האמת על מכונת האמת

לקראת השנה האזרחית החדשה, אנו מבקשים לחזור ולהזהיר אתכם – אל תפלו בפח של חברות הביטוח ואל תמהרו לעבור בדיקת פוליגרף . מספר כללי זהירות – להדפיס ולשמור

חיים קליר פורסם: 30.12.05, 08:04

מבוטחים רבים נופלים בפח הצעת חברת הביטוח לעבור בדיקת פוליגרף. זו רק בדיקה רוטינית. הבדיקה תזרז את התשלום. מה אכפת לך, אם אתה דובר אמת – הפוליגרף יוכיח זאת. כך אומרים חוקרי חברת הביטוח בניסיון לשכנע את המבוטחים לעבור את הבדיקה. לקראת השנה האזרחית החדשה, אנו מבקשים לחזור ולהזהיר אתכם הקוראים – אל תפלו בפח. מספר כללי זהירות – להדפיס ולשמור.

 

חוקיות השימוש בפוליגרף

 

מכשיר הפוליגרף עורר מאז הופעתו בעולם ויכוחים סוערים. בצרפת, חברת ביטוח המציעה למבוטח לעבור בדיקת פוליגרף, צפויה לעמוד למשפט פלילי. לעומת זאת, בתי המשפט ביפן עושים בפוליגרף שימוש נרחב.

 

בימי קדם, עשו החוקרים שימוש במבחן החרב המלובנת. ההנחה היתה, כי כאשר אדם משקר, לשונו מתייבשת מרוב חרדה. החוקר היה שואל את הנחקר שאלה ומניח חרב שלובנה באש על לשונו. אם החרב הייתה נדבקת ללשון, הם היו רואים בכך סימן שהנחקר משקר.

 

מכשיר הפוליגרף מהווה תחליף, לא בטוח מוצלח יותר, לחרב המלובנת. ממציאיו יצאו מנקודת הנחה, כי התגובות הפיסיולוגיות בגוף משתנות בעת אמירת שקר. אולם תקינות הבדיקה תלויה בכל כך הרבה גורמים, שגם בודקי הפוליגרף נאלצים להודות במרווח טעות של כ-15%. יש כאלה המודים כי מרווח הטעות רב בהרבה.

 

בית המשפט העליון שלנו קבע, כי בדיקת הפוליגרף טרם הוכרה כאמצעי בטוח ואמין לגילוי האמת. על כן ממצאי הפוליגרף פסולים לשמש ראיה במשפט. אולם כשם שבעלי הדין חופשיים להגיע להסכם ביניהם כי זריקת מטבע תכריע את הכף, כך הם רשאים להסכים ביניהם כי מכשיר הפוליגרף יכריע במחלוקת.

 

הסוגים השונים של הסכמי פוליגרף

 

הסכם פוליגרף מחייב רק אם הוא נעשה בכתב ונקבע בו באופן ברור ומפורש, שהבדיקה תשמש ראיה בדיון המשפטי.

חשוב לקרוא מתוך הסכם הפוליגרף מה יהיה משקל תוצאות הפוליגרף. ההסכם יכול לקבוע, כי תוצאות הבדיקה יהוו ראיה מכרעת בהליך המשפטי. במקרה כזה, בית המשפט כבול לתוצאות הבדיקה וחייב להכריע על פיהן.

 

הסכם הפוליגרף יכול לקבוע, כי תוצאות הבדיקה תהוונה רק ראיה במשפט. במקרה כזה, המבוטח רשאי להביא ראיות אחרות, ובית המשפט רשאי להעדיף אותן על פני תוצאות הפוליגרף.

