עשרה קבין של עוני

ביום חגה משמרת ירושלים את מעמדה כעיר הענייה בישראל. עיר בירה בה ילדים רעבים מכל חלקיה מתקבצים למועדון שהקימה עמותה פרטית, המעניק להם ארוחה חמה ותמיכה בלימודים

אלי מנדלבאום פורסם: 02.06.08, 09:03

שנים רבות ירושלים ניצבת בראש רשימת הערים העניות בישראל, ואם להסתמך על נתונים שחושף מחקר חדש של מכון ירושלים לחקר ישראל, הרי שהמצב רק מחמיר. המחקר מצביע על כך ש-36 אחוז מהמשפחות בעיר - עניות. לשם השוואה, שיעור המשפחות העניות בשאר הארץ לא עולה על 20.6 אחוזים. עוני זה מצוי בכל גווני האוכלוסיה הירושלמית.

  

 

העוני הרב בבירה לא פוסח גם על הגיל הרך, ובעיר ישנם ילדים עניים רבים הזקוקים לעזרה מבחוץ שתוציא אותם מהמעגל בו הם מצויים. מועדון "תלתל"- "תוכנית לימודית תזונתית לילד", של עמותת "חסדי יוסף" בשיתוף עיריית ירושלים, לקח על עצמו להאכיל ולעזור לאותם ילדים קטנים (גילאי 4-8) הזקוקים נואשות לעזרה בשיעורי הבית, אבל קודם כל לארוחת צהריים חמה.

 

"איש לא תאר לעצמו את היקף הילדים הזקוקים לכך", מספר יוסי קרישבסקי מעמותת חסדי יוסף. "כשהקמנו את המועדון חשבנו שזה יסתכם במספר קטן של ילדים, אך להפתעתנו מידי יום פונים אלינו הורים אשר אינם יכולים להאכיל את ילדיהם, וללא ארוחת הצהריים במועדון הם ישארו רעבים".

 

המועדון הוקם לאחר שבבתי תמחוי באיזור שכונת הבוכרים בירושלים, החלו להגיע ילדים לאכול את ארוחת הצהריים, במקרים רבים הופיעו הילדים בבית התמחוי ללא ההורים. בכדי לחסוך מאותם ילדים את המראות בבית תמחוי ועל מנת למנוע מהילדים פגיעה נפשית, הוחלט על הקמת מועדונית שתשרת את הילדים בלבד ואף תעזור בהכנת שיעורי הבית.

 

"העובדות הסוציאליות נדהמות בכל פעם מחדש לגלות אילו רמות של מצוקה וחסכים יש לילדים באזור" מספרת רות שפירא, מנהלת לשכת הרווחה בשכונת הבוכרים. באין מענה הרימה "חסדי יוסף", עמותה פרטית, את הכפפה ופתחה בפרויקט העוסק בהאכלת אותם ילדים ובמתן סיוע עבורם בהכנת שיעורי הבית, דבר המאפשר לאותם ילדים לצאת ממעגל המצוקה והעוני". 

"לצערנו ישנם עוד ילדים רעבים שאין לנו כאן מקום עבורם"

 

"פעמים רבות מדובר בהורים שלא חוו מעולם קבלה ותמיכה, שאף אחד לא ישב ושיחק איתם בילדותם", מסבירה שפירא. "עכשיו הם מורישים את החסך הכואב הזו לילדיהם, ואם לא נתערב, גם דור שלישי ורביעי יגדלו פגועים."

 

"אנו מוצאים ב'חסדי יוסף' שותף נאמן שמבצע איתנו פרויקטים חיוניים במסירות מדהימה", היא מפרגנת. "הם לא מהססים ליטול על עצמם את מירב התקציב, כדי שנוכל להציל בכוחות משותפים כמה שיותר ילדים. הרבה מאוד ילדים באזורי המצוקה שלנו הולכים לישון שבעים ורגועים יותר בזכות הנכונות האינסופית של 'חסדי יוסף'".

 

בימים אלו שוקדים בעמותה על הרחבת הפעילות בכדי לעמוד בביקוש הרב "אנו מחפשים שותפים לעשייה, לתת מענה לכל ילד ירושלמי, שלא ישארו רעבים" אומרים בעמותה.

 

לתרומות לעמותה - ת.ד. 5030 ירושלים. או בטלפון: 02-5722777