תמונת מצב מוכרת אך עגומה מצטיירת מדו"ח שפירסם היום (א') המשרד להגנת הסביבה. 60 אחוז מהמפעלים שבהם ביצע המשרד בדיקות פתע בשנת 2007 נמצאו פולטים זיהום אוויר באופן החורג מהתקן המותר להם.
377 בדיקות פתע בוצעו ב-50 מפעלים וב-87 מתקנים ברחבי הארץ, במהלכן נלקחו מהארובות דגימות לניתוח מזהמים. 30 מפעלים (המהווים 60 אחוז מהמפעלים שנדגמו) נמצאו חורגים מהיתר הפליטות שלהם.
בין היתר נמצאו מפעלים הפולטים חלקיקים מזהמים או חומרים מסרטנים ורעילים באלפי אחוזים מעבר להיתר שניתן להם. במשרד ציינו כי רבים מהמפעלים תיקנו את הליקויים ובבדיקות חוזרות לא נמצאו חריגות, אך במקרים אחרים פתח המשרד בהליכי שימוע, התראה או ביטול היתר רעלים - ובמקרים החמורים נפתחה חקירה.
ארגוני הסביבה טוענים בתגובה כי הנתונים הם עדות לזילזול של המגזר התעשייתי במשרד להגנת הסביבה. ביקורת הושמעה גם נגד יכולת האכיפה הדלה של המשרד להגנת הסביבה, שבחר להגיע לפתרונות מוסכמים והסדרים עם המפעלים המזהמים ולא נקט נגדם בצעדים תקיפים יותר כמו שלילת רישיונות עסק או הוצאת צווי סגירה מנהליים. "על פי הדו"ח לא נעשה שימוש בכלים הללו, הנמצאים בחוק כבר היום", אמר ח"כ אופיר פינס (עבודה).
עוד נמצאו בבדיקות מפעלים הפולטים דיאוקסינים, תחמוצות גפרית (SOx) ותחמוצות חנקן (NOx). דיאוקסינים הם חומרים רעילים ביותר גם בריכוזים נמוכים, העלולים לגרום לסרטן ולפגיעות במערכת הפוריות והמערכת החיסונית; ההשפעה העיקרית של גופרית דו-חמצנית היא על אוכלוסיות רגישות כמו חולי אסטמה וילדים; תחמוצות חנקן חודרות לעומק דרכי הנשימה ועלולות לגרום למחלות נשימה בקרב ילדים ואוכלוסיות רגישות. ילדים שנחשפו לרמות גבוהות של חנקן דו-חמצני נוטים להיות רגישים יותר לחלות בדרכי הנשימה והריאות.
במשרד להגנת הסביבה אמרו כי הם פועלים להסדרת הפליטה מהמפעלים החורגים, ולמיצוי הדין עימם ככל שהחקיקה הנוכחית מאפשרת זאת.
השר להגנת הסביבה, גדעון עזרא, אמר בהתייחסו לממצאים: "בדיקות הפתע ימשכו ואף יורחבו בשנה הנוכחית, מפעל שלא יעמוד בדרישות המשרד ינקטו נגדו צעדי אכיפה מיידיים". הוא ציין כי כניסת חוק "אוויר נקי" לתוקף בעוד כשנתיים תאפשר למשרד לנקוט אמצעי אכיפה מרתיעים ומחמירים יותר כנגד מפירי החוק. החוק החדש מטיל אחריות אישית על מנהלי המפעלים לעמוד בדרישות, ומאפשר להטיל קנסות גבוהים ועונשי מאסר עד שלוש שנים לעבריינים.