סין: גורי טיגריס סיבירי נדירים נמצאו מתים במקרר
מי ערף את ראשה של נקבת טיגריס ופשט את עורה? מדוע אופסנו שני גורים בני חודש במקרר בגן החיות? המשטרה ורשויות הטבע בסין חוקרות את מקרי המוות האחרונים של טיגריסים סיביריים נדירים באחת משמורות הטבע הגדולות במדינה. החשד: סוחרי חיות ביקשו למכור את איבריהם לתעשיית התרופות המסורתיות
ארז ארליכמן ורויטרס
פורסם: 25.12.07, 12:57
אוכלוסיית הטיגריסים בשמורת הטבע העצומה "Three Gorges" במרכז סין, ספגה בימים האחרונים מכה קשה. לפני מספר ימים מצאה המשטרה המקומית פגר של נקבת טיגריס סיבירי, כשראשה, רגליה ועורה חסרים.
על פי החשד מנעולי הכלוב נופצו והפורצים שחדרו פנימה ירו בטורף הנדיר חיצי הרדמה וגררו אותו משם. על פי הדיווח בסוכנות הידיעות הסינית "סינהואה", רובי הרדמה תוצרת בית נמצאו בקרבת הכלוב.
מספר ימים לאחר התקרית הקשה, נמצאו פגריהם של שני גורי טיגריס סיבירי במקרר במשרד הכרטיסים באחד מגני החיות באזור השמורה. מדובר בגורים בני חודש לערך ונראה כי העובד שאיתר את הגורים המתים, החליט לאחסנם במקרר, במקום לדווח על המקרה לרשויות המקומיות, שכבר החלו בחקירת מקרי המוות של הטורפים הנדירים.

גורי טיגריסים בסין (צילום: ifaw.org)
שמורה "Three Gorges" נפתחה לקהל בשנת 2002 והיא מכילה יותר ממאה מיני חיות, ביניהם עשרות טיגריסים סיביריים, אריות, דובים שחורים ותנינים. במקום שמים דגש גדול על רביית הטיגריסים והשבתם לשמורה, על מנת שיחיו בטבע מוגן, ולא יפלו קורבן לציידים. ציד טיגריסים בלתי חוקי נפוץ מאוד בסין, ומזין מערכת ענפה של סחר באיברי החיות, שמשמשים להפקת תרופות מסורתיות.
בחודש שעבר קראו פעילים למען בעלי חיים לשיפור מיידי בתנאי אחזקתם של טיגריסים רבים בפארקים ובגני חיות בצפון סין. הקריאה באה בעקבות עלייה במספר הטורפים שמתו בשבי כתוצאה מרעב ומחלות. אחד המקרים המזעזעים שנחשפו לאחרונה בפארק בינג-צ'ואן במחוז שנייאנג, כשטיגריס נטרף על ידי ארבעה טיגריסים בתום מאבק על המזון המועט שהוגש להם.
מנהלי הפארק אמרו כי עיקר הכנסותיהם מתבססות על תשלומי המבקרים. כתוצאה ממזג האוויר הקר במדינה, חלה ירידה בכמות המבקרים ועימה גם צניחה בהכנסות - דבר המשפיע ישירות על כמות המזון היומית הניתנת לטורפים.

אלפי טיגריסים מוצאים את מותם בחוות לסחר בחלקי גופם (צילום: ifaw.org)
חוות הרבייה לגידול טיגריסים פורחות בסין וחלקן מיועדות לרבייה והגנה על המין הנמצא בסכנת הכחדה, אך במקביל מוחזקים יותר מ-5,000 טיגריסים בחוות שתכליתן לספק את איברי ועורות הטורפים לטובת תעשיית התרופות המסורתית באסיה. עצמות הטיגריסים נחשבות כיעילות ברחבי אסיה לטיפול במחלות עור, בעיות פרקים ולעיתים משמשים גם להפקת יינות מיוחדים.
על פי קרן הטבע העולמית (WWF) והקרן לרווחת בעלי חיים (IFAW) נותרו כיום בין 431 ל- 529 טיגריסים סיביריים החיים הטבע באזור רוסיה, צפון סין וצפון קוריאה. לפני יותר מ-40 שנה דווחו על כ-4,000 טיגריסים בסין, אך עם אובדן שטחי מחייה, ציד בלתי חוקי וסחר באברי הטורפים, פחת מספרם לעשרות בלבד.