מוריס פאפון, הפוליטיקאי הצרפתי ששיתף פעולה עם המשטר הנאצי בזמן הכיבוש הגרמני של פריז ונידון לעשר שנות מאסר בעוון הסגרת יהודים לידי הנאצים, מת הערב (שבת) בגיל 96. עורך דינו מסר כי הוא נלקח למרפאה עקב בעיות בליבו ומת בשנתו. "הוא נאבק עד הרגע האחרון ומת כאדם חופשי", הוסיף.
לפני ימים ספורים פורסם כי פאפון צפוי לעבור ניתוח, לאחר שאושפז בבית חולים בפריז עקב בעיות לב.

פאפון כמפקד משטרת פאריס, 1958 (צילום: איי.פי)
פאפון הפך לסמל של שיתוף הפעולה שקיימה צרפת עם הנאצים במהלך מלחמת העולם השנייה. הוא היה הפוליטיקאי הבכיר ביותר ששילם על שיתוף הפעולה הזה בעונש מאסר, כשהורשע בשנת 1998 בביצוע פשעים נגד האנושות ונידון לעשר שנות מאסר.
משפטו חשף פרטים מכאיבים ומביכים אודות צרפת של משטר וישי, תחת הכיבוש הנאצי. פאפון שימש במלחמה כמפקד משטרת בורדו, ובין היתר היה אחראי ללכידתם של 1,690 יהודים, ובכלל זה 223 ילדים שנשלחו מאוחר יותר למחנה ההשמדה אושוויץ. רק בודדים מהם שרדו.
לאחר המלחמה התקדם פאפון באופן מזהיר במערכת הפוליטיקה הצרפתית: הוא מונה לשמש כמפקד משטרת פאריס תחת ממשלו של שארל דה גול ב-1958. הוא כיהן בתפקיד עד שנת 1967. אז נבחר כחבר פרלמנט, וכמחוקק עשה בבית הנבחרים הצרפתי כעשר שנים. בין השאר אף שימש כשר האוצר.
נדרשו 16 שנים כדי להביא את תיק פאפון לבית המשפט, וההליך נגדו סימל קו פרשת מים בימי הפוליטיקה של צרפת. פסק הדין נגדו אילץ רבים מאזרחיה להכיר בעברם ולהתמודד עם מדיניות שיתוף הפעולה בו נקטו עם המשטר הנאצי. פאפון טען כי בסך הכל הוציא לפועל מדיניות שהנחו בכירים ממנו. הוא הסביר כי מדובר במשפט פוליטי ואף טען כי הוא קורבן של "הפרק העצוב ביותר של היסטוריית החוק בצרפת".
בעקבות הרשעתו נמלט פאפון לשוויץ, אולם שם נעצר והחל לרצות את מאסרו בכלא לה-סנטה בפאריס באוקטובר 1999. הוא כתב לשר המשפטים הצרפתי כי לא חש "בחרטה או ביסורי נפש" בשל מעשיו.
עורכי דינו פעלו לשחרר את פאפון חולה הלב, והסתמכו על החוק הקובע כי אם שני רופאים קובעים שהמשך שהייתו של אסיר בכלא מסכנת את בריאותו - יש לשחררו. שופט צרפתי דחה בתחילה את הפנייה, אולם מאוחר יותר קיבל בית המשפט לעירעורים את הטענה ובספטמבר 2002 שוחרר פאפון מכלאו בעקבות החלטת בית משפט לעירעורים בפאריס.