מה? גפילטע צבעוני
באמא שלכם? נשבעים. אם יש נקודת תורפה מרכזית לסיפור הזה של הגפילטע (חוץ מהטעם, כאילו,( הרי זה הצבע האפרפר. כבר אמרו שאוכל אפור יכולים להמציא רק הפולנים, ובאמת לפעמים מתקבלת ההרגשה שהגפילטע מתאים יותר לאיזו עיירה יהודית גלותית, שם נשים קשות יום הכינו קציצות דג גם מסמרטוטי הרצפה המחוררים שלהן. אבל פה? בלבנט הססגוני? בארץ השפע והמנות העיקריות ב250- שקל? לא חראם לתקוע אותנו עם הדבר הכה גלותי הזה לנצח?
הנה יוזמה ברוכה, שתצבע סוף סוף את יהדותנו בגוונים עזים ונועזים יותר: גפילטע צבעוני, בסגול ובכתום. תוכלו למצוא אותו במסעדה התל אביבית הוותיקה סנדר, שמאז קום המדינה רוקחת שם מרקי קניידלך, כבד קצוץ וגפילטע פיש להמונים, והשנה החליטה לעשות מעשה.
בגרסה הכתומה נדד הגזר מקודקודה של הקציצה והתערבל בכמויות גדולות בתערובת של הדג הטחון. לציר אף טרחו והוסיפו מיץ גזר, והתוצאה אורנג'דית להפליא. בתערובת הקציצות הסגולה יש כמות הגונה של סלק מגורר, ועל הציר הרעיפו מי סלק סגולים. יחד עם החזרת, מדובר בהתאמת צבעים מושלמת.
איפה משיגים: סנדר, לוינסקי 54 תל אביב, טל' 23 ,03-5371872 שקלים ליחידה.
מה? ראש דג ממולא בפירות ים
וואלה? דתיים (שלא לדבר על גורמים שמיימיים) שישמעו על הווריאציה מרחיקת הלכת הזאת, שנעשתה על ראש הדג המסורתי של ראש השנה, יחטפו את הג'ננה. אבל כל מי שכשרות אינה בדיוק צד החזק שלו, קבלו את הגרסה החילונית של "איזבל," בר פירות ים חדש, לברכת שנהיהלראש-ולא-לזנב: ראש ענק של אינטיאס שרוקן ונוקה, ממולא במיקס פירות ים: סרטנים כחולים, שרימפס קריסטל ג'מבו וקלמארי סגול, כולם טריים מהים התיכון. השרצים מוקפצים ביין לבן וחמאה, והופ - מועברים לראש הדג. על הצלחת מפזרים גם כמה מולים, והכל מבוסס בשלולית ארגמנית של רוטב רימונים ויין אדום.
איפה משיגים: איזבל, הארבעה 16 תל אביב, טל' 180 ,03-5610630 שקלים.

(צילום: עמית מגל)
מה? מרק קניידלך עם צדפות קוקי סן ז'ק
ובתרגום: בעברית זו כנראה עוד גרסה שתגרום למשבר קולוסאלי עם הסיעות הדתיות. במסגרת הספיישלים לחג מגישים במסעדת "סיטארה" מנות צפון אפריקניות כמו חריימה, וגם כאלה עם קריצה למטבח האשכנזי. אלא שלא יעלה על הדעת להגיש סתם מרק עם קניידלך, לכן המרק פה הוא קונסומה זך ועדין של עוף, ובתוכו משייטים כדורי הפלא האפרפרים, כשהם ממולאים בשרימפס ובצדפות קוקי סן ז'ק קצוצות. איכשהו, סתם ניחוש פרוע, יש לנו יסוד סביר להניח שסבתא שלכם לא הכינה לכם כאלה.
איפה משיגים: סיטארה, הרצל רוזנבלום ,8 סי אנד סאן תל אביב, טל' 59 , 03-6996633 שקלים.
הה? ריזוטו רימונים
מישהו במועצת הפירות לא הולך לאהוב את זה,נכון? אוקיי, הגיע הזמן להגיד את האמת: רימון הוא אחד הפירות הבריאים והנאים ביותר, אבל הגרעינים האלה, שנתקעים בין השיניים וגם עושים עצירות, הם לא כזאת מציאה. אבל בביסטרו טאטי בגבעתיים מבשלים אורז ארבוריו עם רכז רימונים, יין קברנה וציר טלה, ואותו מגישים עם אוכף טלה שהושרה ברימונים, דבש וסויה ונצרב על מחבת לוהטת. מבטיחים לכם שזה לעיס.
איפה משיגים: ביסטרו טאטי, דרך השלום 53 גבעתיים, טל' ;03-7315880 טאטי לופט, אברהם גירון 3 אזור תעשייה יהוד, 96 ,03-5392500 שקלים.
מה? מנה המשלבת סלק, ראש, דבש ורימונים.
תהרגו אותנו אם אנחנו מבינים איך זה הולך ביחד. זה הולך ביחד? נראה שכן, כי הנה הדרך המושלמת להרוג ארבע ציפורים במנה אחת: ב"מיט אנד וויין," מסעדת בשרים כשרה בהרצליה, מגישים מנה המשלבת סלק, ראש, דבש ורימונים. השפים יניב עדן וניר רונן מרוקנים את הסלק, ממלאים אותו בתבשיל בשר ראש שתובל בדבש ורכז רימונים, ואופים בתנור עם ציר בקר, יין רימונים ודבש.
איפה משיגים: מיט אנד וויין, אריה שנקר 16 הרצליה פיתוח, טל' 41 ,09-9567006 שקלים.
מה? סושי צלופח, תמרים ודבש וזה טעים? למרות שפע גרסאות הסושי המציפות אותנו בשנים האחרונות, אם יש מקום שבו אפשר לנעוץ צ'ופ סטיקס בסושי נועז באמת, הרי זה ב"סושי סמבה" - מעוז היפניות הלטינית. ואכן, השף ניצן רז לא מאכזב גם הפעם. לקראת ראש השנה אפשר למצוא פה אקו סושי אונגי, שזה בעצם מין סנדוויץ' ריבועי עם כמה שכבות: שכבת אורז, שכבת תמרים מבושלים בסאקה, שכבת גבינת מוצרלה ושכבה של צלופח. הרוטב עשוי מצלופחים ודבש. יחד עם הסושי מגיע גם סלטון קטן וצבעוני של תמרים ורימונים, והמשחק בין המתוק למלוח מענג.
איפה משיגים: סושי סמבה, הברזל 27 רמת החי"ל תל אביב, טל' 56 ,03-6444345 שקלים.

