חיסון לפנמוקוק: אחרי שהקופות סבסדו - אזל מהמלאי

אפילו מכבי והכללית הכירו בחשיבותו והסכימו לסבסד ב-80% את החיסון היקר נגד חיידק הפנמוקוק, שניתן לילדים מתחת לגיל חמש ומונע אשפוזים רבים. אבל בפועל - כבר חודשים שלא ניתן להשיג את החיסון בארץ. למה? אולי בגלל שיבואן פרטי דואג להביאו לארץ, ולא המדינה. ומה עם הילדים הלא מוגנים? שיחכו

מיטל יסעור בית-אור פורסם: 17.02.08, 13:58

קופות החולים יצאו בחודשים האחרונים בהטבה שמאפשרת ללקוחות הביטוחים המשלימים לרכוש את החיסון נגד חיידק הפנמוקוק לילדים בהנחה של 80 אחוז ויותר. מדובר בחיסון המומלץ בחום על ידי מומחים למחלות זיהומיות ומחירו, ללא ההנחה, יותר מ-1,600 שקלים. אלא שהורים שביקשו לחסן את תינוקותיהם גילו כי אזל מלאי החיסון (הנקרא בישראל "פרבנר") ולא ניתן למצוא

 אותו בבתי המרקחת של הקופות, בבתי המרקחת הפרטיים וגם לא ברשתות הפארמים. המחסור קיים כבר מאז סוף דצמבר, כלומר כמעט חודשיים. לדברי היבואן בשבוע הקרוב ייפתר המחסור. 

 

מדובר בחיסון נגד החיידק שגורם למרבית מקרי דלקת קרום המוח, דלקת ריאה ודלקות גרון אצל ילדים מתחת לגיל חמש. מתן החיסון עשוי למנוע אלפי אשפוזים בשנה, תחלואה ואף תמותה. החיסון ניתן בארבע מנות במרווחים קבועים, כך שהורים רבים שהחלו בסדרת החיסונים לא יכולים להמשיך ברצף. החיסון ניתן בגיל חודשיים, ארבעה חודשים, חצי שנה ושנה, אך ניתן גם להתחיל לחסן מאוחר יותר. 

 

"הילד נכנס לשגרת חיסונים - ופתאום אין חיסון"

"כל יום אני מקבל למרפאה כעשר שיחות בנושא המחסור בפרבנר", מספר ד"ר צחי גרוסמן, רופא ילדים מתל-אביב. "אני שומע שהורים שרוצים להתחיל לתת את החיסון, לא יכולים ונאלצים לדחות את המועד. זה לא טוב, כי האחריות היא על הורים שצריכים לזכור את לוח החיסונים. ישבה מולי אמא שסיפרה לי שנודע לה שבבאר-שבע נשארו מנות חיסון. זה כמו שוק שחור". 

 

ר' מקרית-אונו, אמא לבת שנה וחצי, מחפשת כבר חודשיים וחצי באזור מגוריה את מנת החיסון השנייה לבתה. "רק אתמול דיברתי עם איזה חמישה-שישה בתי מרקחת וכולם אמרו שלא יהיה בשבוע הקרוב. באחד מבתי המרקחת נרשמתי ברשימת המתנה. אני מצטערת בכלל שנתנו את המנה הראשונה ושנכנסתי להרפתקה הזו. באים עם בשורה שיש חיסון טוב ומתברר שאי אפשר בכלל להשיג אותו". 

ביקוש גבוה לחיסון יקר - ובכל זאת יש מחסור (צילום: אינדקס אופן) 

 

גם מיכל אלדר מנתניה, אמא לגל בת 9 חודשים רכשה ב-400 שקלים מנת חיסון ראשונה ומחפשת כבר חודש אחרי המנה השנייה. "יצאו עם החיסון הזה בקול תרועה רמה וכל הרופאים ממליצים עליו. את מתחילה בחיסון, מוציאה המון כסף, מכניסה את הילד לשגרת חיסונים, ופתאום אין להשיג את החיסון. זה ממש מרגיז". 

 

גם רופאי הילדים מודעים למחסור ויש כאלו שמודיעים כי אין טעם לתת את המרשם משום שאין להשיג את החיסון. אבל פרט לאי נוחות ולתסכול שנגרמים להורים, יש לכך גם השלכות על בריאות הילדים. לדברי ד"ר גרוסמן, "המשמעות של הדחייה היא שהילדים פחות מוגנים. תוכנית החיסונים נועדה לתת הגנה מירבית. החיסון נועד להגן על הגיל הרך, בשנה –שנתיים הראשונות לחיים. תינוק שקיבל את מנת החיסון הראשונה בגיל שלושה חודשים במקום בגיל חודשיים מוגן פחות". 

 

"המדינה לא לקחה על עצמה את החיסון"

פרופסור רון דגן, הנשיא העולמי של האיגוד למחלות זיהומיות בילדים ומנהל היחידה למחלות זיהומיות לילדים בבית החולים "סורוקה" בבאר-שבע, מדגיש כי תינוק שקיבל מנה או שתיים עדיין מחוסן ויכול, גם אם נגרם עיכוב, להמשיך ולקבל את המנות הנוספות. "זו לא קטסטרופה לאומית אבל יכולים להיות שילדים ייפגעו כיוון שלא קיבלו את החיסון. הבעיה הגדולה היא בקרב תינוקות שלא יכלו להתחיל להתחסן, הבעיה המשנית היא בין אלה שקיבלו כבר שתי מנות. חיסון בשתי מנות מקנה הגנה של 70 אחוז. שלוש מנות מקנות הגנה של 90 אחוז. המחסור בחיסונים קרה בגלל שהדבר נתון בידיו של יבואן פרטי ובגלל שהמדינה לא לקחה על עצמה לתת את החיסון הזה. כמו כל יבואן, גם יבואן של חיסונים לא רוצה להיתקע עם מלאי מיותר". 

 

ועדת היגוי לאומית לנושא החיסונים המליצה להכניס את חיסון הפנמוקוק לסל חיסוני השיגרה שניתנים על ידי המדינה בשנת 2009, אך הדבר תלוי בהעברת תקציב מתאים לנושא במסגרת סל התרופות בשנה הבאה. 

 

מחברת ניאופארם המשווקת את החיסון פרבנר נמסר כבר בסוף דצמבר כי המחסור קרוב לסיום וכי "לא צפוי עיכוב משמעותי". תשובה דומה נמסרה גם

 בינואר. אתמול נמסר כי מנות חיסון חדשות כבר הגיעו לארץ: "לאור העלייה בביקוש והחלטתן של כל קופות החולים לתת הנחות משמעותיות לחיסון נערכה החברה להגדלת כמות החיסונים המובאת לישראל. בימים אלה שוחררו עוד אלפי מנות חיסון לבתי המרקחת ובימים הקרובים ישוחררו עוד למעלה מ-10 אלף מנות חיסון. בנוסף הוגדלו ההזמנות להמשך. למי שנמצא במהלך החיסון יש לפנות לרופא המטפל לקבלת הנחיות", נמסר מחברת ניאופארם.