ח"כ אמנון כהן (שס) הגיש אתמול (ב') הצעת חוק להפחתת דמי הניהול בקרנות הפנסיה הוותיקות. הצעתו של ח"כ כהן באה על רקע ההפסדים הגדולים בחסכונות הפנסיונים בסוף השנה הקודמת והעובדה כי מנהלי הגופים המשיכו לגבות עמלה קבועה גם בעת שהיו הפסדים.
לדבריו, המציאות בה נקבעת מראש עמלה גבוהה - בעייתית והיא חייבת להיות תואמת את התשואות בפועל. על פי ההצעה, דמי הניהול בקרנות הפנסיה הוותיקות יעמדו על רמה של תשלום בסיסי בסך 0.2% במקום 1.75% המשולמים כיום. ובמקרה של תשואות גבוהות הקרן תתוגמל בבונוס.
"כל קרן שמנהלת כספי ציבור תהיה אחראית לקבלת תמלוגים. כיום הכסף מושקע במקומות שונים ואם הקרן מרוויחה או מפסידה היא מקבלת את העמלה בכל מקרה" מסביר ח"כ כהן, "אני אומר שבתקופה שיש תשואות טובות היא תקבל בונוס ובתקופה שיש תשואה שלילית היא תקבל את המינימום".
לדברי כהן, השלב הבא צריך להיות מהלך דומה גם בשאר החסכונות הפנסיוניים, אולם הוא מודע לכך שהתהליך יקח זמן.
הצעת חוק דומה בעיקרה הונחה על שולחן הכנסת השבע-עשרה, בחודש נובמבר האחרון, על ידי חברי הכנסת חיים כץ ושלי יחימוביץ, אולם היא כללה תיקון רחב יותר.
בין הייתר נדרש שם להגדיל את מעורבות עמיתי קרנות הפנסיה הוותיקות בניהול הכספים שלהם על ידי צירוף נציגים מטעמם למינהלת הקרן. עם זאת, בהצעת החוק זו הוצע להגביל את דמי הניהול בקרנות הוותיקות לרמה של 0.24%, לעומת 0.20% בהצעה שהוגשה אתמול.