במקום חריימה - שרימפס (צילום: רון כהן)
מה? גפילטע אסייתי
אבל חשבנו שאנחנו באירופה, לא? לא שאי אפשר למצוא בביסטרו גאיה בבנימינה מנות חג קלאסיות כמו כבד קצוץ, קרפלעך וגפילטע פיש, אבל הטוויסט החמוד פה הוא דווקא הגפילטע האסיאתי. השף גיא בן אשר מכין אותו מדניס, מירין וג'ינג'ר, ובמקום החריין, הלא היא החזרת המסורתית, ישדכו למנה קרם ווסאבי יפני.
איפה משיגים: גאיה, האומן פינת התחנה, א.ת מול תחנת הרכבת, בנימינה, טל' 32 ,04-6181818 שקלים.
מה? שרימפס בתפוח ודבש
ברצינות? למרות שיין לבן, חמאה ושום הם בני הלוויה האידאליים לשרימפס, ברוח החג מצפה אותם השף רוברט קלוגר ממסעדת "לה פלנצ'ה" דווקא בדבש, מקרמל אותם מעט תוך כדי הקפצה, ומגיש עם קולי תפוחים.
איפה משיגים: לה פלנצ'ה, ירמיהו 54 תל אביב, טל' 28 ,03-6047222 שקלים.
מה? מרק תפוחים עם גלידת סיידר וטוויל דבש
אז אנחנו מבינים שלא תסתפקו במרק צח השנה, אה? טוב, זה לא בדיוק מרק, יותר קינוח. כי אפשר, כמובן, לטבול תפוח בדבש ולהגיר זרזיפים דביקים בכל הבית. אבל אפשר גם ללכת על הגרסה האלגנטית יותר, שהיא וריאציה על תפוח בדבש: השף עומר מילר מקלף ומגלען תפוחי גרנד סמית ירוקים, מרסק אותם בעודם בחיים ומוסיף סיידר תפוחים ולפעמים גם בירה. בתוך המרק יושבת עוגיית פיננסייר עם המון חמאה וטעם דומיננטי של קינמון, וגם כדור גלידת וניל עם סיידר תפוחים וקוביות קטנות של תפוח. והדבש? טוויל ענקי וזהוב, מעין תחרה מתוקה, משלים פה את משחק החמצמצות-מתיקות. אפשר להכין בבית גרסה פשוטה יותר של הקינוח הזה, ובמינימום מאמץ לגרום לדודה ברוניה להתעלף מרוב הערצה.
איפה משיגים: בית פודארט, שדרות שאול המלך 23 תל אביב, טל' 32 ,03-6950957 שקלים.

(צילום: גיל נחושתן)
מה? עוגת דלעת
זה מפתה כמו שזה נשמע? זה הזמן להוציא קול קורא נרגש ומיואש ולבקש: די כבר עם עוגות הדבש! חלאס. הבנו את העניין הזה עם השנה המתוקה. לא מספיק לנו התפוח בדבש? חייבים לאכול את זה גם בעוגה עם הציפורן בטעם רופא שיניים? הנה משהו מקורי יותר לראש השנה: פאי דלעת - פריט שמצוי אף הוא על צלחת החג ואינו זוכה לכבוד הראוי. בפאי הזה יש קלתית בצק חמאה, שאותה ממלאים בקרם פטיסייר, קוביות דלעת, שהוקפצו בחמאה עד ריכוך פוזרו מלמעלה, ועל הכל יש זיגוג עדין.
איפה משיגים: קונדיטוריות שמו, טאגור 30 רמת אביב, טל' ,03-7448070 או מוריה 30 חיפה, טל' 85 ,04-8104448 שקלים.
מה? סורבה דג מלוח
זו בדיחה, כאילו? קחו את צלחת המאכלים הסמליים של ראש השנה - ההיא עם הדלעת, הרימונים, הסלק וראש הדג - הכניסו למקפיא והפכו אותה לגלידה. אם לא, כדאי שתשימו לב לערכת הברכות הקפואה שמייצרים בגלידת השף החדשה "דורו" בתל אביב (ורצוי להזמינה מראש:( סורבה רימונים, על מנת שירבו זכויותיכם כרימון. גלידת שומשום, לאותה מטרה בדיוק. גלידת קרע, עשויה דלעת וקינמון, על מנת שייקרע רוע גזר דינכם. גלידת סלק מתוקה וארגמנית, למען יסתלקו כל אויביכם ומבקשי רעתכם. גלידת תפוח בדבש, לטובת שנה מתוקה במיוחד, וגם, ובכן, סורבה וודקה לימון - שייתן קצת בראש, ומוטב השנה מאשר לעולם לא.
איפה משיגים: דורו, רוטשילד 8 תל אביב. טל' 80 ,03-5106664 שקלים לערכה.