מדוע גרושה צריכה לכסות את ראשה?

None

ynet פורסם: 10.05.09, 00:05

שאלה:

 

מדוע גרושה צריכה לכסות את ראשה? (אפרת, חיפה)

 

תשובה:

 

אפרת שלום,

 

כיסוי ראש לאישה נשואה הוא חיוב מן התורה. חכמינו למדו זאת ממה שכתוב אצל אישה סוטה, שאחד מעונשיה הוא שהכהן פורע את ראשה (במדבר ה, יח). והסבירו חז"ל, שהכוונה בפריעת הראש היא להורדת כיסוי שנמצא על ראשה - ומכאן, שכך הוא הסדר הרגיל. ובלשון הגמרא: "... אזהרה לבנות ישראל שלא יצאו בפירוע ראש". (כתובות עב, ב), והיינו, כיסוי הראש. (יש טועים בפירושים לתנ"ך ולדברי חז"ל, בגלל השוואה של העברית המדוברת היום לעברית של פעם. וזו טעות, כיוון שישנם מושגים ומילים שהשתנו).

 

אילו נשים חייבות בכיסוי ראש?

הרמב"ם כותב, שלא תלכנה בנות ישראל פרועות ראש בשוק "אחת פנויה ואחת אשת איש" (הלכות איסורי ביאה כא, יז) וכך גם כותב בשולחן ערוך (אה"ע כא, ב). בפשטות כוונתם באישה פנויה, אפילו לרווקות.

 

ואכן, ישנם מהפוסקים שדייקו זאת מלשון הגמרא האומרת, אזהרה לבנות ישראל, ולא נאמר שם, אזהרה לאשת איש,

 

אולם, אחרים הסביר, שברווקות אין נוהג איסור זה, וכוונת הפוסקים בנשים פנויות, היא דווקא לגרושות ואלמנות, וכך מקובל ברוב המקומות, שרווקות אינן מכסות ראשן. (בתימן, גם הרווקות נהגו בכיסוי ראש).

 

על כל פנים לעניין אלמנה וגרושה, דעת הפוסקים שעליה לכסות ראשה.

 

הרב משה פיינשטיין מגדולי הפוסקים בדורנו נשאל
בעניין אלמנה, המתקשה למצוא מקום עבודה לפרנסתה ופרנסת ילדיה, אלא אם כן לא תכסה את ראשה במקום עבודתה. הוא מסיק, שהאיסור מן התורה הוא רק באישה נשואה, ואילו לגבי אלמנה, החובה לכיסוי הראש הוא רק מצד מנהגי הצניעות שנהגו בנות ישראל, מנהג המכונה "דת יהודית" (רמב"ם הלכות אישות כד, יב). לכן, הוא פוסק, שבמקום הפסד, כנידון השאלה - אפשר להקל. (אג"מ אה"ע א, נז).

 

מדברים אלו הסיקו אחרים, שגם חשש לעיכוב נישואין, נחשב להפסד, ואם כיסוי הראש יפגע בסיכוי להינשא - ניתן להקל. (הצנע לכת לרב אלינסון, עמ' 112, הע' 68)

 

יש להעיר, שניתן למצוא פיתרון פשוט יותר, והיינו, שהאישה תלך בפאה נכרית, אשר בימינו אינה ניכרת, ואינה שונה משיער טבעי. אף על פי, שיש פוסקים המחמירים לאישה נשואה ללכת עם פיאה נכרית (בעיקר הפוסקים הספרדים מחמירים) - מכל מקום בנידון גרושה ואלמנה, הם מודים שעדיף להשתמש בפיאה. כל טוב  (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר)