לכל איש יש שם

מה משמעות השם שניתן לנו? כיצד סדר האותיות של שמנו משפיע על גורלנו? הקבלה והיהדות חקרו לאורך הדורות את משמעות השם והשפעתו על גורל האדם. אנו מביאים בפניכם חלק ראשון בסדרה

יצחק אהרון פורסם: 27.04.08, 14:09

"לכל איש יש שם, שנתן לו אלוקים, ונתנו לו אביו ואמו" (זלדה). בחירת שם היא אחד הצעדים המשמעותיים המשפיעים על גורלו של אדם בעולם הזה. למעשה, לכל אות בשמנו יש תפקיד שהיא ממלאת בגורלנו.

 

במאמר הבא אציג בפניכם את סודן של אותיות השפה העברית בשם האדם על פי ייחוסן ליסודות ומזלות בקבלה. אינני מתיימר להכיל בדברים הבאים את כלל הרבדים השונים המקופלים בשם האדם שכן עניין זה הוא בבחינת " מים שאין להם סוף".

 

ביהדות בכלל, ובחכמת הנסתר בעיקר, מייחסים ערך רב לאותיות לשון הקודש המהוות סמלים רוחניים מוצפנים המגדירים במדויק את הכוחות הפועלים בבריאה ומתגלמים בעולם הזה. חכמי ישראל טענו כי כל אות נחקרת ונלמדת באופן פרטני ועמוק, משום שאצורים בה כמויות עצומות של חכמה וידע, החל מצורתה הגרפית, דרך ערכה המספרי וכלה באופן הגייתה.

 

העיסוק בשם משמעותי כל כך ביהדות עד שארון הספרים היהודי בנושא זה עמוס לעייפה, ומוכיח כי היהדות הינה דת טקסטואלית ביותר עם הגות מחשבתית עמוקה, ולראיה ספרי הקבלה האותנטיים המבארים, בין השאר, את סוד האותיות וכיצד בהצטרפותן למילים הן יוצרות מציאות ממשית, שהרי כתוב בזוהר כיצד באה כל אות, מהסוף להתחלה, מלפני ה' וביקשה להיות הראשונה לתחילת מעשה הבריאה (בראשית, הקדמה).

 

חכמי הסוד לימדו כי כל אות מושפעת מעוצמתו האנרגטית של היסוד אליו היא משתייכת. כלומר, אותו יסוד דומיננטי יתבטא בשמו של האדם וישפיע על אישיותו ומזלו. חכמת הקבלה גורסת כי יש לייחס משמעות רבה לסדר הופעת האותיות בתיבת השם הואיל והאותיות מצפינות בתוכן מאורעות שונים, לרבות ענייני מזל וגורל.

 

אופן חלוקת האותיות יהיה באופן הבא: האות הראשונה היא אות הנשמה המורה על המשכיות גורל מחיים קודמים, וככזאת מהווה אבן יסוד במבנה האישיות וקווי האופי. היא, למעשה, אוגרת ואוצרת בתוכה את הכישורים והאיכויות הבוקעים מנשמת האדם.

 

אותיות המרכז מייצגות את הכלים בהם מצוייד האדם ליישם את ייעודו ומטרת קיומו, הן יוצקות תוכן אל תוך חיי האדם ומביעות את הרצונות, את הפוטנציאל, את תחומי העניין ואת השתלשלות מאורעות החיים. הן חושפות את הרבדים העמוקים במבנה הנפש ומעידות על הדדיות בין כלל ההיבטים באישיות השלמה.

 

האות האחרונה מבטאת את סגירת המעגל בדרך להוצאת הדברים מהכוח אל הפועל. אות אקטיבית המורה לו לאדם כיצד עליו ליישם נכונה את תכונותיו הייחודיות באופן הגדרת הפוטנציאלים התיאורטיים שלו ומימושם הפרקטי במציאות.

 

אותיות יסוד האש – ג, ד, ה, ט, כ, ס, ש המשויכות למזלות האש : טלה, אריה, קשת.

 

אותיות אלו מושפעות מיסוד האש המבטא את הצד האקטיבי- דינאמי, יצירתי-יצרי, יוזם ומוציא לפועל. מי שבשמו מופיעה אות מיסוד האש (לרוב בתחילת השם) יהיה אדם חם, אופטימי, דעתן, בעל בטחון עצמי גבוה, חרוץ וכזה שלא שוקט על שמריו.

 

כידוע, באש קיימים שישה כוחות פועלים המצויים בקוטביות מוחלטת: היא מבשלת (חיובי) ושורפת (שלילי) מלבינה (חיובי) ומשחירה (שלילי) מחממת (חיובי) ומקררת (שלילי) . לפיכך, מי שייטה את עצמו ומחשבתו לצד החיובי של אותיות האש, יהיה בעל מודעות עצמית גבוהה במיוחד ורגישות יוצאת דופן. בכוחן של אותיות האש לגרום לאדם להיות מצד אחד שאפתן, הרפתקן, סולד מחיי שיגרה, בעל חוש הומור, סקרן, ובעל נפש שובת לב הממצבת אותו בקדמת הבמה. מצד שני, מי שייטה עצמו לצידן השלילי של אותיות האש עלול למצוא עצמו בחוסר סיפוק נפשי מה שיעורר בו מזג חם, כעסים, עצבנות וחיבוטי נפש עד כדי הרס עצמי במודע. כאמור, רבה היא עוצמתן של אותיות יסוד האש.

   

אותיות יסוד האדמה – ב, ו, י, ע, פ המשויכות למזלות האדמה : שור, בתולה, גדי.

 

אותיות יסוד האדמה מייצגות את הפן החומרי, הגשמי, הפרקטי והבטוח בעולם. מי שנושא בתחילת שמו אחת מהאותיות הללו יחתור למסגרת בטוחה הנשענת על בטחון כלכלי ויציבות זוגית. אותיות האדמה מייצגות באדם שלל היבטים בעלי מכנה משותף הכרחי ביניהם: בגרות, רצינות, אחריות, משמעת, סבלנות, היגיון בריא, התמדה ועיקשות כפועל יוצא של יעילות.

 

ממש כמו עבודת האדמה הפורייה המצמיחה מתוכה חיים, לאחר תקופת המתנה עם חילופי עונות השנה, כך גם הפן החיובי של האדמה המסמלת את מחזוריות החיים לידה-מוות וחוזר חלילה. אולם, קיים בה גם הפן השלילי - אדמה עקרה, צרובה, חסרת חיים ובעלת מראה שומם ללא נביטה ופריחה. כך שמי שייטה עצמו ומחשבתו לצד החיובי של אותיות האדמה, ילך בתלם לאט ובטוח, יתחבר לרוח וירפה מעט מהחומר, ייהנה ממסגרת מספקת, ודאית ושלווה במיוחד, יאהב את מנעמי החיים ואת הממון כאמצעי לביסוס מעמד המקנה תחושת ביטחון. מאידך, אדם שחי בחוסר סיפוק ובתחושת "מגיע לי", עלול להיות מריר, דאגן וחרדתי עד כדי פגיעה בנפשו. זאת מפני שהוא מביט מזווית צרה על סיפוק צרכיו החומריים בלבד ואינו נותן דעתו על מעט מזון רוחני לנשמתו.

 

יצחק אהרון, מייעץ, חוקר ומרצה ראש מרכז "חכמה" לקבלה וליהדות. רח' האחים 6,פתח תקוה 03-9220784