 

לא קראתי ולא הבנתי על מה אני חותם

 

בתי המשפט אינם אוהבים את הטענה, שהמבוטח לא טרח לקרוא, או לא הבין על מה הוא חותם. השופטים יוצאים מנקודת הנחה כי מבוטח שאין לו מושג על מה מדובר, ישאל, יתייעץ ויבדוק. רק אם המבוטח יוכיח כי הוטעה לחשוב, שהסכם הפוליגרף הוא בעל מהות בסיסית שונה ממה שהוא באמת, יתאפשר לו להשתחרר מחתימתו.

 

הסכמה לפוליגרף בנסיבות דוחקות

 

חוקר מטעם המבטח החתים את המבוטחת על הסכם הפוליגרף בשדה התעופה זמן קצר ביותר לפני טיסתה, כשהיא מלווה בילדים קטנים וטרודה בעליה למטוס. בנסיבות כאלה, קבע בית המשפט, לא ניתן לראות גמירות דעת מצד המבוטחת ואפילו לא ניתן לייחס לה ידיעה על האמור בהסכם עליו חתמה. בית המשפט פטר את המבוטחת מתוצאות בדיקת הפוליגרף.

 

השפעת בדיקת האישה על תביעת הבעל

 

בני זוג הגישו תביעה לתגמולי ביטוח עבור פריטים שנגנבו מרכבם. האישה בלבד עברה בדיקת פוליגרף. הבדיקה הראתה כי האישה משקרת ביחס לכמות התכשיטים שנגנבה. בית המשפט לא קיבל את טענת הבעל, כי תוצאות בדיקת הפוליגרף שעברה האישה אינן מחייבות את הבעל.

 

את תביעתם הגישו בני הזוג בצוותא חדא ויוצגו על ידי אותו עורך דין. הבעל לא התנגד שרק אשתו תיבדק ולא גרס מלכתחילה כי ממצאי הבדיקה יחייבו רק את אשתו. לא יעלה על הדעת, קבע בית המשפט, כי לגבי האישה יקבע בית המשפט שפריטים מסוימים לא נגנבו ולגבי הבעל ייקבע שכן נגנבו.

 

אין חובה לעבור בדיקות חוזרות

 

בסדרת השאלות הראשונה, שהתייחסה לחשד על מעורבות בגניבה, המבוטחת דיברה, פיהקה והתנשמה. הדבר הפריע לקבלת תוצאות ברורות. בסדרת שאלות נוספת, שהתייחסה למיגון הרכב בעת הגניבה, יצאה המבוטחת דוברת אמת. המבטח לא היה מרוצה ודרש בדיקה משלימה.

 

הסכם הפוליגרף, קבע בית המשפט, אינו מחייב את המבוטח לעבור בדיקות חוזרות, או משלימות עד שהמבטח יתרצה.

 

סירוב לשלם למבוטח שיצא דובר אמת בפוליגרף

 

למרות שהמבוטח יצא דובר אמת בבדיקת הפוליגרף, התמידה חברת הביטוח בסירובה ולא שילמה לו את תגמולי הביטוח. בית המשפט הביע את מורת רוחו, חייב את חברת הביטוח במלוא תגמולי הביטוח בצרוף הסנקציה של ריבית מיוחדת.

 

אי תקינות מכשיר הבדיקה או מהלך הבדיקה

 

בודק הפוליגרף חייב לתעד ולשמור את כל רשימותיו ורישומי מכשיר הפוליגרף. למבוטח הזכות לקבל לידיו תיעוד זה ולקרוא תיגר על יעילותה, מקצועיותה ואמינותה של הבדיקה באמצעות חוות דעת מומחה מטעמו. המבוטח רשאי להוכיח כי חוקר הפוליגרף לא נהג במקצועיות, כי השאלות לא נוסחו כראוי, כי המכשיר לא כויל כהלכה, לא היה תקין וכיוצא באלה.

 

ולסיום מספר המלצות למבוטח בנוגע לבדיקות פוליגרף:

 

 

 

 

 

 

 

הכותב הוא עו"ד המתמחה בנושאי ביטוח

 

 

 

הכותב הוא עו"ד המתמחה בנושאי ביטוח