צריך לראות את המפעל החדש של יונדאי במונגומרי, אלבמה, כדי להאמין. חתיכת בטון לבן שמשתרעת על שטח עצום במספר מבנים שחוברו להם יחדיו, בלב השעמום הגדול ושמו מרכז ארה"ב. המפלצת הזו, מתוכננת עד אחרון העמודים אולמות האחסון ופסי הייצור, אמורה לשחרר מדי שנה לא פחות מ-300 אלף מכוניות חדשות אל הכבישים הארוכים-ארוכים האלה. 300 אלף, מפעל אחד, כפליים ממספר המכוניות החדשות שעולות אצלנו על הכביש מדי שנה. אלף מכוניות ביום, פלוס-מינוס. כאמור, מפלצת.
לאט, אבל בטוח
ביום הביקור במפעל העצום, העסק זרם דווקא באיטיות, לא במהירות ורצף של אלף סונטה חדשות ומאד אמריקניות ביום. "זו רק תקלה קלה", הסביר המארח שלנו, תוך שהוא מסיע את קרוניות הביקור בין אולם הצביעה לאזור חיתוך יריעות המתכת. אבל בכל זאת יצאנו נשכרים ממשהו. ההפוגות הקלות בעבודה העניקו הזדמנות לצפות בעובדי המפעל, מאד אמריקנים, מאד חייכנים. ככה זה כשאתה חי באזור עם אחוז אבטלה גבוה. העבודה במפעל הזה מהווה עבורם סוג של הצלה.
_wa.jpg)
עובדים אמריקנים מרוצים במפעל יונדאי-אלבמה
חצי מיליון מכוניות עומדת יונדאי למכור בארה"ב ב-2006, גידול נאה של למעלה מ-50 אלף לעומת אשתקד. "אנחנו גאים למכור מכוניות קוריאניות בארה"ב", הסביר לי אחד מעובדי החברה בתערוכת הרכב של דטרויט. ולא משנה לו שמדובר בכיבוש כבישי ארצו על-ידי תוצרת זרה? "ממש לא. יש לנו שוק רכב עצום בארה"ב, וכל אחד יכול למכור את התוצרת שלו ולהרוויח כסף ביושר", הוא מסביר לי.
אלא שהוא מתעלם לחלוטין מהצרות של היצרנים האמריקנים כיום. ההפסדים של ג'נרל מוטורס, יצרן הרכב הגדול בעולם, הופכים במהירות לסוג של בדיחה עצובה. גם פורד בצרות לא קטנות. שני יצרני הענק האלה סוגרים פסי ייצור בקצב מדהים, מפטרים, מקצצים, מחסלים חטיבות שלמות, והעסק עדיין לא מתרומם. ושלא יהיו טעויות. ההפסדים שלהן הם הרווחים של הקוריאנים - והיפנים כמובן.
100 מיליארד דולר, כבר השנה
זה יעד המכירות של יונדאי. וזה המון, איך שלא תביטו בזה. קחו בחשבון שהמספר הזה מבטא עליה של לא פחות מחמישית, לעומת מכירות 2005. איך הם ישיגו את זה? בתקשורת הקוריאנית הבהירו כי יונדאי עומדת להשקיע לא פחות מ-8.5 מליארד דולר בפסי ייצור, פיתוח ושיפור איכות. וגם הסכום הזה גבוה בשליש כמעט, מזה שהשקיעו הקוריאנים ב-2005. חוץ מזה, סתם עוד מספר אחד כדי שיהיה ברור מה קורה כאן - היקף המכירות העולמי של יונדאי וקאיה, חברת הבת, יעלה השנה ליותר מארבעה מיליון כלי רכב חדשים, צמיחה של יותר מ-15% בשנה.
_wa.jpg)
מתחם יונדאי באלבמה
על הרקע הזה, די ברור מדוע גם בארץ רואים את יונדאי כאיום הגדול ביותר על המיקום הבכיר של מאזדה לבית דלק מוטורס. וכן, כולם יודעים מה טויוטה יכולה לעשות לשוק המקומי, אם רק תרצה. אבל טויוטה, ענק עולמי גדול עוד יותר, בינתיים לא יוצאת מגדרה. הקוריאנים דווקא כן. מה שמאפשר ליבואן המקומי להציף את השוק המוסדי - ליסינג, בפשטות - בכמויות עצומות של סופר-מיני, קומפקטיות, משפחתיות ואפילו SUV קטנים במחירים אטרקטיביים מאד, עמם קשה לאחרים להתמודד.
אצלנו זה עוד קל, עם האמריקנים יונדאי צריכים לעבוד קשה יותר. הצרכן שם חשוף לא רק להיצע עצום, אלא גם נהנה ממערכת ביקורת חדה של איגודי צרכנות. את מי שיונדאי רוצים שם להרשים, זה בעיקר הקונסיומר ריפורטס והג'יי. די. פאואר - שני גופים שעל פיהם יקום ובעיקר יפול דבר. לא במקרה, יונדאי מציגה שם שיפור משמעותי מדי שנה.
וגם באירופה
קונצרן הרכב הקוריאני הגדול בחר שלא לקפח אף אחד משני חלקיה החדשים של המדינה שפעם נקראה צ'כוסלובקיה. באופן שאולי יראה משעשע, אך בוודאי לא נטול הגיון, בחרה יונדאי להקים את המפעל האירופי שלה בצ'כיה. כל זאת כאשר חברת הבת שלה, קאיה, נמצאת בשלבים האחרונים לקראת תחילת ייצור במפעל החדש שהקימה בסלובקיה.
המפעל החדש, שיוקם באיזור מורביה-סילסיה, אמור להיכנס לפעולה כבר ב-2008 ולהגיע לקצב מלא שנה אחרי כן. הכוונה לייצר שם כ- 300,000 מכוניות בשנה. יחד עם המפעל בטורקיה (שם מדברים על ייצור עתידי של כ-120,000 מכוניות לאירופה) ישמש המפעל הצ'כי כבסיס החשוב למתקפה של יונדאי על אירופה. הוא גם יהווה נדבך חשוב בתוכנית הצמיחה הגדולה והמאד יומרנית של הקונצרן. ההשקעה המשוערת בהקמת המפעל תנוע בין 800 מיליון למיליארד יורו, כאשר ממשלת צ'כיה תתרום לנושא כ-200 מיליון יורו.
ביונדאי עדיין לא נקבו בדגמים שייוצרו שם, אבל יש לשער שאחד מהם ישתמש בפלטפורמה של הקומפקטית האירופית שמתכננת קאיה. יש לשער שמכוניות שייוצרו במפעל הצ'כי יגיעו גם לישראל.
בהכנת הכתבה השתתף אלי שאולי