שאלה:
האם מותר לעבור דירה בימים שבין המצרים? (נעמי, מעלה אדומים)
תשובה:
נעמי שלום,
ימי "בין המיצרים" מוגדרים כימים שבין שבעה עשר בתמוז לתשעה באב, ונקראים כך, על פי הפסוק במגילת איכה: "גָּלְתָה יְהוּדָה מֵעֹנִי וּמֵרֹב עֲבֹדָה הִיא יָשְׁבָה בַגּוֹיִם לֹא מָצְאָה מָנוֹחַ כָּל רֹדְפֶיהָ הִשִּׂיגוּהָ בֵּין הַמְּצָרִים" (איכה פרק א, ג) ימים אלו, מוגדרים כימי אבלות וממעטים בהם בשמחה.
אמנם, יש מחלוקת בין הפוסקים מתי מתחילים ימי האבלות, ומהן המגבלות. האשכנזים נוהגים לאסור חתונה ותספורת מי"ז בתמוז, ואילו הספרדים נוהגים בכך רק מראש חודש אב.
האם מותר להיכנס לדירה חדשה בימים אלה?
איסור בקשר לבנייה, נאמר רק על בית מיוחד המוגדר כבית של שמחה, "ממעטים ... בבניין של שמחה, כגון בית חתנות לבנו או בניין של ציור וכיור". (שולחן ערוך אורח חיים סימן תקנא ב). משמע כי בניין שאינו של שמחה, אין מניעה לבנות ולהיכנס אליו.
אולם בהלכה נאמר כי, "טוב ליזהר מלומר שהחיינו בין המצרים" (שולחן ערוך סימן תקנא, יז). וכשנכנסים לבית חדש יש לברך "שהחיינו", לפי זה יהיה אסור לעבוד דירה.
אמנם, איסור זה של אמירת "שהחיינו", מוגדר רק כהמלצה שטוב להיזהר לנהוג כך, וגם אינו מוסכם על כל הפוסקים. וכתב על זה הרב עובדיה יוסף: "ובאמת שאפילו מראש חודש אב ואילך אין איסור להיכנס לדירה חדשה, ורק משום ברכת שהחיינו ... יש להימנע". (שו"ת יחווה דעת חלק ג סימן ל).
העולה מן הדברים הוא, שלכתחילה ראוי שלא לחדש בית חדש, בגלל ההמלצה שלא לומר "שהחיינו". אולם בשעת הצורך, כאשר צריכים לעבוד לדירה (נגמרה השכירות, אין איפה לגור וכדומה), ניתן להקל בכך גם בימים אלו, ובפרט בימים שעד ראש חודש אב. כל טוב. (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוככ יאיר)
יש לכם שאלה? רבני צהר עונים לשאלותיכם בפרוייקט החדשו"ת של ynet ובבית ההוראה "CALL ההלכה" - טל': 1-800-200-377 בימים א' עד ה' - בין 19:00 ל-23:00.