מציון ייצא טיפול - למחלות גנטיות

מדענים בישראל עובדים עם חלוץ הטיפול בסרטן באמצעות הדמיה פולשנית, השוהה בישראל למשך שנה, על יישום של שיטת ההדמיה להובלת חומר גנטי ותאי גזע בגוף. היישום יסייע בטיפול במחלות גנטיות וייעל את הטיפול בסרטן

ynet פורסם: 22.04.09, 09:50

בימים אלו מפתחים מדענים בישראל את הדור הבא של תרפיה גנטית והובלת תאי גזע, באמצעות הדמיה פולשנית. את המחקר והפיתוח מבצעים פרופ’ נחום גולדברג, שהינו פרופסור מן המניין בהרווארד, יחד עם פרופ’ איתן גלון מהמרכז הרפואי הדסה של האוניברסיטה העברית בירושלים. מטרת המחקר היא להעביר את היכולת של ההדמיה בטיפול בסרטן לטיפולי הדמיה בתרפיה גנטית והובלת תאי גזע, לצד המשך שיפור וחיזוק הטיפול במחלות הסרטן.

 

פרופ’ גולדברג, השוהה השנה בישראל במסגרת תכנית פולברייט, ופרופ' גלון מצאו כי קיימות אפשרויות רבות להשתמש בכלי הדמיה ובטיפולים פולשניים לשיפור ההובלה, הקליטה והביטוי של יצור גנטי ותאי גזע לטיפול בטווח רחב של מחלות גנטיות, דלקות וסרטן.

 

החוקרים ביססו פרויקט בתחום התרפיה הגנטית והדמיה פולשנית להובלת חומר גנטי באופן ישיר לכבד באמצעות צנתרים (תמונה 1). טיפול מסוג זה יאפשר לשפר את הקליטה של החומר ובנוסף, יאפשר לגוף החולה במחלה גנטית להפיק חלבונים ולהשלים את המחסור הקיים. לדוגמא, הטיפול יאפשר את הובלתו וקליטתו של החלבון EPO, המפיק אריתרופואיטין שמשפיע על הפקת תאי דם אדומים אצל חולי אמופיליה וחולים נוספים.

תרפיה גנטית והובלת תאי גזע באמצעות הדמיה פולשנית: A – הכנסת צנתר עם בלון (מסומן בחץ לבן) לכבד, חסימת וריד ההפטי. B- הזרקת חומר גנטי לתוך הרקמה דרך הוריד (מסומן בשני חצים שחורים). C- החומר מתפזר ונשאר בתוך הרקמה ל 3-5 דקות לפחות (מסומן בחץ שחור).

 

"יישמנו את עקרונות הפיזיולוגיה וההדמיה הפולשנית לאבחנה ומצאנו שדרך ההזרקה המסורתית של החומר הגנטי נכשלה, כיוון שחומר רב ברח מהרקמה ולא שהה מספיק זמן בכדי שיוכל להיספג ברקמה", אומר גולדברג. "במחקר הנוכחי אנחנו משתמשים בסוגים של 'הונאות' על הרקמה, כמו חיסום עורקים או ורידים, תרופות שממעיטות את זרם הדם בשילוב עם אופטימיזציה ותאום הפרמטרים של הזרקה, המעניקים את היכולת טובה ביותר להשאיר את החומר הגנטי ברקמה מספיק זמן בכדי שהוא יספג".

 

המחקר נמצא בתחילת דרכו וייקח לפחות עוד כשנתיים של מחקר ופיתוח עד שניתן יהיה לעבור לטיפול בחולים. "יחד עם זאת", ציין גולדברג, "התוצאות המתקבלות כיום מהמחקר שלנו מאפשרות לנו להיות מאוד אופטימיים בהצלחת השיטה החדשה, ואני צופה שיתוף פעולה ארוך טווח עם פרופ' גלון בהעברת הטיפול לחולים בישראל ובעולם".

 

שיטת הטיפול בסרטן באמצעות כלי הדמיה

פרופ' גולדברג נחשב לפורץ דרך בפיתוח שיטת טיפול בסוגים שונים של מחלת הסרטן באמצעות שימוש בכלים של הדמיה ללא הצורך בניתוח. הוא החל בפיתוח השיטה לפני כ- 12 שנים, והוכיח מגוון אופטימיזציות של טיפול נקודתי בסרטן. פרופ' גולדברג מספר כי כבר בשבוע השני של ההתמחות ברנטגן, בבית החולים "מסצ'וסטס ג'נרל" בבוסטון, הוא נחשף לטיפול חדשני דאז שהציג פרופ' רוזנטל- שימוש בטכנולוגיה נרוכירוגית RF Ablation לטיפול וצריבה בגידולים קטנים.

