עסקת החבילה של מי עדן

מי עדן יצאה עם שיטת תמחור חדשה בה הבטיחה כי מחיר המים בכדים יהיה משתלם יותר ממחיר מים בבקבוקים. אלא שהמציאות אופטימית פחות. מי עדן: שיטת התמחור פשוטה ואטרקטיבית

יעל אונגר פורסם: 28.04.05, 09:20

בסוף פברואר יצאה חברת מי עדן במסע פרסום למבצע שיווק תחת הכותרת "מי עדן עד אליך". במודעות שפרסמה החברה צוין, בין הייתר: "עם השקת שירות 'מי עדן עד אליך', מחיר ליטר מים בכדים יותאם, ולפעמים יהיה אף משתלם יותר, ממחיר ליטר מים בבקבוקים. עבור השירות ייגבה תשלום אחיד וקבוע העומד בממוצע על פחות משקל ליום".

 

המציאות, כך נראה, אופטימית פחות. ישנם לקוחות שעשויים לגלות, כי להם זה לאו דווקא משתלם. הנה דוגמא.

מחיר הכדים – שאכן הוזל במסגרת עסקה זו - אינו המרכיב היחיד בתימחור עלות המים הריאלית לצרכן, שכן מצטרף אליו סכום חודשי קבוע, שבסופו של דבר משפיע על עלותה הכוללת.

 

בעבר נקרא תשלום זה בשם "דמי מנוי"- ומי שברשותם מתקן שגם מחמם ומקרר את המים שילמו 32 שקל לחודש. כיום תפסו את מקומו שני תשלומים חדשים. האחד נקרא דמי הגעה – ועלותו החודשית 25 שקל לחודש, בלי הבדל בסוג המתקן שברשות הצרכן. התשלום השני חל על מי שברשותם מתקן שגם מחמם ומקרר את המים, הוא מכונה דמי מתקן – ועלותו 22 שקל לחודש. כלומר, כיום עומד סך כל התשלומים הללו למי שהמתקן אצלו מחמם ומקרר את המים – על 47 שקל לחודש.

 

זאת ועוד: זוכרים שבמודעה היה כתוב "עבור השירות ייגבה תשלום אחיד וקבוע העומד בממוצע על פחות משקל ליום". אם מתייחסים רק למרכיב המכונה דמי מתקן (שבמי עדן הסבירו לנו כי הוא מתייחס לאחריות על המתקן) – זה נכון. אך כשאומרים לצרכן סביר "דמי שירות", בתודעתו חל הדבר על כל תשלום קבוע שהוא חייב בו – כולל מה שמכונה היום "דמי הגעה".

 

כל זה מתחזק עוד יותר נוכח העובדה הבאה. שאלנו את מי עדן, מה פירוש "דמי הגעה". זה עבור הובלת הכדים – ענו לנו. אם כך, שאלנו, האם צרכן יכול לאסוף את הכדים, כדי לחסוך את "דמי ההגעה". לא, ענו לנו שם, הדבר אינו אפשרי.

 

מתשובת מי עדן עולה, כי בעצם זהו אינו אלא תשלום חודשי קבוע, ולא משנה מה שמו. אבל זה לא הכל. גלשנו לאתר של מי עדן, וניסינו למצוא שם את כל הנתונים הרלבנטיים למבצע החדש. לא מצאנו. לכן התקשרנו למספר הטלפון שצוין במודעה, והגענו למכירות. שם אישרו לנו את הנתונים לגבי מחירי הכדים, דמי ההגעה ודמי המתקן. עם זאת, בשיחה הראשונה טרחו לומר לנו שהעסקה החדשה הזאת מותנית בהתקשרות לשנתיים רק כאשר תהינו על מהותם של דמי המתקן. בשיחה השנייה כבר נאמר לנו הדבר ביוזמת המוקדן.

 

יפה, שאלנו – אך מדוע כל זה אינו מופיע באתר כך שיהיה גלוי לעין כל, וכל אחד יוכל לעשות מראש את החשבון בהתחשב בצריכתו? "זה כל הרעיון, שתתקשרו אלינו ותשמעו מאיתנו את הפרטים", ענו לנו בלי להניד עפעף.

 

הם קצת היו מופתעים לשמוע מאיתנו, שעכשיו אנחנו הולכים לעשות חשבון, ושלא מייד נשלוף כרטיס אשראי ונמתין למובילים – אבל ככה מתנהלת צרכנות נבונה.

 

מי עדן: התמחור פשוט ואטרקטיבי

 

ממי עדן נמסר בתגובה, כי "'מי עדן עד אליך' הינו שירות חדש בשיווק הישיר של החברה. השיטה החדשה מציעה

ללקוחות קיימים וחדשים את הנוסחה המנצחת: המים האיכותיים בישראל במגוון הרחב ביותר, בשירות אישי עד הבית ובתמחור שקוף, פשוט ואטרקטיבי.

 

"המחיר החדש מורכב מ-3 פרמטרים: מים, שירות ומתקן, וזאת כדי שהלקוח יוכל להרכיב לעצמו את המסלול המתאים לו ולפי צרכיו. נתון זה הופיע באופן ברור בפרסומי מי עדן בעת חשיפת השירות החדש. מים - הלקוח יכול לבחור בין כד קטן של 11 ליטר לכד של 19 ליטר. מחיר כד 11 ליטר במסלול זה הוא 18 שקל בלבד (כד 11 ליטר השווה כמעט לשמיניית ליטר וחצי). מחיר כד של 19 ליטר עומד על 29 שקל.

 

"שירות – מחיר השירות הינו קבוע ועומד על 25 שקל לחודש.

 

"מתקן - הלקוח יכול לבחור בין מיני בר ללא תוספת תשלום או מגוון ברים חשמליים ב- 22 שקל בלבד לחודש (ז"א מגוון של מכשירי בר במחירים שונים בדומה למכשירי סלולר).

 

"מי עדן עד אליך, כשמו כן הוא, הינו שירות הבאת כדי מים מינרלים של מי עדן עד הבית. התשלום הקבוע היחיד במסגרת "מי עדן עד אליך" הינו 25 שקל על השירות, הכולל את ההגעה לבית הלקוח, בזמן שנוח ללקוח, והבאת הכדים הכבדים עד לפתח ביתו, יתר החבילה היא בהתאם לצרכי הלקוח. לרשות לקוח המעוניין לאסוף את המים המינרליים עומדים מגוון אמצעים אחרים החל מקנייה ברשתות השיווק ועד רכישה בתחנות הדלק.

 

"כפי שהתפרסם לאחרונה באמצעי התקשורת, מי עדן עורכת כיום שינויים באמצי התקשור שלה, ובהם גם אתר האינטרנט הנמצא כרגע בתהליך של בנייה מחודשת. האתר יעלה מעודכן בזמן הקרוב ובאמצעותו ניתן יהיה לקבל את כל הפרטים הרלוונטיים על השירותים החדשים של החברה ואפילו לבנות לעצמו את חבילת השירות המתאימה לצרכיו.

 

"מאחר ובמי עדן תופרים מסלולים בהתאמה לצרכיו של כל לקוח, המטרה היא לתת את כל הפרטים והמידע בצורה השקופה ביותר, בשלב זה האפשרות המקצועית ביותר היא דרך הטלפון".

  

הכותבת היא עורכת דין המתמחה בנושאי צרכנות