בעקבות ריבוי מקרים השוד והתקיפה של מתדלקים בתחנות דלק - כשהאחרון אירע הלילה ברחובות - נערך היום (ב') דיון בוועדת הפנים של הכנסת בנושא. נציגי חברות הדלק, שהציגו נתונים על עלייה מדאיגה במקרים בהם נופלים מתדלקים קורבן, העלו טענות קשות כלפי המשטרה, שלטענתם מגיבה באדישות לאלימות נגד המתדלקים.
לפי נתוני איגוד חברות הנפט, מאז תחילת שנת 2008 אירעו 50 מקרים של אלימות קשה נגד מתדלקים בתחנות - 15 מהן בחברת "פז" ו"דלק" כל אחד, 11 ב"דור-אלון" ותשעה מקרים בתחנות הדלק של "סונול". "מדובר בגידול במספר המקרים, ויש החמרה גם בנועזות שמגלים התוקפים", אמרה בדיון מנכ"לית איגוד חברות הנפט, יעל דניאלי.
עובד ארזי, סמנכ"ל תפעול ומכירות של רשת התחנות של "סונול", סיפר על אחד ממקרי השוד: "היה לנו לא מזמן מקרה של מכונית, שנגחה בזכוכית של חנות נוחות ובסופו של דבר נשדדו מאיתנו 700 שקלים, כמו כן היה אירוע של שוד מזויין שהתבצע עם אופנוע. מקרים כאלו לא אירעו בעבר".
מנהל רשת תחנות הדלק של "פז", אורן לוטן, סיפר בוועדה: "לפני כמה חודשים נכנס עובד שלנו לשירותים בתחנה בצומת בית ליד, שודד שנכנס אחריו הטיח את ראשו בקיר. העובד משתקם היום בבית לוינשטיין ועדיין לא חזר ללכת על רגליו. יש קשר בין האלימות לבין העובדה שהמשטרה סוגרת תיקים מחוסר עניין לציבור, וזה גורם לנו לאבד אמון במשטרת ישראל".
לטענת נציגי החברות, רבים מהתיקים על תקיפה ושוד נסגרים מחוסר עניין לציבור. היועצת המשפטית של "דור-אלון", תמי מונד: "היה מקרה שבו גנבו לנו דלק. אנחנו השקענו כסף כדי לאתר את הגנבים. פנינו למשטרה והצגנו ראיות, אך התיק נסגר מחוסר עניין לציבור. אנחנו מגישים תביעה אזרחית, מכיוון שפשוט קומם אותנו שהמשטרה לא הסכימה לעשות שום דבר. במקרה נוסף מצאנו בתוך התחנה שלנו שוהים בלתי חוקיים שהחנו כלי-רכב, גם בכך המשטרה לא רצתה להתערב, עד שהגענו לפתרון תמוה של שוטר בתשלום".
מונד הדגישה כי החברה מנחה את העובדים שלא להתנגד לשוד, אלא פשוט למסור את הכסף וכי היא משקיעה כסף רב במצלמות ובאביזרי בטיחות נוספים. נציגי חברות הדלק התלוננו כי הם מתקשים לגייס עובדים לעבודה כמתדלקים.
נציג המשטרה, טל אלימלך, הגיב לטענות בדיון: "לפי נתוני המשטרה
לא מדובר בתופעה, כיוון שהיתה ירידה במספר המקרים מ-2006 ל-2007 וכיוון שהם מהווים רק 3.5 אחוז מכלל מקרי השוד במדינה. יש לנו בעיה להתייחס לחנויות הנוחות ולאכוף עליהן הוראות. יש כיום הרבה יותר תחנות דלק והן עובדות 24 שעות ביממה, ייתכן שצריך להגביל את שעות הפתיחה של התחנות, או שתדלוק בשירות עצמי יתבצע רק בכרטיס אשראי. עם זאת, ישבנו עם חברות הדלק על תוכנית להתמודדות עם הבעיה הכוללת. בין היתר דיברנו על הגברת הסיורים של הניידות בתחנות הדלק, התקנת לחצני מצוקה ואביזרים נוספים, ואולי גם הוספת עובד בלילות".
אלימלך ונציגי חברות הדלק הציגו בדיון נתונים סותרים על מקרי השוד. בעוד שבמשטרה טוענים כי היו 44 מקרים מאז תחילת 2008, טוענים בחברות הדלק כי אירעו 50 מקרים.
ח"כ יוחנן פלסנר (קדימה), המשמש כיו"ר הזמני של הוועדה, הגיב בזעם לתגובת המשטרה. לדבריו: "המשטרה אמורה לתת תחושת ביטחון ולא לעשות מניפולציות סטטיסטיות. לא היינו רוצים שהמדינה תתפרק מהאפשרות להפעיל תחנות דלק בלילה ושלנהגים בכבישים לא יהיה מקום לתדלק ולשתות קפה. יש לכם בעיה בסיסית של אכיפה וצריך לטפל בה".