"לא ברור לי איך מדבקה יכולה לשמוע או לחוש את פעימות העורק תוך הפעלת לחץ, ואיך היא יכולה לדייק תוך נטרול עובי העור של הפציינט. הרי לא דינו של אדם שמן ואדם רזה לגבי דיוק של מדידה כזאת. ולא ברור לי איך כל הטכנולוגיה הזו קובצה לתוך מדבקה אחת שמודדת גם א.ק.ג וגם סוכר." כך אמר אתמול (ד') ד"ר מיכאל אברבוך, מומחה ללחץ דם, מנהל רפואי בביקור רופא ויועץ לחברת כמיפל, יבואנית "מיקרולייף," בהתייחס ל"מדבקת המיליארד" של סייף-סקיי.
המומחים עמם שוחחנו לא מכירים שיטה אחרת ממה שיש היום למדידת לחץ דם. "הדרך היחידה בה ניתן למדוד לחץ דם מבלי ללחוץ על העורק היא שיטה פולשנית המתבצעת באמצעות החדרת סנסור לעורק," מסביר ד"ר זיו רוזנבוים, ראש אגף טכנולוגיות רפואיות בשירותי בריאות כללית, "זו שיטה המיושמת רק במחלקות בתי חולים, בעיקר בטיפול נמרץ, ואינה מיושמת בתנאים ביתיים."
לדברי פרופסור אלי פלקסר, חוקר וחבר סגל מכללת אפקה במחלקות להנדסת חשמל ואלקטרוניקה והנדסת מכונות
ומערכות, הבעיה עם המוצר "לייף-קיפר" היא תרגום הטכנולוגיה הרפואית הקיימת היום במדידת לחץ דם וסוכר למדבקה בודדת.
אילן שקד, מנהל סחר ושיווק בית מרקחת וטבע ברשת סופר-פארם, מעריך כי שוק מדי לחץ הדם הביתיים מגלגל כ12- מיליון שקל בשנה. עומר פורת, הרוקח הראשי של רשת ניו-פארם, מעריך שבכל שנה קונים כ150- אלף ישראלים מדי לחץ דם, וכ200- אלף איש משתמשים במכשירים למדידת סוכר, שרובם נמכרים באמצעות קופות החולים, ועולים בממוצע 99-49 שקל.
עם זאת, כדי להשתמש במכשיר זקוק חולה הסוכרת, לדברי פורת, למקלון חדש בכל מדידה. האריזה הנפוצה מכילה 50 מקלונים, אבל נמכרת במחירים שבין 130 ל220- שקל לאריזה. כלומר: אם חולה סוכרת מתעקש לקנות מקלונים בבית מרקחת פרטי, למדידה 3 פעמים ביום על פי ההמלצות, הוא ישלם מאות שקלים בחודש. התוצאה: קופות החולים, שמסבסדות את המקלונים ומוכרות אותם ב24-13- שקל עם מרשם רופא, הפכו להיות השחקניות הראשיות בשוק. לאחרונה החלה ניו-פארם לייבא מכשיר מדידה קוריאני שנמכר לצרכן ב99- שקל. את המקלונים היא מוכרת ב49- שקל, מחיר עלות, כדי להכניס לקוחות לפארמים – מודה פורת.
השחקנים הגדולים בשוק הם גפן מדיקל עם "פריסטייל," דין דיאגנוסטיקה עם "אקוצ'ק," ואילקס מדיקל עם "אופטיום." יש גם טכנולוגיה חדשנית למדידת סוכר באמצעות נוזלים שמתחת לעור, אשר יקרה משמעותית לרוב הסוכרתיים שאינם מוכרים על-ידי סל הבריאות. מחיר המערכת של משדר ורסיבר מגיע ל6,500- שקל.
מדבקה-חיישן עולה 350 שקל, כשיש צורך בשש מדבקות בחודש.
בשוק מדי לחץ הדם הביתיים מגוון עצום של עשרות מכשירים כשהשמות המובילים הם מיקרולייף, אומרון ורוזמקס, ומכשירים זולים יותר הנמכרים בעיקר בקופות החולים. לאחרונה נכנסה גם סופר-פארם לשוק עם מכשיר "לייף," המיוצר עבורה על-ידי מיקרולייף.
רוב המכשירים הנמכרים לשוק הביתי הם הזולים והפחות משוכללים, בגלל הסבסוד העמוק של הקופות. מדי לחץ דם פשוטים שמודדים לחץ דם ודופק ניתן להשיג (מי שיש לו ביטוח משלים) בקופות החולים במחירים שבין 80 ל200- שקל, כשבבתי המרקחת הפרטיים הם נמכרים ב550-300- שקל.
ניתן להשיג גם מדי לחץ דם משוכללים יותר, ביניהם כאלו שמאתרים דופק לא סדיר שאחת הסיבות לו היא התופעה המכונה "פרפורים" בקצב הלב, מכשירים עם בקרת תנועה המתריעים כאשר הנבדק זז, ומכשירים שמתחברים למחשב ומאפשרים לעקוב אחרי מספר רב של בדיקות וגם לשלוח לרופא. קופות החולים כמעט לא מוכנות לסבסד את הדגמים היקרים, החדישים והמשוכללים יותר, ורובם נמכרים במחירים שבין 450 ל1,000- שקל למכשיר.