נציגי הממשלה, ההסתדרות והארגונים הכלכליים מנהלים בימים אלה שיחות על מנגנון הפיצוי שתשלם הממשלה לעסקים ועובדים בצפון על נזקי המלחמה באוגוסט. זאת, לאחר שבסוף יולי החליטו הצדדים שלא להאריך אוטומטית את מנגנון הפיצוי לחודש יולי, אלא לחכות להתפתחויות הפוליטיות באוגוסט ואז להחליט.
בהסכם שנחתם בסוף יולי (ראה מסגרת) נקבע כי הממשלה תשלם את מלוא עלות שכרם של עובדים שנעדרו מעבודתם בגלל המלחמה, בניכוי חלקי של ימי חופשה.
במהלך השיחות שהתקיימו באוגוסט דרשו ההסתדרות וארגוני המעסיקים שהמדינה תשלם לעובדים שהגיעו לעבודתם בונוס, כדי לתגמל אותם על המאמץ והסיכון. ואולם, מהשיחות בין הצדדים עולה כי משרד האוצר מתעקש שלא לשלם את הבונוס, וכי ההערכה היא שההסתדרות והמעסיקים יאלצו לוותר על הדרישה.
מנתונים שאספו ההסתדרות וארגוני המעסיקים עולה כי חלק גדול מהמפעלים הגדולים בצפון שילמו לעובדים שהגיעו לעבודתם ביולי בונוס הנע בין 20% ל-60% מהשכר הרגיל. מרבית העסקים הקטנים, לעומת זאת, לא שילמו פיצוי. ההערכה היא, שמי ששילם פיצוי ביולי ישלם גם באוגוסט, ולהפך.
פיצוי לפי גובה ההפסד
עוד עולה מהשיחות בין הצדדים כי הממשלה תאפשר הפעם למעסיקים לבחור במנגנון פיצוי חלופי, שיתבסס על היקף ההפסד שרשם העסק בגלל המלחמה. בהסכם יולי נקבע כי העסקים יקבלו פיצוי לפי מספר העובדים שלא הגיעו לעבודתם בגלל המלחמה. זאת, למעט עסקים בתחום התיירות והחקלאות, שיקבלו פיצוי לפי היקף ההפסד שרשמו. ואילו ההערכה היא שבהסכם אוגוסט יקבלו העסקים אופציה לקבל פיצוי לפי כמות הכסף שהפסידו.
האוצר מתווכח עם ארגוני המעסיקים על היקף הפיצוי על הנזק הכספי. הארגונים הכלכליים דורשים שהעסקים יקבלו לפחות 50% מההפרש בין הרווח שרשמו באוגוסט לרווח שרשמו באוגוסט אשתקד, ושעסקים קטנים יקבלו פיצוי גבוה עוד יותר. ואילו באוצר מעוניינים לשלם פחות, ולאפשר רק לעסקים קטנים ובינוניים לקבל פיצוי לפי גובה הפסדיהם.
עוד עולה מהשיחות בין הצדדים כי גם עסקים שיקבלו פיצוי על נזקי אוגוסט לפי המנגנון הרגיל יקבלו פיצוי גדול יותר. בהסכם יולי נקבע כי בעל עסק יקבל 132% מעלות שכרו של כל עובד שנעדר מעבודתו. ואילו ההערכה היא שלפי הסכם אוגוסט יקבלו העסקים פיצוי בגובה 160% מגובה שכרו של כל עובד שנעדר.
במשרד האוצר סרבו להגיב על הנושא.
סוחרי הצפון: נדרוש פיצוי אחיד לכל המלחמה
מנכ"ל משרד האוצר, יוסי בכר, נפגש אתמול עם נשיא לשכת המסחר והתעשיה בצפון עודד פלר, כדי לקדם את השיחות על הסדר הפיצויים.
פלר הביע אתמול בפגישה מורת רוח על התארכות התהליך, שאמור היה להסתיים כבר אתמול, ובכר הבטיח לו כי ההסדר החדש יושלם תוך ימים ספורים.
במהלך הפגישה אמר פלר לבכר, כי הוא דורש שגם ההסכם שנחתם לגבי חודש יולי יתוקן ברוח השינויים שנעשו בהסכם אוגוסט. "ההסדר הקלוקל עליו חתם האוצר לגבי יולי אינו מפצה על הנזקים ויכול להוות מקדמה בלבד, במסגרת ההסדר הכולל שיושג" אמר עודד פלר בתום הפגישה, "לדאבוננו, עדיין ממשיכים נציגי האוצר להתבטא על נזקי המגזר העסקי כמופרזים ויוצאים מפרופורציה. זו גישה מקוממת המראה עד כמה האוצר מנוכר ומנותק מהשטח".
בכר מסר בתגובה לפגישה כי "טענות סוחרי הצפון יילקחו בחשבון".