פיליס מארגנת מסיבה - אירוח בריא

גם כשמדובר על אתגר כמו אירוח של הרבה אנשים, עם תפריט בריא ותקציב מוגבל, פיליס גלזר לא נשברת. כך תארגנו מסיבת נשנושים קטנה ומושקעת

פיליס גלזר פורסם: 05.03.08, 12:02

המון פעמים ביקשו ממני ותמיד סירבתי. היה נראה לי בלגן להתחיל לבשל בכמויות. נכון, הכנתי פעם אוכל ליותר מ-100 איש לכבוד חגיגת הבת מצווה של בתי הגדולה, ובאמת הכל יצא מושלם, אבל זה דרש הרבה מאוד עבודה. "נו באמת , את חייבת לעזור לי", התחנן לפני חבר טוב. "מה זה בשבילך 30 איש"?

 

ידעתי שחשוב לו מאוד לארח את חבריו לעבודה למסיבת חנוכת הבית החדש שלו. ידעתי גם שכצמחוני-טבעוני, יהיה לו חשוב להגיש מזון טבעי ואם אפשר אורגני. בנוסף לכל זה גם היה לו תקציב מוגבל.

 

ניגשים לעבודה

הבית שלו עדיין לא היה גמור לגמרי, אבל למזלנו סיימו את המטבח. כלים רבים לא היו לו, אז החלטנו לשכור כלים, כסאות ושולחנות (פשוט פותחים דפי-זהב תחת השכרת ציוד). אפשר גם להשתמש בכלים חד-פעמיים אקולוגיים- כאלה שמתכלים בטבע. אמנם הם לא יפים כמו צלחות הנייר הרגילות, אבל לפחות הם לא מזהמים את הסביבה. אחת החברות שמציעה כלים כאלה היא תינוק ירוק.

 

כדי להתאים לתקציב החלטנו שנשתמש ב"נגיעות" של אורגני, פה ושם, ואת שאר הפירות והירקות נקנה בשוק. לפתיחה חגיגית, הצעתי לו משקה המבוסס על "קיר" (קרם דה קסיס עם יין לבן), אבל בריא יותר. יין לבן יבש מעורבב עם תרכיז מיץ אורגני ומים מוגזים (APPLE RUSH). מוזגים יין לכוסות השמפניה - בין חצי לשני-שליש כוס - ואת היתר במיץ. אנחנו בחרנו בטעמים רימונים-תפוח וקרנברי-תפוח. בנוסף הגשנו יין, מים מינרלים עם לימון ועלי נענע ומים מינרלים מוגזים.

 

מאחר שהאירוע היה בשבת אחה"צ, חברי רצה להגיש נשנושים ולא ארוחה שלמה. "כולם אוהבים לנשנש" אמרתי לו, "וזה גם חסכוני מאד, כי אפשר לעשות הרבה ביסים קטנים עם מעט חומרים". אחד הבסיסיים הכי אהובים עלי, למשל, הם הפלפלונים הצבעוניים הקטנים ("טינקרבל") שניתן לקנות ברשתות השיווק. אני חוצה אותם וממלאת כל חצי בסלט קינואה או בורגול, אבל אפשר להשתמש בכל מילוי לפלפלונים החמודים האלה.

 

פלפלוני "טינקרבל" במילוי טאבולה

אם אין להשיג פלפלוני "טינקרבל", חפשו פלפלים כתומים קטנים או צהובים/אדומים ארוכים (הם נראים כמו פלפל ירוק חריף).

