זוכר את יום הזיכרון לשואה ולגבורה אדוני ראש הממשלה? דיברת גבוהה והבטחת הבטחות, מונה אז שר רווחה ו"הטיפול בנושא הועבר למשרדו" ובינתיים גם "הוגשה תוכנית". שר האוצר שלך הסתלק בנסיבות מבישות שעוד יובררו, בוצע סבב כסאות מוזיקליים לרבות שר אוצר חדש ממקורביך, ואת מי אתה לא סופר? את ניצולי השואה שממשיכים למות בקצב של כ-30 ליום, חלקם הגדול בדוחק ועוני ובשיבה לא טובה.
הנתונים ידועים לך ולנו והם איומים בפשטותם - בישראל חיים כיום כ-260 אלף ניצולי שואה, כשליש מהם מתחת לקו העוני. חלקם סובלים מבעיות פיסיות ובריאותיות ייחודיות, ממצוקה נפשית, מבדידות ומהיעדר רשתות תמיכה משפחתיות וחברתיות מספקות. זו קבוצה מבוגרת מאוד ובה רבים הזקוקים לסיעוד אישי.
בקבוצה זו, החיה איתנו בקושי, מטפלת עמותה ייחודית בשם "הקרן לרווחה לנפגעי השואה בישראל", שקיבלה לשם כך בשנת 2007 סך של כ-33 מיליון שקל ממשרד האוצר וכ-48 מיליון דולר מוועדת התביעות, ועדה שכל כספה - כמיליארד דולר לשנה - מתקבל כפיצוי על סבלם של ניצולי השואה. הקרן מטפלת כיום ב-30 אלף נפגעי שואה. הסכום שעומד לרשותה לא מאפשר לטפל ברבים ולא מתחיל לענות לצרכים הקיימים, ולאפשר לנו להיות חברה שבה לכל איש יש שם ולא רק מספר, חברה שמטפחת ותומכת באדם ובקשיש ואינה משליכה אותו לעת זיקנה.
לקראת קבלת ההחלטות על תקציב 2007 ובמהלך השנה האחרונה, דרשנו ממך ומשר האוצר להגדיל את התמיכה הממשלתית לקרן ולהעמידה מיידית על סך 50 מיליון שקל לשנה, ומוועדת התביעות להגדיל את תמיכתה השנתית ל-85 מיליון דולר. סכום זה, של כ-100 מיליון דולר לשנה, היה מאפשר לקרן להכפיל את מספר המטופלים על-ידה ולספק לקבוצת אנשים אלה, שאנו חייבים להם כה רבות, את הצרכים הבסיסיים לחיים בכבוד.
לכל ניצול יש שם
בינתיים עברה לה עוד שנה ושום דבר לא השתנה. טיוטת תקציב 2008 תוגש בקרוב ובסוף החודש יוצאת הכנסת לפגרה, מה שלא יעבור בחקיקה עד אז יחכה לגורלו עד אחרי החגים. עד אז ימותו עוד כ-3,000 ניצולי שואה, אבל מי סופר? או כפי שכתב המשורר נתן אלתרמן, "לנשכחים ירווח ולחיים ירפא. וארץ עוד תחליף קיצה וגם חורפה. ותימלא קול אבל ונגינות חופה. אבל לאן נוליך את החרפה?"
ראש הממשלה נוהג בניצולי השואה בישראל בחרפה וגם על דעת מעשה זה נוליך אותו. ואילו שרי הממשלה וחברי הכנסת, איך הם מתכוונים לנהוג בחרפה זו?
על חברי הכנסת והממשלה להגדיל את תקציבי הקרן לרווחת נפגעי השואה בישראל, ובמקביל לאשר, עוד לפני היציאה לפגרה, את שלוש הצעות החקיקה המסדירות את מעמד וזכויות ניצולי השואה בישראל, ולכלול אותן בתקציב 2008. בנוסף, עליהם לאשר היום בוועדת הכספים את הצעתו של ח"כ חיים אורון ואת הצעת "כפל קצבאות" של ח"כ קולט אביטל, ואז להביא אותן כבר ביום רביעי הקרוב לאישור בקריאה ראשונה במליאת הכנסת, יחד עם הצעת החקיקה השלישית ("גמלאות") של ח"כ קולט אביטל.
לכל ניצול שואה יש שם ולכל אחד מאיתנו יש אחריות. ואתם חברי הכנסת? באחריותכם וביכולתכם להסיר את החרפה. האם אתם מתכוונים למלא את חובתכם?