רוחות חדשות במשרד האוצר. לאחר שנתיים של קיצוצים ושל פגיעה בשכבות החלשות מבית מדרשו של בנימין נתניהו, הודיע אתמול ממלא מקום שר האוצר, אהוד אולמרט, על כוונתו להכין תוכנית מקיפה למאבק בעוני.
אולמרט, שנכנס לתפקידו לפני פחות מחודש, הורה אתמול למנכ"ל משרדו, ד"ר יוסי בכר, להכין כבר עד סוף החודש "תוכנית יסודית להתמודדות עם בעיית העוני בישראל". אולמרט הורה שבכר ירכז את עבודת המטה עם ראשי הגפים במשרד האוצר, מנכ"ל משרד התמ"ת ונציגי בנק ישראל.
אולמרט אף הנחה לגבש מסמך ראשוני של המלצות לטווח הבינוני והארוך וזאת כבר במסגרת התקציב לשנה הבאה וכן ליצור סדרי עדיפויות נכונים, על מנת שניתן יהיה להביאם בהקדם בפני ראש הממשלה ומליאת הממשלה.
על פי התוכנית המתגבשת, כמיליארד שקלים – מעבר לקיצוץ המתוכנן – יקוצצו מתקציב משרד הביטחון, וכמו כן יבוצע קיצוץ משמעותי – כחצי מיליארד שקלים – בתקציבי הקניות וההצטיידות של משרדי הממשלה. זאת במטרה לחלץ מהעוני כבר בשנה הקרובה עשרות אלפי משקי בית, בהם קשישים עריריים וגם משפחות מרובות ילדים. בתוך שנתיים שלוש הכוונה היא להפחית את מספר העניים בחצי מיליון.
במהלך השנתיים האחרונות פגע משרד האוצר קשות בשכבות החלשות, בעיקר בעקבות התוכניות הכלכליות שכללו קיצוצים בקצבאות הילדים, הקשישים, האבטלה והבטחת ההכנסה. כיום חיים בישראל 1.5 מיליון עניים, מהם 710 אלף ילדים. גורם בכיר באוצר אמר אתמול כי "זה יהיה המבחן האמיתי של שר הביטחון שאול מופז, שהצהיר רק לאחרונה שהוא בעד המלחמה בעוני".
לתוכנית המתגבשת ארבעה עוגנים עיקריים:
שר האוצר אמר אתמול כי "ההצעות והפתרונות להתמודדות עם בעיית העוני במדינת ישראל צריכים להיעשות בכלים ובאמצעים ארוכי טווח ולאורך זמן, בין היתר באמצעות יצירת מקומות עבודה, השקעות בחינוך, העלאת שיעור ההשתתפות בכוח העבודה ויצירת כלים לעידוד יציאה לעבודה".
בארגונים החברתיים מיהרו לברך אתמול את אולמרט על יוזמתו. "אני מקווה שלא מדובר בתרגיל יח"צני שמטרתו לגייס הון פוליטי. תוכנית למיגור העוני מחייבת את העלאת הנושא לראש סדר העדיפויות הלאומי" אמר עו"ד ערן ויינטרוב, מנכ"ל ארגון "לתת", המאגד בתוכו יותר מ- 100 עמותות סיוע וחלוקת מזון. יו"ר ההסתדרות, עמיר פרץ, בירך אף הוא על ההצעה.