מהנדסים במרכז הניסויים של סוכנות החלל הרוסית במוסקבה שברו היום (ד') את חותם השעווה האדום ושישה גברים הגיחו מתוך המתקן הענק שבו היו סגורים ב-105 הימים האחרונים. הניסוי הגדול של סוכנויות החלל של האיחוד האירופי ורוסיה הסתיים. מטרתו הייתה לבדוק האם בני אדם יכולים לשרוד את משך הזמן שנדרש כדי להגיע מכדור הארץ למאדים, כשהם סגורים יחדיו בחלל אחד.
המשתתפים, ארבעה רוסים, גרמני וצרפתי, נבחרו מתוך כ-6,000 מועמדים וקיבלו 15 אלף אירו כל אחד. ב-31 במרס ננעלו בחללית המדומה ומאז חיו שם, כשהם עוסקים בעיקר בפעילות ספורטיבית שמטרתה לבדוק את השפעת הסביבה הסגורה על הגוף ולמנוע מהמשתתפים לתפוח ולהשמין בתקופת ההסגר.
היה מדובר ב"אח הגדול" לכל דבר ועניין. הקשר היחיד של המשתתפים בניסוי עם העולם החיצון היה דרך מצלמות הטלוויזיה שבהן צפו מנהלי הניסוי 24 שעות ביממה. עורכי הניסוי אפילו דאגו לעיכב כל שדר שנשלח אל הקפסולה או ממנה למשך 20 דקות, על מנת לדמות כמה שיותר את מצב התקשורת במהלך טיסת חלל.
"החלק הקשה ביותר בניסוי", אמר מפקד הצוות סרגיי ריזנסקי, "היה לדעת שזו לא באמת טיסה למאדים". ריזנסקי, קוסמונאוט בהכשרתו, הביע כבר לפני תחילת הניסוי את שאיפתו קחת חלק ב"דבר האמיתי". אך ישנם אלה החולקים על ערכו של הניסוי כהכנה למסע אל המאדים.

חגיגות הסיום. "החלק הכי קשה היה לדעת שזה לא אמיתי" (צילום: AP)
"מדובר בניסוי הבודק את ההשפעה של בידוד לאורך זמן על אנשים, יש לו קשר רופף מאוד לחוויה של מסע בין כוכבי לכת", כתב הקוסמונאוט ולנטין לבדב בטור מיוחד לעיתון הרוסי "סובייטסקיה רוסייה". אך גורמים בסוכנויות החלל של רוסיה והאיחוד האירופי היללו את הצלחת הניסוי וטענו כי בקרוב יתחילו לארגן ניסוי של 500 ימי בידוד.
מדובר בניסיון שני לערוך את ניסוי 105 הימים. הניסיון הראשון, ב-1999 נכשל כישלון מהדהד, לאחר שאחת המשתתפות, אישה קנדית, האשימה את אחד המשתתפים כי נישק אותה בכפייה. כמו כן, טענה האישה כי שני משתתפים ניהלו תגרה ביניהם ופיזרו דם על קירות החללית המדומה. הפעם, לא נרשמו תקריות מיוחדות, המשתתפים הצליחו לשמור על יחסים טובים, בעיקר בזכות סדר יום קפדני ובזכות כושר ההנהגה של ריזנסקי.