רימה במכירה - חוייב להחזיר כסף

תאונה קשה שלא דווחה, מספר נהגים גדול מהמובטח וקיזוז 175 אלף ק"מ ממד המרחק המצטבר. מוכר רכב שחטא בכל אלה, חוייב להחזיר מחצית מהכסף לקונה

בני ברק פורסם: 09.10.07, 16:41

מוכר רכב שהסתיר מידע מהותי על מצבו של רכב שמכר, ואף זייף את מד הקילומטרז', חוייב על-ידי בית משפט השלום ברחובות להחזיר לקונה מחצית מהמחיר בו נמכר הרכב - 43 אלף שקל - וכן לשלם שכר טירחת עו"ד בסכום של 6,000 שקל. כל הסכומים צמודים למדד ונושאי ריבית מאז אוקטובר 2003.

 

מדובר בעיסקת טרייד-אין שנעשתה בין משה בן ציון לחברת בילדינג קו ישיר, שמנהלה הוא אמיר בן שבת ואמו חנה בן שבת. בעיסקה זו רכש משה בן ציון מכונית מסוג סיטרואן ג'אמפי מודל 2001, ומכר לחנה בן שבת מכונית מסוג סובארו אימפרזה שנת 1997. השווי מוסכם של הסיטרואן לצורך ביצוע העיסקה היה 86 אלף שקל. בבדיקה שערך בן ציון לרכב לפני הקניה, התגלו תקלות שונות. אלא שלמרות זאת, הוא קנה את הרכב.

 

אבל מיד לאחר הרכישה התגלו פגמים ותקלות. כאשר הכניס את הרכב לבדיקה במוסך מורשה של סיטרואן, גילה לדבריו "פרטים רבים שלא נמסרו לו על-ידי בן שבת בעת המכירה". הרכב הועבר לבדיקה בדינמומטר, ושם התברר שהוא עבר תאונה חזיתית קשה, שהיה בעבר בבעלות קיבוץ קיבוץ (אלרום) וכי מד האוץ שלו זוייף. עוד התברר שברכב נהגו 15 נהגים שונים - עובדיה של החברה שנסעו בו ממרכז הארץ לאילת ובחזרה.

 

במהלך המשפט תירץ בן שבת את זיוף הקילומטרז' בכך שעובדיו הם שעשו זאת. עוד אמר כי הסביר לקונה בעל פה שהרכב עבר קילומטרז' גבוה, וכי היו לו קלקולים שונים. לענין הבעלים אמר בן שבת, כי הציע לרוכש לבדוק את ההסטוריה של הרכב.

 

אלא שטיעונים אלה לא שיכנעו את השופט הרן פינשטיין. זה קבע כי בן שבת לא עמד בדרישות חוק המכר וחוק החוזים, הקובע שעליו לגלות את מלוא העובדות הידועות לו, ובכלל זה גם מי היו הבעלים הקודמים של הרכב. בעיקר כאשר מדובר בקיבוץ בו נוהגים ברכרב חברים רבים, וענין זה הוא בעל השפעה על מחיר הרכב.

 

עוד קבע השופט כי הנסיון של המוכר "להפיל" את נושא זיוף הקילומטרז' על עובדיו, מעידה על כך שידע שמישהו טיפל במד הקילומטרים  ששונה מ-295,592 ק"מ באוגוסט 2003, ל-125,128 ק"מ לפני מועד המכירה. השופט קבע שגם כאן לא פעל המוכר בתום לב. לענין אי גילוי התאונה קבע השופט כי הנתבע קיבל מחברת הביטוח 15 אלף שקל פיצוי בגין התאונה, ולכן לא יכול היה להסתפק במסירת מידע כללי על "תיקונים רבים" שהרכב עבר.

 

שמאי מטעמו של הקונה קבע כי משמעות אותו מידע שהוסתר מעיני הקונה, היא כי הרכב שווה רק מחצית מהמחיר בו נערכה העיסקה. השופט הרן פינשטיין קבע כי בן שבת לא עמד בדרישות החוק לפיו עליו לגלות את מלוא העובדות הידועות לו, כולל הבעלים הקודמים - ועניין זה הוא בעל השפעה על מחיר הרכב.

 

לכן חוייב בן שבת להחזיר לקונה 43 אלף שקל ושכר טירחת עו"ד בסך 6,000 שקל, יחד עם 60% מאגרת בית המשפט.