מחקר: משחקי מחשב - על חשבון שיעורי הבית וספרים

נצלו היטב את הקיץ: מחקר שנערך בארה"ב מצא כי נערות שמשחקות משחקי מחשב מקדישות פחות זמן להכנת שיעורי בית, ונערים גיימרים קוראים פחות ספרים

ג'ולי שינהויזן, רויטרס פורסם: 03.07.07, 11:34

תלמידי בית ספר, כדאי לנצל את חופשת הקיץ למשחקים. במהלך שנת הלימודים, התחביב הזה עלול לפגוע בהרגלי הלמידה, כך עולה ממחקר על משחקי מחשב שנערך בארה"ב ופורסם ביום ב' האחרון. מתוצאות המחקר עלה כי נערים שמבלים את זמנם במשחקי מחשב בימות השבוע מקדישים 30 אחוז פחות זמן לקריאת ספרים, ונערות שמשחקות מקדישות 34 אחוז פחות זמן בהכנת שיעורי בית.

 

למודאגים מתוצאות המחקר, יש גם חצי כוס מלא: משחקי מחשב אמנם מפריעים ללימודים, אבל הם לא גוזלים מהזמן שבני נוער מבלים עם בני משפחה וחברים. "גיימרים בילו פחות זמן בקריאה ובהכנת שיעורי בית, אבל לא פחות זמן

באינטראקציה עם ההורים והחברים. הזמן שהם מקדישים לפעילויות ספורט ופנאי לא פחת אף הוא", אומרת הופ קאמינגס מאוניברסיטת מישיגן, עורכת המחקר, שפורסם במגזין לרפואת ילדים ומתבגרים.

 

המחקר מתפרסם על רקע הדאגה ההולכת וגוברת של רופאים אמריקנים מההשפעות ארוכות הטווח של תרבות משחקי המחשב, נושא שהמחלוקת סביבו אינה שוככת.

 

מחקרים קודמים שנערכו בנושא מצאו קשר בין משחק ממושך לבין תופעות כמו קשיים בחלוקת קשב והשגים לימודיים נמוכים. הארגון הרפואי האמריקני הכריז לאחרונה כי יש לחקור יותר לעומק את הנושא, על מנת להחליט האם התמכרות למשחקי מחשב אכן ראויה להגדרה הרשמית של התמכרות.

 

הציונים לא בהכרח ייפגעו

הופ קאמינגס מאוניברסיטת מישיגן ואליזבת' ונדרווטר מאוניברסיטת טקסס, שעבדו במשותף על המחקר, ניסו לבדוק אם למשחקי מחשב יש השפעה מהותית על הרגלי הלימודים ומערכות היחסים של בני נוער.

 

המחקר נערך על ילדים ונוער בגילאים 10 עד 19 בשנת 2002. המשתתפים התבקשו לעקוב אחרי פעילויותיהם ביום אקראי שנבחר באמצע השבוע ובסוף השבוע. מתוך 1,491 שהשתתפו, 534 מתבגרים (36 אחוז) העידו כי שיחקו משחקי וידאו, מתוכם 80 אחוז בנים. הבנים בילו בממוצע 58 דקות במשחקים באמצע השבוע ו-37 דקות בסוף השבוע. בנות בילו 44 דקות באמצע השבוע וכ-4 דקות בבומצע בסופו.

 

למרות ההפחתה בזמן המוקדש להכנת שיעורים, אין בהכרח משמעות הדבר שהציונים של הגיימר ייפגעו. "למרות שגיימרים קוראים פחות ומכינים שיעורים פחות, התפרסמו בעבר מחקרים שהעלו כי תלמידים טובים זקוקים לפחות זמו לצורך הכנת שיעורי הבית שלהם", אמרה קאמינגס.

 

באשר לנתון לפיו הפעילות החברתית לא נפגעה, כתבו החוקרות כי "הממצאים האלו לא תומכים ברעיון לפיו מתבגרים שמשחקים במשחקי מחשב הם מנוכרים ומבודדים חברתית".