סדרה טובה זו לא אגדה אורבנית

האם באמת יש מישהי שקוראים לה אוחזת ענף עץ השקד? והסיפור על החשפן שהכניס כלה להריון - נכון או לא? "החשפן, התנין ואשת השר", הסדרה שבודקת את מקור האגדות האורבניות, מצליחה להיות כמעט מושלמת

אריאנה מלמד פורסם: 09.08.09, 09:59

מוצאי שבת, 22:20, ערוץ 8 - תעשו לעצמכם תזכורת כי מכל מה שמציעה הטלוויזיה הרב ערוצית שלכם באוגוסט, "החשפן, התנין ואשת השר" זו הסדרה התיעודית הקצרה – רק ארבעה פרקים – שלא תרצו להחמיץ.

 

אגדה אורבנית היא ההפך הגמור של "היה היה פעם, בממלכה רחוקה". אגדה אורבנית היא ייצור מילולי של מציאות אלטרנטיבית ממש עכשיו וכאן, ואירית דולב ואלון מרון, יוצריה של הסדרה, בחרו לבדוק גם את הסיפורים וגם את מקורותיהם, גם את משמעותם וגם את הכיף הטהור שבעצם היותם והפצתם. עד כאן, הברקה בבחירת נושא תיעודי מרתק שעדיין לא טופל לעייפה, ועכשיו – מה עושים איתו?

"החשפן, התנין ואשת השר". מזהים את האגדה? 

 

ראשית, החשפן: האגדה מספרת על חשפן שחור שהוזמן למסיבת רווקות. קרה מה שקרה בינו לבין הכלה, ואולי גם בינו לבין אמא של הכלה, ובתום תשעה חודשים הגיח לעולם ילד שחור למגינת ליבו המבועת של החתן. והנה, על המסך, אנשים שנראים לגמרי נורמטיביים, ומוכנים להישבע שהם מכירים את¸גיבורי הסיפור הזה, עוברים בסך וכל אחד תורם פרק, במין ראשומון פוליפוני חביב להפליא וגם מטריד מבחינה אינטלקטואלית, כך שצריך לגייס את המומחים.

 

פסיכולוגים מסבירים שבאגדה האורבנית, בניגוד לאגדות העם הנושנות, הפרטי-אינטימי-מוכר הוא דווקא המאיים והמבעית. במילים אחרות: לא צריך לצאת ליער כדי לפגוש זאב טורף, הוא מצוי בכל אחד מאיתנו, ממש באולם החתונות בו על פי האגדה, החתן הקרין סרט עם מעלליה המיניים של כלתו בחברת חברו הטוב ומיד אחר כך ביטל את החתונה.

האיש שגנבו לו כליה. אמת או בדיה? 

 

זה אחר זה עוברים על המסך אנשים שיודעים כי האגדה היא אמת גמורה מפני ששמעו עליה מפי אנשים שהשתתפו באירוע בו התרחש הסיפור, והיוצרים יוצאים למסע בלשי מענג של הפרכה: לא, באולמי "וייו" בירושלים מעולם לא הוקרן סרט חתונה שכזה, ולא, אין בישראל אשה ששמה הפרטי הוא "אוחזת ענף עץ השקד", למרות שרבים כל כך יודעים בוודאות שיש.

 

כחובבת רצינית וכאספנית של אגדות אורבניות, מצאתי בפרק הראשון של הסדרה בדיוק את כל מה שרציתי: תיעוד קפדני של גרסאת שונות לאגדה, חיבור מוצלח ביניהן לבין אגדות אוניברסליות מיובאות, עבודה עיתונאית משובחת במיקוד הסיפורים וביצירת דרמה של חשיפה וגילוי, הסברים קצרים ולא מייגעים מתחום בריאות הנפש על הסיבות שבגללן אגדות מסוימות צוברות תאוצה ופופולריות, קצב טוב ורוח טובה של הומור מעל כל זה.

 

חסרו לי על המרקע אנשים שמקצועם הוא ניתוח טקסטים ולא ניתוח נשמות, כדי שיציבו את הנושא בפרספקטיבה ספרותית-היסטורית מעט יותר רחבה, אבל אולי הם יגיעו לסדרה בהמשך, כשהתנין יברח מחמת גדר ויעשה את דרכו אל הכינרת ויאיים על כולנו, עד שחייזרים במושב יציץ יאספו אותו ברחמים אל החללית שלהם, זו שהמון אנשים ראו ממש במו עיניהם.