מטחי הירי המאסיביים לאורך היום, לא מנעו ממאות תושבי שדרות ועוטף עזה להגיע הערב (יום ה') אל רחבת אולם הספורט העירוני בשדרות כדי לקיים את מצוות פידיון פטר חמור, ולצפות בטקס שנוהל על ידי רבנים, השר ישי וחברי הכנסת של של ש"ס.
אורח הכבוד, הרב עובדיה יוסף, ביטל את הגעתו לטקס דקות ספורות לפני היציאה לשדרות, לאחר שלא חש בטוב ולמרות זאת, הקהל הרב שר ופיזז כשמוזיקה שמחה התנגנה ברקע. הרבנים שערכו את הטקס אמרו לנוכחים כי הם מקווים שהוא "ימשיך להביא לניסים נוספים, כי יש מי ששומר על העיר".
טקס פדיון פטר חמור בשדרות (צילומים: זאב טרכטמן)
השר ישי, שסקר את המיגונית הקרובה למקום במקרה של אזעקת "צבע אדום", אמר לעיתונאים במקום כי יש צורך במעבר מדיבורים למעשים, כשהתייחס למצב הביטחוני והדגיש: "אני רוצה להאמין כי ישנם צעדים ממשיים לפעולה, ואני לא יודע אם זה יפסיק לגמרי את הירי אבל שיביא לצמצום משמעות בירי". הוא ציין כי "אם הקסאמים ימשיכו, אנו נמצא את הדרך הנכונה להגיב. תלוי איך הצד שני פועל".
בעל החמור, אליהו דוד מנצור, שמנהל גן חיות, סיפר כי טקס פדיון פטר חמור זה הוא אינו הראשון שלו: "לפני 12 שנה, ערכתי טקס דומה במקום. אז, כיבד את הטקס הרב כדורי זצ"ל ועוד רבנים חשובים. באותו זמן, היה שקט והגיעו 7,000 אנשים". בהתייחסו לכמות האנשים שהגיעו ללא חשש אל הטקס, בתקופה בה לא היו קסאמים או חשש ביטחוני, אמר: "מבחינתי, אני שמח שיש כזה טקס וזה ממש כבוד בשבילי לקיים את המצווה, במיוחד, כשאני יודע שבמקומות רבים אין גני חיות והרבה אנשים נפטרים מחמורים ולא רוצים להחזיק בהם יותר".

הרב שלום כהן והשר ישי מובילים את הטקס
הרב אורן מלכה, ממלא מקום ראש העיר, ממארגני האירוע אמר: "אני שמח שתושבי שדרות זוכים למצווה כזו שיש בה קדושה. הרי יש תרי"ג מצוות שיש לקיים וזו אחת מהן". גם הוא התייחס אל המצב הביטחוני וציין "הטקס מתקיים למרות המצב הקשה של הירי מסביב לשדרות, ואנשים ממשיכים להגיע כי הם רוצים לראות את הרב עובדיה יוסף שליט"א". מאוחר יותר התברר כאמור כי נבצר ממנהיג ש"ס להגיע לאירוע.
מקורה של המצווה הוא בספר שמות מפרק יג': "וכל פטר חמור תפדה בשה ואם לא תפדה וערפתו". משמעותה - שגם בכור החמור כמו כל בכור הוא בעל קדושה. עולה התהייה מדוע בכור החמור הוא קדוש אם הוא נחשב כמין טמא בתורה? את קדושתו הוא מקבל על פדיונו במין כשר ושאינו טמא, שיכול להיות מוקרב על מזבח, והוא שה כבשים או גדי עיזים. למעשה, מצווה זו דומה מאוד למצוות פדיון הבן בבני אדם, שם, הבכור נפדה בכסף.
מדוע יש חשיבות בפדיון החמור? תשובה לכך, כפי שטענו הרבנים השונים וגם שר התמ"ת, אלי ישי, שעלה לנאום היא בכך שצריך לזכור את החמור שעזר לבני ישראל ביציאתם מארץ מצרים כאשר סחב את ציודם של בני ישראל. "החמורים נשאו את עם ישראל ואת כל הרכוש שלהם ביציאת מצרים. זו הייתה העבודה שלהם וטקס מסוג זה הוא הכרת תודה וטוב לחמורים על שעשו עבודתם. התורה מחייבת אותנו להכיר תודה לעבודה שלהם, למרות שהם מבינים כי זאת העבודה שלהם".