 

מרכיבים:

פלפלוני "טינקרבל" (48 חצאים)

לטאבולה:

3/4 כוס בורגול דק

3/4 כוס מים רותחים

1 כוס פטרוזיליה קצוצה דק מאד

2-3 כפות נענע קצוצה

3 בצלים ירוקים דקים וצעירים, קצוצים

2 כפות שמן זית כתית מעולה

כפית וחצי מיץ לימון סחוט טרי או יותר, לפי הטעם

מלח ופלפל שחור לפי הטעם

 

אופן ההכנה:

  1. שמים את הבורגול בקערה ויוצקים פנימה מים רותחים. מכסים ומעמידים בצד עד שהבורגול רך (כ-10 דקות).(טועמים ומוודאים שהבורגול מוכן, ואם הוא עדיין קשה אפשר לחכות עוד כמה דקות או להוסיף עוד כף או שתיים מים רותחים, לכסות ולחכות. תמיד אפשר לסחוט מים שנותרו).
  2. בוחשים פנימה עשבי תיבול ובצל ירוק. מערבבים עם מזלג.
  3. בקערה קטנה טורפים שמן זית, מיץ לימון, מלח ופלפל בעזרת מטרפת יד. יוצקים על תערובת הבורגול ומערבבים עם מזלג.
  4. חותכים את הפלפלים לאורך, מסלקים את הגרעינים אך משאירים את השפיץ הירוק בקצה. ממלאים את החצאים בעזרת כפית.
  5. אם לא מגישים מיד, מכסים בניילון נצמד ושומרים במקרר.

 

ספרינג רול ויאטנמי

המרכיבים של המנה הזו הם ל-8 מנות, אך אפשר לחצות אותם באמצע באלכסון ל-16 מנות. חבילת עטיפות אורז מכילה כמעט 30 חתיכות אז אפשר להשתמש בה מספר פעמים. כשאורחים באים, אני מאד אוהבת לארגן את כל החומרים למילוי בצלוחיות קטנות ולתת לאורחים להכין לעצמם לבד, לפי הטעם.

 

המרכיבים (ל-8 מנות):

1 חבילה של עטיפות אורז

למילוי:

2 כוסות עלי חסה פרוסים דק

1 קוביית טופו מפוררת ומתובלת ברוטב הויסין

4 בצלים ירוקים, ללא שורשים, חתוכים לאורך

חופן נדיב מכל אחד: עלי כוסברה, עלי בזיליקום ועלי נענע, ללא גבעולים

2 חופנים אטריות אורז או שעועית, שהושרו במים פושרים 5 דקות ובושלו למשך דקה או שתיים

2 גזרים בינוניים, מגוררים

1/4 חבילה נבטי אלפלפא או צנון

1/3 כוס בוטנים קצוצים

רוטב סילאן-סויה-חומץ:

1/2 כוס סילאן ללא תוספת סוכר

2 כפות חומץ אורז או תפוחים

2 כפיות רוטב סויה אמיתי

1 כפית ג'ינג'ר מוגרר

שמן שומשום

בוטנים מגוררים

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים קודם את רוטב הסילאן על ידי ערבוב החומרים יחד. מערבבים בערך שתי כפיות עם הטופו המפורר. שמים בצד. אפשר גם לוותר על האופציה הזו ולתבל את הטופו המפורר בשמן שומשום כהה ורוטב סויה.
  2. מסדרים את חסה, הטופו המפורר מתובל ברוטב סילאן, פיסות הבצלים הירוקים, עלי הכוסברה, בזיליקום ונענע, אטריות המבושלות, הגזרים מגוררים, נבטי האלפלפא והבוטנים הקצוצים בצלוחיות נפרדות או בערמות סביב קרש חיתוך גדול. מניחים מגבת מטבח על הקרש.
  3. ה"ספרינג רולס": ממלאים קערה גדולה במים חמימים (לא חמים מדי). טובלים כל פעם עטיפה אחת במים, למשך פחות מדקה, עד שהיא מתחילה להתרכך. אם משרים יותר מדי העטיפה תקרע. מניחים על מגבת מטבח מבד ומיבשים קלות במגבת נייר.
  4. מסדרים 2-3 עלי בזיליקום שלמים לקראת החלק התחתון של העטיפה (במקום ששמים את המילוי לבלינצ'ס), מפזרים עליהם מעט חסה, אטריות, עלי כוסברה ונענע, טופו מפורר, גזר ואלפלפא ומעט בוטנים למעלה. מקפלים את החלק התחתון מעל המילוי, מקפלים פנימה את הצדדים ומגלגלים. לקראת סוף הגלגול מכניסים רצועת בצל ירוק בפנים שיבצבץ החוצה וממשיכים לגלגל. אם הקצה לא נדבק לרול מרטיבים אותו קצת.
  5. מעבירים את הרולים המוכנים לצלחת ומכסים במגבת. אם לא מגישים מיד, עוטפים בניילון נצמד ושומרים במקרר עד לשעה-שעתיים. מגישים עם הרוטב בצד.

