לרוברטאס יאבטוקאס יש רקורד נאה להתגאות בו בכל הנוגע למפגשיו מול קבוצות ישראליות בזירה האירופית. לפני שלוש שנים אמנם הפסיד להפועל ירושלים עם לייטובוס ריטאס וילנה ברבע גמר גביע יול"ב, אך נתן שני משחקים ענקיים עם ממוצע של 18.5 נקודות (ב-83.3 אחוזים מהשדה) ו-10 ריבאונדים בסיכום ההתמודדות. השנה כבר רשם 'סוויפ' נדיר עם קבוצתו מול מכבי תל אביב ביורוליג, כשהוא קולע 11.5 נקודות וקולט 6 ריב' בסיכום שני המשחקים מול הצהובים.
אחרי שהעונה החלומית שלו ושל וילנה הסתיימה בהישג אדיר עם זכייה באליפות ליטא על חשבונה של ז'אלגיריס קובנה, אחרי שלוש שנים, הופך יאבטוקאס לשחקן חופשי. למרות זאת, קשה להגיד שהסנטר בן ה-26 מוטרד. החוזה שלו אמנם הסתיים ולייטובוס ריטאס לא תחדש אותו מחוסר אמצעים, אבל ליאבטוקאס אין שום סיבה לדאגה. סן אנטוניו ספארס, שמחזיקים בזכויות עליו ב-NBA כבר מתחילים לגשש ובאופק אפשר לראות גם את קבוצות העל של היבשת מתדפקות על דלתו. יאבטוקאס טוען כי אינו יודע על היות מכבי ת"א אחת מהן.
"אני לא ממש מתעסק כרגע בענייני העונה הבאה, רק עכשיו זכיתי באליפות עם לייטובוס ריטאס ועכשיו אני פשוט רוצה לנוח וליהנות מהחופש" אומר השחקן החביב בראיון ל-ynet, "אמנם יש גישושים עם סן אנטוניו, אבל שום דבר לא בטוח, אני לא אלך לשם סתם בשביל לשבת על הספסל. אני לא צריך לדאוג, יש הצעות מקבוצות טובות מאירופה, שם אוכל להתבלט. אני לא ממש מעודכן בזהות הקבוצות, אבל יודע על הצעה מספרד".
רוברטאס יאבטוקאס. אלוף ליטא (רויטרס)
אם לא NBA, נראית מכבי ת"א כאופציה קורצת במיוחד עבור יאבטוקאס, שמתרשם מאוד מהצלחתה בשנים האחרונות באירופה. "בוודאי שאשמח לשחק במכבי, מי לא ירצה?" אומר הליטאי, "זה ברור שמכבי היא קבוצה טובה לשחק בה אחרי ההישגים שלהם בשלוש השנים האחרונות. האולם שלהם, האוהדים שלהם, הכל עשה עלי רושם טוב. אני בכל מקרה מקצוען ואשחק בכל מקום אשר אגיע אליו. אין לי בעיה לשחק בישראל".
לאחרונה עלה שמו של מאמן לייטובוס ריטאס וילנה, נבן ספאחייה הקרואטי, כמועמד מוביל לרשת את מקומו של פיני גרשון במכבי תל אביב. הוא עצמו הודה בראיון לעיתון קרואטי כי נוצר קשר ראשוני עם הצהובים. יאבטוקאס טוען כי מינוי של ספאחייה למכבי יכול לעשות לה רק טוב. "הייתי רוצה שהוא יישאר בלייטובוס ריטאס כי הקבוצה יקרה ללבי, אבל הוא בטח רוצה להמשיך בקבוצת יורוליג ומגיע לו. הוא מאמן טוב. הייתי שמח לשחק בשבילו בעתיד, אולי אפילו בתל אביב. הסתדרנו מצוין ביחד".
יאבטוקאס נאבק בניקולה וויצ'יץ' ואנתוני פארקר (צילום: רויטרס)
בינתיים כאמור יאבטוקאס מנסה לעשות חיים ולשכוח בתקופה הקרובה מענייני קידום הקריירה שלו, זאת לפחות עד לאליפות העולם בטוקיו בעוד כשלושה חודשים, שם ינסה להוביל את נבחרת ליטא לגבהים חדשים. "יש לנו סיכוי טוב להצליח בטורניר, תלוי כמה אנשים יגיעו. בדרך כלל, כל השחקנים נלהבים להשתתף במפעלים של הנבחרת, אבל איני יודע מי יגיע הפעם. אני בטוח אהיה שם. אין לי משהו אחר חשוב לעשות".
מי שכנראה לא יגיע להערכת יאבטוקאס הוא שרונאס יאסיקביצ'יוס, שעדיין לא הודיע לראשי ההתאחדות הליטאית האם בכוונתו להצטרף למסע ליפן. "לדעתי הוא יעדיף לא להגיע, אבל הוא נתן כל כך הרבה לנבחרת, כך שזה מובן", אומר השחקן שנמנה על דור ההמשך הליטאי - תופעה יוצאת דופן בנוף הכדורסל האירופי, שדועך בצל הכדורגל. "בליטא הכדורסל הוא ענף מספר אחת. כל הזמן רואים משחקים בטלוויזיה ויש אולמות כדורסל בכל פינה. הצעירים הולכים לשחק כדורסל. בין אם זה בווילנה או קובנה, או באולמות המוזנחים בערים הקטנות. אין שם חימום או מים זורמים, אבל זה רק מחשל את הצעירים".

במדי ליטא. לא מפחד להיות אגרסיבי, גם מול נוצ'יוני מארגנטיניה (איי.פי)
ואין כמו יאבטוקאס בשביל לדבר על התחשלות, אחרי תאונת האופנוע הנוראית שעבר לפני כארבע שנים, שכמעט וסיימה את חייו. שלוש שנים מאז שיקומו הארוך והכואב, יאבטוקאס מרגיש שהחווייה הטראומתית כבר מאחוריו ולא השאירה עליו יותר מדי צלקות נפשיות. "מבחינה פיזית אני כשיר כמעט לגמרי. הברכיים בסדר, ולמעט מיחושים בכתף מדי פעם, אין לי שום בעיות. מבחינה מנטלית, אני לא יכול להרשות לעצמי לפחד. במהלך משחק אני לא חושב על כלום מעבר למשחק עצמו. אין לי זמן לחשוב על פציעות אפשריות. אני לא מפחד".
יאבטוקאס גם לא מפחד מה-NBA. הסן אנטוניו ספארס בחרו בו כבר ב-2001 במקום ה-56 בדראפט, ובוודאי התרשמו מהתאוששותו אחרי התאונה. לפי הדיווחים בארה"ב בכוונתם לצרפו השנה לקבוצה. "ה-NBA זה חלום והלוואי שאצליח להגשים אותו, אבל אין בכוונתי להגיע רק בשביל להגיד ששיחקתי שם. אני רוצה לשחק ולהוכיח את עצמי. ראיתי את מה שקרה לשאראס ומאצ'אס (ארווידאס מאצ'יאוסקאס) שהושבתו על הספסלים ב-NBA, אבל אני שחקן אחר ואני לא חושש להראות זאת גם בארה"ב".