חובות תנובה: 1.6 מיליארד שקלים

סמנכ"ל תנובה: "מדובר בחוב למימון השקעות הענק של תנובה. לחברה אין בעיה תזרימית והיא מעולם לא פיגרה בתשלומיה". הנהלת תנובה, שהתכנסה היום לישיבה סוערת, לא קיבלה בסיומה החלטה המקדמת את הנפקת החברה

תני גולדשטיין עודכן: 02.11.05, 17:40

חובות תנובה לבנקים מסתכמים ב-1.6 מיליארד שקלים. כך נחשף בישיבת הנהלת תנובה שהתקיימה היום (ד').

 

סמנכ"ל תנובה, עברי גורן, הסביר ל-ynet: "מדובר באובליגו, אשר תנובה לקחת על עצמה כדי לממן השקעות גדולות שביצעה בתקופה האחרונה, כמו הקמת המחלבה הענקית באלון תבור. כל חובותיה של תנובה מוסדרים, ותנובה מעולם לא פיגרה בתשלומיה ביום אחד. לתנובה אין שום בעיה תזרימית".

 

גורמים בענף החלב, המהווים אופוזיציה לאריק רייכמן, מנכ"ל תנובה, מגדירים לעומת זאת את החובות כ"חוב מסוכן שנוצר בגין השקעות כושלות של מנכ"ל תנובה; במצב כזה אין מה לדבר על הנפקה של תנובה".

 

נעצרה ההנפקה

 

הנהלת תנובה לא קיבלה הערב (ד') כל החלטה לגבי קידום התוכנית להנפקת תנובה.

 

הדיונים, שהחלו הבוקר ונמשכו שעות רבות, כללו חילופי-דברים קשים וצעקות בין רייכמן לבין בכירים אחרים; בין בכירים אלה, היו שכינו את הדיון בשם "מופע האימים של אריק". את תגובת ריימן לא ניתן היה לקבל.

 

אי-ההחלטה על קידום ההנפקה נחשבת הישג לרפתני תנובה. רייכמן התחייב בעבר בפני הרפתנים - המתנגדים להנפקה - שתנובה לא תקבל החלטות דרמטיות בקשר להנפקה, עד שלא יסתיים הליך הגישור שרייכמן והרפתנים מקיימים בנושא.

 

בתגובה לישיבה - ולפרשנות, שהגדירה אותה כהישג לרפתנים - אמר גורן: "תנובה הלכה עם הרפתנים לגישור; כל צעד שיביא עימו הגישור ויאפשר את פתרון חילוקי הדעות - נלך איתו. אנחנו בעד הרפתנים. עם זאת צריך לזכור שרוב בעלי תנובה הם לא רפתנים".

 

מנכ"ל תנובה, אריק רייכמן, רצה להנפיק את קואופורטיב תנובה, הנמצא כיום בבעלותם של כ-600 מושבים וקיבוצים, בבורסה. ואולם, חלק גדול מהמשקים השותפים בתנובה, בעיקר הרפתנים הגדולים המספקים לתנובה חלב בעצמם, מתנגדים להנפקה או למתווה ההנפקה כפי שתכנן אותו רייכמן. גם בהנהלת תנובה יש חילוקי דיעות חריפים על מתווה ההנפקה.

 

הנהלת תנובה דנה במתווה ההנפקה בישיבתה הקודמת, בחודש ספטמבר. גורמים בהנהלת תנובה טוענים שבעקבות הישיבה הקודמת הודיע להם רייכמן, שתוכנית ההנפקה אושרה. זאת, לטענתם, למרות שבאותה ישיבה לא התקבלה החלטה, אלא נערך דיון בלבד.

 

רייכמן והרפתנים ניגשו לגישור

 

בכל מקרה צריכה תוכנית ההנפקה לקבל את אישור מועצת תנובה, שישיבתה הקרובה מתוכננת להתקיים בעוד שבועיים.

 

רייכמן ינסה להגיע להסכמה עם אגודת מגדלי הבקר, המאגדת את הרפתנים המספקים חלב לתנובה, ולקבל את אישורם למתווה ההנפקה. רייכמן והרפתנים החלו לפני כחודשיים בהליך גישור, שמטרתו להסיר את התנגדות הרפתנים לעצם ההנפקה.

 

לאחר אישור המועצה, אמור רייכמן לכנס גם את ועידת תנובה לאישור ההנפקה. ועידת תנובה, המתכנסת פעם בשנתיים, היא הגוף המייצג את כל הקיבוצים והמושבים בעלי המניות של תנובה, ומהווה את הסמכות העליונה בתנובה. אישור הוועידה יאפשר לרייכמן להוציא את תוכנית ההנפקה לדרך.

 

הקואופרטיב ששווה מיליארדים

 

לפי מתווה ההנפקה, אמורים 10% מהחברה להיות מונפקים לציבור הרחב, 20% למשקיע אסטרטגי - גוף פיננסי גדול או חברה גדולה - ו-36% יימכרו לגרעין שליטה שיטול על עצמו את ניהול החברה. 34% הנותרים יתחלקו בין האגודות השיתופיות המחזיקות את תנובה כיום.

 

לפי הערכות שפורסמו בעבר, הערכת השווי הנוכחית של תנובה לקראת הנפקתה היא 3.5 עד 5.5 מיליארד שקלים.

 
פורסם לראשונה 02.11.05, 08:27