני קילומטרים רבים.

 

החיישנים הללו יספקו לתחנת הבסיס נתונים חשובים על מצב הצינור בכל נקודה ונקודה. ההערכה היא, שהשוק התעשייתי יהיה הראשון לאמץ את הטכנולוגיה. היא מציעה יכולות אבטחה מרשימות (הצפנה של 128 ביט), תאימות לרשתות אלחוט אחרות, עלות נמוכה, זמן תגובה מהיר ותמיכה של חברות ענק כמו מוטורולה ופיליפס.

 

זרימת מידע כמו בכוורת

 

עם זאת, Zigbee צפויה לעשות דרכה במהירות גם לשוק הפרטי. השאיפה היא, שעד סוף השנה היא תהפוך לתקן מקובל. תחזיות אופטימיות אף מדברות על כך, שהטכנולוגיה תפעל במאות מיליוני מכשירים סלולריים כבר בשנים הקרובות. ניצנים ראשונים אפשר לראות כבר בקוריאה.

 

חברת קיוריטל הקוריאנית חשפה כבר בשנה שעברה טלפון סלולרי ראשון המצוייד בטכנולוגיה. לפני חודשים אחדים נכנסה לזירה גם חברת AirBee, שהציגה תרמוסטט המאפשר למשתמשים לנצל את התקשורת האלחוטית כדי לשלוט בחום המים באמבטיה ובמיזוג הביתי. התרמוסטט יעביר עידכון על הטמפרטורה לסלולרי, למחשב הנייד או למחשב האישי.

 

בתוך שמה של הטכנולוגיה מסתתרת המילה "דבורה" באנגלית (Bee), ולא במקרה. שמואל ברקן, מנכ"ל משותף בחברת פריסקייל הישראלית, העוסקת בתחום, מספר, כי מקור השם בכוורת הדבורים הפעלתנית: ההישרדות של הכוורת תלויה באופן מוחלט בזרימת המידע בין כל דבורה לדבורים האחרות הנמצאות בסמוך לה. באותו האופן מתקשרים שבבי Zigbee ביניהם כדי להעביר מידע ממקום למקום.