חודש ויום לפני פתיחת אולימפיאדת בייג'ינג, השחייה הישראלית נרעשה. העולה החדש מקס ג'ייבן, שרק מעט לפני כן הפתיע והשיג את הקריטריון האולימפי, נתפס על שימוש בחומרים אסורים והושעה מיידית מהסגל.
בסופו של דבר מעז יצא מתוק, ומחליפו של ג'ייבן - נמרוד שפירא בר אור, שהשיג את הקריטריון ברגע האחרון האפשרי - היה אחד המצטיינים במשלחת לבייג'ינג, ועלה לחצי גמר ה-200 מ' חופשי.
בסוף השבוע נקבע עונשו של ג'ייבן - שנת הרחקה מכל פעילות, החל מה-5/6/2008, מועד השעייתו (למרות שלתקשורת נודע על כך רק חודש מאוחר יותר). ועדת השימוע, בהרכב אב בית-הדין המשמעתי עו"ד עזרא האוזנר, ד"ר אלון פרץ ונציג הציבור צבי ראטרט, גזרה עליו את העונש.

שפירא בר אור. המחליף של ג'ייבן הצליח בבייג'ינג (צילום: AP)
ג'ייבן נתפס בבדיקה שיגרתית של הוועדה למניעת סמים מטעם הוועד האולימפי בישראל, שהתקיימה באפריל השנה, בעת תקופת האימונים של השחיין. ג'ייבן דרש לפתוח גם את הבקבוקון השני וטען כי החומר שהתגלה אינו ממקור חיצוני, אלא מופרש מגופו, אך גם הבדיקה השנייה אישרה כי הוא השתמש בחומר אסור.
השחיין, באמצעות המומחה ההולנדי ד"ר דה בור, טען בעדותו בוועדת השימוע ובחוות הדעת כי הליך הבדיקות שנעשו במעבדה באתונה לא היה תקין, המכשירים לא היו מכויילים כנדרש על פי התקן הבינלאומי, ואין לקבל את התוצאות המצביעות, לכאורה, על שימוש בסטרואידים אנאבוליים.
על-אף ההכחשה של המעבדה ביוון, אשר ביצעה את הבדיקות המקוריות, החליטה ועדת השימוע לבדוק את טענות פרקליט הנאשם, עו"ד אפרים ברק, ופסקה כי יש לערוך בדיקות נוספות במעבדה בקלן. הבדיקות הנוספות התקיימו בנוכחותו של העד המומחה ד"ר דה בור, אשר ציין בעדותו כי במידה וממצאי הבדיקה של הבקבוקון השני יהיו זהים לממצאי הבקבוקון הראשון, יהיה בכך אישור כי השחיין אכן השתמש בחומר האסור.

גם היווני דרימונאקוס הושעה על שימוש בחומרים אסורים (צילום: AP)
בדיון המשמעתי, שנערך בסוף השבוע, טען עו"ד ברק כי הבדיקות מראות כי נמצאו שני חומרים שונים. היועץ המשפטי של איגוד השחייה, עו"ד עמיחי ויינברגר , סתר את מסקנות הסניגור ודרש להרחיק את ג'ייבן לשנתיים. ועדת השימוע החליטה להשעותו בסופו של דבר לשנה אחת בלבד: "לאחר ששקלנו את טענות הצדדים ביחס לעונש, ובהתחשב בכך שנמנעה מהשחיין ההשתתפות באולימפיאדת בייג'ין, וזאת העבירה הראשונה שלו, נקל עליו בעונש המבוקש".
בינתיים הודיעה התאחדות השחייה האירופאית כי היא שוללת מהשחיין היווני איוניס דרימונאקוס את המדליות בהן זכה במשחים ב-200 מ' פרפר ו-400 מ' מעורב-אישי, באליפות אירופה באיינדהובן, לאחר שגם הוא נתפס על שימוש בחומרים אסורים. דרימונאקוס הושעה לשנתיים ולא השתתף במשחקים האולימפיים.
כזכור, עקב השעייה זו נכלל במשלחת האולימפית, ברגע האחרון, הישראלי אלון מנדל, אשר עלה, כתוצאה מכך, למקום ה-12 במשחה 200 מ' פרפר, ובכך קבע את הקריטריון הישראלי. מנדל שחה בבייג'ינג, למרות שאביו נהרג ימים ספורים לפני פתיחת המשחקים.