 

לשאלתו של פרופ' גולדברג מדוע לא נעשה שימוש רחב יותר בשיטה זו נענה כי הטכנולוגיה מוגבלת. מאז ועד היום (כ-12 שנים) משפרים ומפתחים את הטכנולוגיה והשימוש בכלי הדמיה לצורך טיפול במחלות סרטן (תמונה 2). כיום הטיפול מקובל בכל העולם לגרורות אזוריות בכבד, הריאות, הכליות והעצם, וידוע כי מעל 100 אלף איש טופלו בשיטה זו עד היום. בחמש השנים האחרונות הטיפול מקובל גם בבית החולים הדסה בישראל, לשם הביאה את השיטה ד"ר ליאת אפלבאום, תלמידה של פרופ' גולדברג.

הצגת הטכניקה של טיפול באמצעות RF Ablation: הכנסת אלקטרודה לתוך גידול בכבד, הפעלת אנרגיה המחממת וצורבת את הגידול.

 

"נכון להיום הטיפול RF Ablation והצריבה מתאימים בעיקר לגרורות בקוטר של 3-5 ס"מ, אך אנו פועלים ללא הפסקה לשיפור הטכנולוגיה", אמר גולדברג. "במעבדה היישומית לרדיולוגיה בהדסה פועלת תכנית כבר למעלה מ-3 שנים בשיתוף עם ד"ר קובי סוסנה. במעבדה זו אנו מבצעים אפיון ואופטימיזציה של מיני אלקטרודות ומכוללים חדשים בכדי לצרוב גידולים סרטניים גדולים יותר. כמו כן, בתכנית שלי בהרווארד ביצענו טיפולים בשיטה זו ביותר מ-700 חולים, ואני ממשיך להשקיע בחקירת והבנת המנגנונים שצורבים את הרקמה בעיקר בכדי לברר איזה סוגי שיתוף פעולה טיפוליים ניתן לקיים כמו כימותרפיה או הקרנות, אשר יספקו את הסינרגיה הטובה ביותר להרוס את הסרטן".

 

"אחת מהשיטות המוצלחות היא שילוב עם חלקיקי ננו שכוללים דוקסירובוסין, חומר שיצרו חוקרים ישראלים נוספים- פרופ' חזי ברנהולץ מהאוניברסיטה העברית ופרופ' אלברטו גביזון מנהל המכון האונקולוגי המשולב בשערי צדק. כמו כן, אנו ממשיכים לחקור ולהפיק שיטות טיפול חדשות לגרורות גדולות יותר או גרורות המפוזרות בכבד. ישנה כיום גם שיטת טיפול באמצעות הדמיה פולשנית בשם כימואמבוליזציה, המתבצעת על ידי ד"ר אלן בלום בהדסה. בשיטה זו מכניסים צנתר ומובילים את הכימותרפיה ישירות לגרורות, באופן דומה לזה שאנו מובילים את החומר הגנטי (משיטה זו קיבלנו את הרעיון לטיפול במחלות גנטיות והובלת תאי גזע)".

  

פרופ' גולדברג נמצא השנה בישראל במסגרת תכנית פולברייט, לחוקרים מצטיינים בתחומם מישראל ומארה"ב, ומנוהלת ע"י קרן חינוך ארצות הברית-ישראל. במסגרת היותו עמית פולברייט, מלמד פרופ' גולדברג את שיטות הטיפול החדשות בסרטן באמצעות הדמיה פולשנית וכללי הדמיה נוספים במחלקת הרנטגן בהדסה, תחת השגחת מנהל המחלקה פרופ' יבגני ליבסון. כמו כן הוא מרצה בכנסים ובחוגים שונים.

 

בנוסף, ביקר פרופ' גולדברג במצרים במטרה לבנות קשרים מדעיים ולקדם פרויקטים משותפים. בביקורו החל בבניית שת"פ אמריקאי-ישראלי-מצרי בתחום הטיפול בסרטן והעביר הרצאות בנושא.