"עיכוב בהכרזת פיוס כקדוש - לא בגלל היהודים"

הוותיקן הכחיש כי לחץ מצד גופים יהודים הוא גורם העיכוב להפיכת האפיפיור בתקופת מלחמת העולם השניה לקדוש. זאת, על רקע טענות כי העדיף לשתוק נוכח השמדת יהודים

AP פורסם: 20.06.09, 03:27

הוותיקן דחה על הסף טענות לפיהן הכנסייה מתעכבת בהכתרת האפיפיור המנוח, פיוס ה-12, לקדוש. זאת, בשל לחץ המופעל מצד ארגונים יהודיים בינלאומיים. פיוס, שכיהן בתקופת השואה והעדיף לשתוק על רקע השמדת יהודי אירופה, הוא דמות שנויה במחלוקת והחלטת הכנסייה להכתירו כקדוש עוררה זעם מצד יהודים רבים.

 

הודעת הוותיקן באה בתגובה לטענותיו של פטר גומפל, קרדינל בכיר בוותיקן המופקד על הליך הכרזת פיוס ה-12 כקדוש, לפיהן

חל עיכוב בתהליך בשל לחץ שמפעילים גופים יהודים על הכס הקדוש. בנובמבר אשתקד אכן ביקרה אצל האפיפיור משחת רבנים שביקשה מבנדיקטוס להקפיא את המהלך, עד אשר ייפתחו ארכיוני הוותיקן שיאפשרו בחינה היסטורית מדוקדקת של הטענות.

 

התנהלותו של פיוס ה-12 בתקופת השואה זכתה לביקורת חריפה בשנים שלאחר מלחמת העולם השנייה. במרכז הביקורת הטענה בדבר שתיקתו - ובהתאם, שתיקת מדינת הוותיקן - אל מול השמדת היהודים באירופה על ידי המשטר הנאצי, והחלטתו שלא לפעול באופן מספק למניעתה. אל מול הביקורת, ישנם רבים המגנים על פיוס ה-12 והתנהלותו. עיקר המחלוקת נוגעת למשמעות שיש לתת לפעילותו בתקופת השואה.

 

הטענות כלפי פיוס שבו ועלו גם על רקע ביקורו האחרון של האפיפיור בישראל - זאת על רקע כתובת באתר "יד ושם", שבה צוין כי פיוס ה-12 הוא דמות שנויה במחלוקת, אשר תחת כהונתו דמם קולו של הוותיקן בזמן

שבאירופה התחוללה שואת היהודים במלחמת העולם השנייה. הקרדינל גומפל הודיע כי האפיפיור לא יגיע לארץ עד אשר תוסר הכתובת, אולם מאוחר יותר התנער הוותיקן מדבריו.

 

עם זאת, האפיפיור ניסה לצאת להגנתו של פיוס, וטען כי לא חסך במאמצים להצלת יהודים במלחמת העולם השנייה. לדבריו, פיוס הפגין "אומץ לב" בניסיון להציל יהודים בשואה, ומטבע הדברים נאלץ לעשות זאת מאחורי הקלעים "בשקט ובסתר".