בשנת 2005, ארצות-הברית רשמה גירעון-סחר ברמה של 725.8 מיליארד דולר - שהוא שיא מוחלט.
כך דיווח היום (ו') משרד-המסחר הפדרלי בוואשינגטון. מומחי המשרד הזכירו כי בשנת 2004, כשנרשם השיא הקודם, היה גירעון ברמה של 617.6 מיליארד דולר; כלומר, נרשם גידול בשיעור 17.5% בתוך שנה אחת. מאז 2002, נשבר השיא בכל שנה ושנה.
לזינוק זה יש 2 סיבות: הייבוא גדל בקצב 12.9% לרמה של 2.0 טריליון דולר, ואילו הייבוא גדל בשיעור 5.7% בלבד לרמה של 1.27 טריליון דולר (כל הסכומים הינם חסרי-תקדים בגודלם); המוצרים המיובאים עצמם (אנרגיה בסיסית, מזון, מכוניות ומוצרי-צריכה) התייקרו במידה ניכרת.
פרשנים אמרו כי לאמריקנים יש כנראה רעב בלתי-ניתן להשבעה כלפי מוצרים המיוצרים בחוץ-לארץ, ובפרט למכוניות ומכשירי-טלוויזיה ומוצרי אלקטרוניקה לצורכי בידור. רעב זה משפיע גם לטובה וגם לרעה: התחרות המוגברת מצד יצרנים במדינות אחרות גרמה להקטנה לחצי האינפלציה בארה"ב עצמה; אבל הגירעון מתבטא באובדנם של כמעט 3.0 מיליון מישרות בארה"ב למן שנת 2000 ועד היום - משום שחברות אמריקניות העבירו את הייצור למדינות שבהן הייצור הינו יותר זול.
"גירעון-סחר כזה מערער את התשתית לייצור והורס את המישרות האמריקניות הטובת" - התריע מזכ"ל-הכספים של AFL-CIO (פדרציית העובדים הגדולה), ריצ'רד טרומקה; "הגירעון הזללני הינו נטל כבד על צווארם של העובדים האמריקנים - אשר נגררים בגללו אל מעגל של חובות, פשיטת-רגל ומישרות דלות-שכר בענפי השירותים".
סנאטור ביירון דורגאן, המייצג את צפון-דקוטה מטעם המפלגה הדמוקרטית שבאופוזיציה, אמר: נתון החדש לגבי הגירעון מלמד כי "מדיניות הסחר שלנו הינה כישלון בל-ייאמן, אשר מוכרת בזול את המישרות האמריקניות ומחלישה את הכלכלה שלנו".
הנשיא ג'ורג' בוש, בנאום על מצב האומה (שהושמע בשבוע שעבר), עשה מאמץ לצאת נגד החרדה ההולכת וגדלה בעניין יכולתה של ארה"ב להתחרות מול מעצמות צומחות כגון סין והודו. הוא הודיע על "סדר-היום לתחרותיות של אמריקה": הכפלת ההוצאה הממשלתית בתחום המחקר הבסיסי, הרחבת פטורים-ממס לחברות המוציאות כסף על מחקר-ופיתוח, גיוס אלפי מורים בתחומי המתמטיקה והמדעים לבתי-ספר תיכוניים ברחבי ארה"ב.
אבל המותחים ביקורת על מדיניותו אומרים כי הגירעון ימשיך לגדול - אלא אם כן הממשל ינקוט יד-קשה נגד שיטות סחר לא-הגונות שנוקטת סין (למשל): הקטנה, באורח מלאכותי, של שווי המטבע - כך שמוצרים סיניים הופכים להיות יותר זולים לצרכן האמריקני ומוצרים אמריקניים הופכים להיות יותר יקרים לצרכן הסיני.
נתוני משרד-המסחר: הגירעון מול סין הגיע אשתקד לשיא ברמה של 201.6 מיליארד דולר (24.5% יותר מאשר השיא הקודם, 161.9 מיליארד דולר בשנת 2004) - שיא, אשר מעולם לא היה לו תקדים, מול מדינה כלשהיא.