סין: הדובים טרפו את החוואי שגידל אותם

האן שיגן, חוואי ממחוז ג'ילין בסין, התפרנס מגידול דובים שחורים למטרות סחר באיבריהם. יום אחד, בזמן שניקה את כלוביהם, התנפלו עליו שישה מהם וטרפו אותו

ארז ארליכמן פורסם: 12.10.05, 00:14

המזל לא האיר פנים ביום שני להאן שיגן, חוואי ממחוז ג'ילין בסין, שגידל בחוותו דובים למטרות מסחר באיבריהם. בזמן שניקה את כלובי החיות, שישה דובים שחורים התנפלו על שיגן, הרגו אותו במקום וטרפו אותו.

 

תופעת הסחר באיברים פנימיים של חיות להכנת תרופות מסורתיות נפוצה מאוד באסיה וזנים רבים של חיות נמצאים עקב כך בסכנת הכחדה. כיום מעריכים כי 7,000 דובים מוחזקים ביותר ממאתיים חוות בסין, על מנת להפיק מאיבר המרה תרופה סינית האמורה לטפל בסימפטומי חום, בעיות כבד ועיניים צורבות.

 

לדובים מוחדרים באופן כירורגי קטטרים, על מנת לאפשר למיצי המרה לטפטף החוצה דרך חתכים קטנים שנוצרים בבטניהם. למרות שגידול דובים בחוות נחשב להתעללות אכזרית בחיות, רק לאחר חשיפת מימדי התופעה חוקקו בבייג'ין ב- 1993 תקנות מיוחדות שנועדו למנוע את הגידול בתעשיית סחר באיברי החיות ודובים בפרט. למרות זאת, עדיין ישנו קושי גדול במאבק ברשתות למסחר באיברי בעלי חיים, במיוחד באיזורים מרוחקים ובלתי מפותחים בסין. 

 

המשטרה המקומית שנשלחה לזירת האירוע, הצליחה להזריק לאחד הדובים סמי הרגעה, אך לא הצליחה להשתלט עליו. לאחר שהניסיון נכשל, השוטרים ניסו להסיח את דעתם של הדובים באמצעות בשר, על מנת לנסות ולהציל את מה שנותר מהחוואי המסכן.

 

"דובים שחורים יכולים להגיע למשקל של יותר ממאתיים קילוגרם, יש להם כוח עצום ובמכה או נשיכה אחת הם יכולים להרוג אדם. מול שישה דובים סיכויי

ההשרדות שלו שאפו לאפס ועם כל הכאב בכך שאדם מצא את מותו בדרך כה אכזרית, הדעת לא סובלת התאכזרות לחיות בצורה כה נבזית. לדעתי, נעשה כאן צדק פואטי ברמה מסויימת", אומר יגאל הורוביץ, הוטרינר הראשי של הספארי ברמת גן.

 

"סביר להניח שהיתה רשלנות מצידו של המטפל, אם הוא הרשה לעצמו להיכנס לתאי הדובים בזמן שהם נכחו שם. אחד מחוקי הברזל בספארי, הוא לא להתקרב לחיות טורפות ולעולם לא יהיה מצב שבו יווצר מגע בין מטפל לדוב. ישנה הפרדה מוחלטת בזמן ניקוי תאי השינה וחצר המחייה שלהם.

 

כשמגדלים חיות בר, במהלך הזמן נוצרת אשלייה כי אם התפתחה עמן היכרות, הן לא יתנהגו בצורה אגרסיבית ותחושת הבטחון יכולה להטעות. חיות הבר יכולות ברגע מסויים לשנות את ההתנהגות שלהן ולהפוך לתוקפניות, גם לאנשים שטיפלו בהן במשך שנים ובמיוחד כשהן מוחזקות בתנאי שבי אכזריים".