 

עוד רעיונות בריאות למסיבות: פיצוחים, מרק מוגש בכוסות מרטיני או כוסות קפה, ירקות חתוכים ומטבל, פופקורן תוצרת בית (לא מהמיקרוגל), בתוספת חמאה נמסה מתובלת, סנדווצ'ים קטנטנים: חותכים פרוסות גדולות של לחם קלוי ל-4 חתיכות כל פרוסה, מורחים מיונז סויה ומניחים חתיכת דג כבוש או גבינה. מקשטים בעשבי תיבול או חתיכת צנון או מלפפון.

 

קוראים שואלים

איריס שואלת: האם יש באפשרותך לפרסם מתכונים עם פולי סויה?

פיליס עונה: אני אישית לא אוהבת להשתמש בפולי סויה מאחר שיש להם ריח קצת לא נעים בעיניי וגם הבישול ארוך יחסית לטופו וטמפה, שניהם מוצרי סויה טבעיים. הכי קרוב שאני מגיעה לפולי סויה היא אדממה (סויה ירוקה) שאני נוהגת להגיש עם מלח ים או גומסיו – תערובת יפנית משומשום קלוי ומלח טחון קלות. את יכולה גם לנסות את המתכון הבא:

 

סלט חורפי של אדממה, שעועית ירוקה ותפוחי אדמה

המרכיבים (4 מנות):

1 חבילת מנצ'ו קפוא (סויה ירוקה)

2 חופנים שעועית ירוקה או אפונת שלג, טרייה או קפואה,חצויה ומאודה (יש לשמור על הצבע הירוק עז)

800 גרם תפוחי אדמה קטנים, רצוי אדומים או לממהרים -בשקית למיקרוגל

1/4 כוס בצל אדום קטן, חצוי ופרוס דק או קצוץ

1 גבעול סלרי קצוץ דק

1 ראש קטן כרוב לבן (אפשר חצי ראש כרוב אדום וחצי לבן)

לרוטב:

1 כף כוסברה טרי קצוץ או טרגון

1 כף פטרוזיליה קצוצה

1 שן שום גדולה כתושה

2 כפות חומץ (עדיף חומץ אגוזים או חומץ בן יין לבן)

4 כפות שמן זית כתית מעולה

מלח ופלפל

2 ביצים קשות, מפוררת (או פרוסות, אם רוצים)

 

אופן ההכנה:

  1. שמים את האדממה בסיר מלא מים רותחים מומלחים קלות וחולטים 2-3 דקות. מוציאים מהמים בעזרת כף מחוררת. מוציאים את האדממה מן התרמיל על ידי לחיצה קלה. שמים את הפולים בצד.
  2. באותם מים, חולטים את השעועית רק עד ריכוך (לא רך מדי, אפונת שלג זקוקה רק לחליטה קצרה). אם משתמשים בשעועית ירוקה שלמה קפואה, יש לחלוט רק דקה או שתיים. מסננים היטב ומוסיפים לאדממה ביחד עם בצל האדום והסלרי.
  3. מבשלים את התפודים במיקרוגל או מאדים אותם עד שמוכנים, כ- 15 דקות. מסננים היטב. פורסים לפרוסות עבות ומוסיפים לקערת האדממה. מפזרים למעלה את הביצה המפוררת.
  4. בקערה קטנה מערבבים טרגון או כוסברה ופטרוזיליה, שום וחומץ וטורפים פנימה את השמן בהדרגה. מתבלים במלח ופלפל ויוצקים על הסלט. מערבבים בעדינות ומגישים או מקררים עד למועד הגשה. להגשה, מניחים תערובת חסה ועלי בייבי ועליה תערובת אדממה בכל צלחת.