האיחוד האירופי הזהיר אתמול (ו') את בלרוס וקרא לשלטונות המדינה להקפיד שהבחירות לנשיאות ב-19 במרס ינוהלו באורח דמוקרטי. בהודעה מטעם נציבת יחסי החוץ של האיחוד, בניטה פררו-ולדנר נאמר כי יוטלו "הגבלות" נגד גורמים מסויימים עם הבחירות לא ייערכו בהתאם לכללי הדמוקרטיה.
האזהרה באה לאחר ששלשום הוכה מועמד האופוזיציה לנשיאות על ידי אנשי המשטרה החשאית ונעצר לכמה שעות. התובע הכללי האשים אותו ב"חוליגניזם", וטען שהוא תקף שוטר והשחית תמונה של הנשיא בתחנת המשטרה.
האיש, אלכסנדר קוזולין, הותקף בעת שנרשם כמשתתף בעצרת המונית בה נאם אמש הנשיא אלכסנדר לוקשנקו בבירה מינסק. מארגני העצרת סרבו לאפשר לו להרשם ומשסרב לעזוב את המקום תקפו אותו חמישה אנשי המשטרה החשאית ופצעו אותו בפניו. השוטרים שהיו לבושים בלבוש אזרחי, הפילו אותו לקרקע, גררו אותו מחוץ לאולם, הכניסו אותו למכונית ונסעו.
בעת ההתקפה ניסו פקידים של הממשל למנוע מעיתונאים לצלם את התקיפה והעימות בין הצדדים עבר לדחיפות הדדיות וצעקות. כתב של סוכנות הידיעות רויטרס הוכה גם הוא באירוע וספג חבלות.
דוברת מטעמו של קוזולין, נינה שדלובסקיה, מסרה מאוחר יותר שקוזולין הפצוע שוחרר ממעצר כעבור כמה שעות. סוכנות הידיעות הרוסית "ריא נובוסטי" דיווחה שקוזולין מיהר להצטרף להפגנה גדולה של האופוזיציה לקול תשואות הקבל.
הנשיא לוקשנשקו הגיב על התקרית וכינה אותה "פרובוקציה". לוקשנקו, שנחשב במערב למנהיג הסובייטי האחרון באירופה, שולט בבלרוס ביד רמה. ארגונים בינלאומיים מותחים עליו ביקורת בשל דיכוי חופש העיתונות, הצרת צעדיה של האופוזיציה ושליטה באמצעות מנגנוני ביטחון חשאיים.
ארגוני זכויות אדם במדינה דיווחו כי שלשום נעצרו כ-60 פעילי אופוזיציה. הם סיפרו על התחממות של האווירה סביב הבחירות לנשיאות ב-19 במרס, על חיפושים של המשטרה במטות, החרמת ציוד והפרעה לעצרות של הפעילים בתואנות שונות.
השירותים החשאיים של בלרוס, שעדיין קרויים KGB, טוענים מנגד שהאופוזיציה זוממת הפיכה אלימה בשיתוף עם גורמים מחוץ למדינה. בעצרת אמש התייחס לוקשנקו ל"כוחות האופל", ובמיוחד לארצות הברית, שלטענתו קושרות נגדו ומאיימות על יציבות שלטונו. "הם לא יכולים ללמד אותנו מהן זכויות אדם. הם, ששפכו דם במזרח התיכון, באפגניסטן, בעיראק וביגוסלביה".
אתמול בבוקר הגיב לוקשנקו לדבריה של פררו-ולדנר והזהיר את האיחוד האירופי לבל יתערב בענייניה הפנימיים של ארצו. "זה לא תפקיד האיחוד האירופי ללמד אותנו מהם זכויות אדם. שיתעסקו עם העניינים שלהם".
לוקשנקו מתמודד על כהונה שלישית אחרי שבמשאל עם ב-2004 הוא שינה את החוקה כך שיתאפשר לו להתמנות ליותר משתי כהונות רצופות. במערב טענו שתוצאות ההצבעה זוייפו.
האופוזיציה בבלרוס טוענת שגם הבחירות החודש יזויפו לטובתו של לוקנשקו והבטיחו הפגנות המוניות ברחובות. מנהיג האופוזיציה בבלרוס, אלכסנדר מילינקביץ', שגינה בתוקף את מעצרו של עמיתו קוזולין, טען שמערכת הבחירות הפכה פארסה. "הרשויות בפניקה ומפחדות מבחירות דמוקרטיות. הם יודעים בבירור שאין להם סיכוי לנצח בבחירות דמוקרטיות ולכן מפרים את החוק ומדכאים את היריבים".