אלן סטרן, סגן מנהל נאסא וראש מינהלת המשימות המדעיות בסוכנות החלל האמריקנית, אמר בוועידת האגודה האסטרונומית האמריקנית שהתכנסה באוסטין טקסס, כי טלסקופ החלל יזכה בקרוב לשדרוגים משמעותיים, על מנת שלא תופסק פעילותו ב-2010 או 2011. השידרוג יספק תנופה ליכולת האבל, מיכשור חדש ורגיש בהרבה ושדה ראיה רחב יותר. השדרוג יצייד את הטלסקופ ביכולות גדולות בהרבה, ותאפשר לו לחקור טוב יותר את הטבע וההיסטוריה של היקום.
עוד ב"הידען": איך נתקשר עם חיים תבוניים אחרים ביקום
המעבורת אטלנטיס צפויה להמריא באוגוסט או בספטמבר, עם צוות של שבעה אסטרונאוטים ומטען הכולל ציוד, כלים ומכשירים חדשים למשימת השירות החמישית והאחרונה של הטלסקופ, המרחף בגובה של כ-500 ק"מ מעל כדור הארץ.
בסיום המשימה תהיה עוצמתו של טלסקופ החלל האבל גדולה פי 90 מאשר בגירסתו המקורית. יתכן שניתן יהיה להאריך את משך חיי טלסקופ החלל בלמעלה מעשור.
עוד ב"הידען": הטיסה להאבל תצא ב-10 בספטמבר 2008
במהלך הפעולה תוצב על כן שיגור אחר מעבורת נוספת וצוות של שני אסטרונאוטים בכוננות, למקרה של צורך לחלץ את האסטרונאוטים. משימת האטלנטיס להאבל היא המשימה המתוכננת היחידה שלא תמריא לתחנת החלל הבינלאומית, ומשום כך לא יהיה לאסטרונאוטים היכן להמתין לחילוץ. לפיכך הוחלט בנאסא לאמץ נוהל שהומלץ על ידי ועדת החקירה לאסון קולומביה ולהציב מעבורת בכוננות כך שבמקרה הצורך שיגורה יהיה כמעט מיידי.