נשיא אוקראינה שוקל מחדש את פיזור הפרלמנט

לאחר שבית משפט לענייני חוקה דחה לשבוע הבא את הדיון במשבר הפוליטי, קרא ראש הממשלה ינוקוביץ' לנשיא יושנקו להקפיא את הצו לפיזור הפרלמנט. מתשובתו של יועצו של יושנקו עלה כי הוא שוקל זאת בחיוב. הקפאת הצו תאפשר לשני הצדדים לדון במועד מוסכם לבחירות מוקדמות

איי.פי פורסם: 11.04.07, 18:45

נשיא אוקראינה, ויקטור יושנקו, מוכן להקפיא את הוראתו לפזר את הפרלמנט, כך אמר היום (ד') עוזרו הראשי. הצעד מהווה ויתור משמעותי מצד יושנקו, שעד אתמול התעקש כי רק בחירות חדשות יביאו את המשבר הפוליטי במדינה לסיומו.

 

יושנקו הפרו-מערבי הורה על פיזור הפרלמנט בשבוע שעבר וקרא להקדמת הבחירות, לאחר חודשים של עימותים עם ראש הממשלה, ויקטור ינוקוביץ'. אולם ינוקוביץ', הפרו-רוסי, ומפלגות הקואליציה שבראשה הוא עומד, סירבו להיענות לדרישתו של הנשיא וטענו כי היא מנוגדת לחוקה.

 

בית משפט לענייני חוקה דחה את הדיון הראשון בנוגע למחלוקת לשבוע הבא. לאחר שנמוגה התקווה להכרעה מהירה של השופטים בנושא, נראה שהחליטו הצדדים ללכת האחד לקראת השני. ינוקוביץ', שעד כה דרש לבטל את הצו לפיזור הפרלמנט, קרא היום ליושנקו להקפיא את הצעד - ונראה כי ייענה בחיוב.

תומכי ינוקוביץ' מפגינים היום בכיכר העצמאות בקייב (צילום: איי-פי)

 

"הנשיא שלח הודעה לפיה ניתן להקפיא את הצו", אמר מזכירו של יושנקו, ויטיל היידוק. הקפאת הצו תאפשר לפרלמנט להמשיך לפעול ולשני הצדדים לדון במועד מוסכם לבחירות מוקדמות. זאת לאחר שבשבוע שעבר ביקש יושנקו לערוך את הבחירות ב-27 במאי. בבחירות האחרונות, שהתקיימו לפני 14 חודשים, זכתה מפלגתו של ינוקוביץ' במרבית הקולות.

 

לאחר הבחירות חזר ינוקוביץ' לכהן כראש ממשלה, תפקיד אותו מילא בעבר אך הודח ממנו בעקבות הפגנות "המהפכה הכתומה" בשנת 2004, שסייעו ליושנקו לעלות לשלטון. ההפגנות פרצו לאחר שינוקוביץ' הכריז על ניצחונו בבחירות לנשיאות, בעוד שיריבו טען לזיופים. בסופו של דבר פסל בית המשפט העליון את תוצאות הבחירות ויושנקו זכה בבחירות חדשות שנערכו.

 

בתוך כך, אלפים מתומכיו של יושנקו צעדו היום לבית המשפט לענייני חוקה ובשדרה הראשית בבירה קייב, כשהם קוראים: "בית משפט הוגן! בחירות הוגנות!". אחת המפגינות, סווטלנה רוהוז'ינה, אמרה כי "עלינו לעזור ליושנקו ואוקראינה לעמוד מאחורי הבחירה שעשינו במהלך המהפכה הכתומה".

 

במקביל, כעשרת אלפים מתומכיו של ינוקוביץ' התכנסו בכיכר העצמאות בקייב. "עלינו לערוך עצרת גדולה מאוד היום כדי לאלץ את יושנקו לראות את המצב האמיתי במדינה", אמר אחד המפגינים, יורי פצ'טוב. שתי ההפגנות קטנות בהרבה מאלו שנערכו בקייב ב-2004, ואשר לעתים קרובות חצו את רף ה-100,000 מפגינים.