כמעט כולם מכירים את זה. מגיעים למלון נהדר לחופשת קיץ קצרה והמחשבה הראשונה היא: אנחנו נכנסים לחדר, מדליקים את המזגן, נשכבים במיטה, קוראים ספרים ועיתונים, יוצאים רק לארוחות ושהחדרנית תתפוצץ. אבל במציאות זה נראה יותר ככה: מגיעים לחדר, מניחים את המזוודות, ואז הילדים רוצים ללכת לבריכה, לצאת לטיול ג'יפים, לשוטט במצפה התת-ימי, לצפות בציפורים, לרכב על גמלים ולהתחרות עם צפרדעים. אז מחליפים בגדים ומסתכלים בדאבון לב על החדר האפלולי והקריר. הפעם הבאה שתראו אותו, אחרי ארוחת הבוקר, תהיה חצי שעה לפני ארוחת הערב.
השנה מתרחש מהפך שמעניק סיכוי לא רע לממש את חלום ההסתגרות בחדר הנעים. התחממות כדור הארץ לצד שאיפת המלונאים ועמותות התיירות להמציא אטרקציות חדשות, הולידו את קונספט תיירות הלילה. כמעט בכל מלון מציעים השנה סיורי ערב ולילה, שיט לילי, מופעים, יוגה, סיורים ארכיאולוגיים, חזיונות אורקוליים ואפילו דיג וצלילה לאור הכוכבים. אם המלון לא מציע, אין סיבה להתייאש, כי כמעט בכל רשות מקומית, מועצה אזורית או עירייה יש תוכניות נפלאות (חלקן בחינם) לבילויי ערב ולילה.

הלהיט של הקיץ: סיור עששיות בקסטל (צילום: גל בן זאב)
אם, למשל, תבחרו לבלות את חופשתכם בירושלים, היזהרו! פעילויות הלילה מפותחות מאוד ויכולות להתיש בקלות. לא לשכוח להצטייד בעליוניות. הנה כמה דוגמאות לבילויים ירושלמיים:
אבל לא רק בירושלים יש חיי לילה למבקרים. אירועי התרבות מתפרשים על אתרים מהגליל ועד הנגב.

מופע אור-קולי בגן הלאומי בבית שאן (צילום: באדיבות רשות הטבע והגנים)
למבלים באילת: בפארק תמנע מציעים סיורי שקיעה ולילה, הכוללים תצפית כוכבים, זחילה בפירי המכרות העתיקים ועוד. הסיורים ייערכו מ3- ביולי ועד 24 באוגוסט, מהשעה 17:00 והלאה, בימים ג,' ד' ושבת. התאורה על עמודי שלמה נפלאה, והסיור כולל גם את סלע הפטרייה, האזנה למספרי סיפורים, מוזיקה מדברית וקפה בחאן בדואי. 69 שקל למבוגר, 59 שקל לילד.
בליינים בחיפה מוזמנים לסיורי ערב שלא מיועדים לילדים במושבה הגרמנית ובמרכז הכרמל. בימים שני עד שישי, בשעה ,20:30 במהלך יולי ואוגוסט. 30 שקל למשתתף, פרטים והרשמה בטלפון 1-800-30-50-90 שלוחה .101
עמותת התיירות ת"א-יפו מציעה סיורי ערב רבים, ביניהם לילה ברוטשילד 27) באוגוסט,( סיור ערב בשדרה שהיא גם תוססת, גם היסטורית וגם היסטרית. 60 שקל למשתתף. סיור לילה אחר, שנמשך לא פחות מ4- שעות וחצי הוא "שוטרים וגנבים" 23) ביולי ו13- באוגוסט,( על סיפורי פשע פיקנטיים מהקמת המדינה ועד ימינו. 70 שקל למשתתף. וגם: "סיפורים לשעת לילה מאוחרת" 30) ביולי ו20- באוגוסט,( מסמטה פלונית ועד מסע עששיות בבית הקברות טרומפלדור. 60 שקל למשתתף. פרטים בעמותה בטל' .03-5218214

עמודי תמנע (צילום: יפה רזיאל)
ספארי באוגוסט? קבלו טיפ אישי: לכו על ספארי לילה ברמת גן. השנה מציעים שם שלושה סוגים של סיורי ערב ולילה קרירים ומרתקים. ספארי לילה הוא סיור מודרך ברכבת הפתוחה ולאור הירח, שבו נחשפת ההתנהגות הלילית של החיות, ויש הזדמנות לראות היפופוטמים ולחוות מראה בלתי נשכח. מגיל 5 ומעלה, 77 שקל למשתתף, מ,20:15- למשך שעתיים. לילדים הקטנים שלא יכולים להישאר ערים: סיור בין הערביים חוסך חום, מתחיל ב17:00- וכולל צפייה בפילים, בזאבים ובקופים והאכלת ג'ירפות מכף היד. למבוגרים ללא ילדים מוצע ספארי רומנטי במיוחד בשעת חצות. הצפייה וההסברים ממוקדים בחיי האהבה של החיות, והצ'ופר הוא להתקרב מאוד לאריות ולשמוע מהם (כמעט) על חיי האהבה. כולל כיבוד קל. מ22:45- ועד 1 אחר חצות. 87 שקל למשתתף, מגיל 18 ומעלה.
גן החיות התנ"כי בירושלים מציע ביקור ערב, לילה ולפנות בוקר ביולי-אוגוסט, אבל הפעילות מותנית בהרשמה מראש בטלפון .02-6750104 בין הסיורים: חכמים בלילה, על דורסי לילה, עטלפים וקיפודים. והכי הכי: להתעורר עם ציפורים. סיור מיוחד למשכימים שיוכלו לצפות בהאכלת ציפורים, בעופות דורסים, בארוחת הבוקר של הפינגווינים ולסיום ארוחת בוקר קלה ליד אגם הברבורים.
עוד מקום מהביל בקיץ שמציע צ'יל אאוט הוא חוות התנינים בחמת גדר, שם אפשר לסייר לאור לפידים ולצפות בהאכלתם של הטורפים.
החברה להגנת הטבע מציעה ב3- ביולי סיור לאוהבי לכת בשמורת חולות ניצנים, בהדרכת בית ספר שדה שקמים. טיול נוסף יוצא לגבעות רכס חלוקים ולנחל הבשור, עם בית ספר שדה הר הנגב.
אבל הלהיט הגדול של הקיץ הוא כנראה טיולי העששיות. מומלץ סיור בגן הלאומי מבצר נמרוד, כל ימי חמישי ושישי ביולי. 45 שקל למבוגר, 35 לילד. מתאים לבני חמש ומעלה. עוד עששיות מוצאים בגן הלאומי בית גוברין, בין בורות המים לבתי הגידול של היונים במערות. נערך בכל ימי חמישי ביולי, ילדים מגיל 8 ומעלה. 45 שקל למבוגר, 35 לילד.
ועוד עששית אחת לסיום: מתחילים בשמורת המסרק אחר הצהריים ומגיעים בחשיכה לגן הלאומי קסטל. את המסע בתעלות הקשר בקסטל עושים עם עששיות ביד, וחווים את סיפורי מלחמת העצמאות. 45 שקל למבוגר, 35 לילדים מגיל .5 בשבתות ב4- וב25- ביולי.

ספארי בלילה (צילום: גבי מנשה)