כמעט 4 שנות מאסר לחיילת שמכרה נשק

החיילת הורשעה במכירת הנשק למכר ערבי בשל חוב כספי שחבה לו. השופטים נימוק החלטתם בין היתר גם במצב הביטחוני הקשה והזכירו את פרשת חטיפתו של החייל גלעד שליט

חנן גרינברג פורסם: 12.07.06, 00:53

3 שנים ותשעה חודשים של מאסר בפועל - זה העונש שהטיל בית הדין הצבאי על חיילת צה"ל שמסרה לפני כשנה שלושה רובים לבן מיעוטים בתמורה לוויתור על חוב כספי. השופטים ציינו בהחלטתם כי הקלו בעונשה על החיילת בגלל נסיבותיה האישיות, אך גם לא חסכו ביקורת על מעשיה תוך הזכרת המצב הביטחוני הרגיש והחייל החטוף גלעד שליט. "ישראל מצויה בעיצומו של עימות צבאי מוגבל. גם בעת כתיבת שורות אלה מצוי חייל צה"ל, אשר נחטף על ידי אירגוני הטרור, בחזקתם; מדי יום מסוכלים מעשי חבלה; פעולות חבלה יוצאות לפועל ומפילות בנו חללים. ערים בישראל מטווחות השכם והערב על ידי רקטות הנורות מתוך רצועת עזה. אין ספק שנשק, המתגלגל לידי האויב בימים אלה משרת היטב את מטרותיו ועלול להביא לפגיעה באזרחינו ובחיילינו".

 

העונש שהוטל הינו עונש המאסר הכבד ביותר שהוטל בשנים האחרונות על חייל בשרות סדיר בצה"ל, אם כי ביחס לעבירות בהן הורשעה החיילת, ולאור דרישת התביעה לגזור עליה עונש כבד במיוחד, נראה ששופטי בית הדין הצבאי, בראשות אל"מ אבי לוי, דווקא התחשבו. כבר בתחילת גזר הדין ציינו כי בכוונתם "להענישה ולא למוטטה כליל".

 

הפרשה החמורה התרחשה בקיץ 2005 ונחשפה לראשונה ב-ynet. החיילת וחברתה מסרו שלושה רובי "אם-16" לתושב קלנסוואה, אותו הכירה הנאשמת שדינה נגזר כעת. במהלך החקירה, אותה ניהלה היחידה המרכזית לחקירות מיוחדות (ימל"מ) של מצ"ח, התברר כי החיילת הכירה את האיש, אחמד סלאמה, זה מכבר והוא נהג לתת לה סכומי כסף שונים. באחת ההזדמנויות הלווה סכום של 10,000 שקלים שנועד לדבריה לשמש כשכר טרחת עורך דין עבור חבר שלה, שהסתבך בפלילים. סאלמה הציע לה כי תעביר לו את כלי הנשק בתמורה לחוב.

 

במהלך הדיון בבית הדין התברר כי החיילת סירבה תחילה, אולם בסופו של דבר גמלה בליבה ההחלטה למסור לסלאמה שלושה רובים. היא אף קבעה עמו שיגיע לשער הבסיס. באישון לילה העבירה לו את נשקה האישי. היא אף שכנעה את חברתה, שגם היא עומדת לדין בפרשה, למסור לו גם את נשקה ורובה נוסף של חיילת בבסיס.

 

עם פתיחת החקירה בדבר העלמות כלי הנשק, הכחישה החיילת כל קשר לאירוע, אולם לבסוף הודתה. היא אף קבעה מפגש עם סלאמה לבקשת מצ"ח והמשטרה, והוא הגיע למקום ונעצר. כלי הנשק, עם זאת, לא נמצאו עד היום.

 

סנגוריה של החיילת, עו"ד שי לוי ומיכאל סיבוני, הציגו בפני בית הדין את מסכת החיים הקשה של הנאשמת, שגדלה בצל עזובה פיזית ורגשית. הם הדגישו כי לצה"ל אחריות למה שאירע, בכך שגייס את החיילת לשירות צבאי ומסר לה נשק על אף שלא הייתה כשירה לכך. עוד ציינו את העובדה כי לאחר שנודע ליחידה שנתפסה עם סלאמה

ברכב עוד קודם לאירוע - לא נדלקה נורה אדומה. עו"ד לוי וסיבוני ציינו כי מרשתם מתרחטת על מעשיה, שיתפה פעולה בחקירה והביאה למעצרו של סלאמה. עוד אמרו כי היא מבקשת לשקם את חייה. מנגד דרש התובע, עו"ד כמאל זהר אלדין, לשלוח אותה לשנים רבות בכלא. הוא טען כי מעשה הגניבה תוכנן בקפידה ויש צורך להרתיע אחרים מלבצע עבירות מסוג זה.

 

השופטים קבעו בהחלטתם כי מתן גזר הדין הוא מלאכה לא קלה במקרה זה. הם כינו את מעשיה של החיילת כ"מעילה חריפה באמון..." וכתבו כי "חובת הנאמנות המוטלת על הנאשמת כלפי המדינה וכלפי צה"ל הינה מוחלטת. הפרת החובה במקרה זה הינה קשה וחריפה". מנגד טענו כי הקלו בעונשה לאחר שהתרשמו ממבנה האישיות שלה ומצבה האישי. הם הטילו עליה עשר שנות מאסר, מתוכם 45 חודשים לריצוי בפועל.