שר הרווחה על הקצבאות לקשישים: מבוי סתום

ל-ynet נודע כי במכתב למנכ"ל משרד רה"מ, הזהיר הרצוג: "בשל התעקשות אגף התקציבים באוצר, הגענו נקודת משבר מוחלטת - על כל המשתמע מכך". רפי איתן: "לא האוצר אמור לקבוע איך יחולק התקציב". סלע המחלוקת, שמונע את העברת הכספים לניצולי השואה: האם גיל הקשיש ורכושו אמור לקבוע את גובה הקצבה

יעל ברנובסקי פורסם: 08.01.08, 17:28

מחלוקת בין המשרדים בירושלים ממשיכה לעכב את העברת הקצבאות לקשישים. שר הרווחה הרצוג, השר לענייני גמלאים איתן וכן מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי, יגאל בן-שלום, מתנגדים לכך שהקצבאות לקשישים הנזקקים - ניצולי שואה בחלקם - ישולמו באופן דיפרנציאלי, לפי קריטריונים של גיל ורכוש. גם אחרי ישיבות סוערות לא הגיעו השרים לסיכום בנושא עם משרד האוצר, ובמשרד הרווחה מדברים על מבוי סתום.  

 

על-פי התוכנית שאושרה בממשלה, מיליארד שקלים יוקצו כתוספת

 כללית לכל מקבלי קצבת הזקנה - 725,581 נפש. 500 מיליון שקלים נוספים יתחלקו בין קשישים שמצבם הכלכלי גרוע. באופן מעשי, תתקבל התוספת באמצעות קצבאות הביטוח הלאומי בסך 500-150 שקל מדי חודש. קשישים יקבלו תוספת על פי גילם, ובהתאם לקריטריון בעלות על דירה. מי שזקן יותר, יקבל יותר.

 

כיום עומדת הקצבה החודשית על 16.2% מהשכר הממוצע במשק. במוסד לביטוח לאומי מציעים להעלותה לכלל בני ה-67 ומעלה ל-17.3% מהשכר הממוצע עד שנת 2010. בנוסף, במסגרת אותה תוכנית, מבקשים בביטוח לאומי להעניק לקשישים מגיל 80 ומעלה "תוספת גיל" של כ-120 שקלים לחודש. אבל ככלל, הקצבה - לפי הצעה זו - תהיה "אוניברסלית", כלומר: שווה לכל הקשישים. לכך מתנגדים באוצר.   

  

במוסד לביטוח לאומי זועמים: "אין זה מתפקידו של האוצר להתערב ולקבוע

 את הקריטריונים לתשלום קצבאות הזקנה", אומר המנכ"ל בן-שלום. השר איתן מסכים, ובמכתב לעמיתו רוני בר-און נימק: "תפקידו של האוצר הוא לטפל בתקציב - בעוד שתפקידם של השרים החברתיים הוא להחליט כיצד לחלקו". 

 

במכתב למנכ"ל משרד ראש הממשלה, רענן דינור, כינה הרצוג את המצב "מבוי סתום", ו"נקודת משבר מוחלטת, על כל המשתמע מכך" - וזאת "בשל התעקשותו של אגף התקציבים באוצר". ומה אומרים באוצר? "המשרד תומך בהעלאת הקצבאות. הקצבה תעלה עם גילו של הקשיש".