מהפך: יהודי ארה"ב בעד תקיפה אמריקנית באיראן

סקר של הוועד היהודי האמריקני מצביע על רוב שרוצה פעולה צבאית. למרות שתמכו באובמה בבחירות - הם לא מרוצים מיחסו לישראל. וכמה בעד מדינה פלסטינית?

יצחק בן-חורין, וושינגטון פורסם: 30.09.09, 19:56

רוב יהודי ארצות הברית תומכים בתקיפה צבאית אמריקנית של אתרי הגרעין באיראן. כך עולה מסקר שנערך לפני חשיפת הכור האיראני הסודי בקום, והתפרסם היום (ד'). הנתונים מצביעים על שינוי מגמה בקרב היהודים באמריקה, שעד השנה שעברה לא חשבו שיש צורך לפעול צבאית באיראן.

 

זמן ynet - כל הכתבות על הגרעין האיראני

 

בקרב האמריקנים, יהודי ארה"ב נחשבים מסורתית למתנגדים הגדולים ביותר למלחמה בעיראק, וכליברלים יחסית בנושא תהליך השלום. אבל הסקר השנתי והמקיף של "הוועד היהודי האמריקני" (AJC) מגלה גם רוב המתנגד לעמדת הנשיא - שזכה לתמיכת היהודים בבחירות - בנושא ההתנחלויות.

"יחסים טובים במידה מסוימת", חושבים רוב היהודים (צילום: רויטרס)

 

הנתון המרכזי בסוגייה הבוערת לישראל קובע ש-56 אחוזים מהיהודים תומכים ב"פעילות צבאית אמריקנית כדי למנוע מאיראן השגת נשק גרעיני", ו-36 אחוזים מתנגדים לה.

 לפני שנה בדיוק,47 אחוזים הביעו עמדה המתנגדת לתקיפה, ורק 42 אחוזים תמכו. ממשל אובמה זוכה לציון חיובי יחסית בעניין זה, כש-49 אחוזים מיהודי ארה"ב מרוצים מהטיפול באיום האיראני, בעוד 35 אחוזים לא מרוצים.

 

ומה עם תקיפה ישראלית, שנראית כתסריט ריאלי יותר? באופציה הזו כבר הביעו 66 אחוזים מהיהודים תמיכה, ורק 22 מהם התנגדו.

 

הרוב מאמין ש"הערבים רוצים להשמיד את ישראל"

לאור החיכוכים, בשנה האחרונה עמדו יחסי ממשל אובמה עם ישראל בלב הדיון הציבורי. תשעה חודשים אחרי השבעת הנשיא האמריקני החדש, ושבעה חודשים מאז כניסתו של בנימין נתניהו לתפקיד ראש הממשלה, מגדירים 70 אחוזים מהיהודים את יחסי המדינות "טובים במידה מסוימת", ו-11 אחוזים חושבים שהם "מאוד טובים".

 

78 אחוזים מהיהודים תמכו באובמה בבחירות, אבל לפי הסקר רק 54 אחוזים מהם מרוצים מהדרך שבה הוא ואנשיו מנווטים את היחסים עם ישראל. הציון לנתניהו מעט טוב יותר - ו-59 אחוזים מרוצים מתפקודו בהקשר ליחסים עם הפטרון הגדול. מניתוח התוצאות עולה כי אובמה אמנם סוחף את הצעירים - שנוטים לתמוך יותר בנשיא, בעוד המבוגרים נוטים להסתייג מעמדותיו בענייני ישראל.

 

עיקר הוויכוח נסוב עדיין סביב שאלת ההתנחלויות - ורוב של 51 מהיהודים מתנגדים לקריאתו של אובמה לשים להן קץ, בעוד 41 מסכימים עם עמדת הממשל. עם זאת, במסגרת הסכם קבע יש רוב של 52 אחוזים לפירוק חלק מההתנחלויות, יחד עם שמונה אחוזים התומכים בפירוק כולן. 37 אחוז מתנגדים נחרצות לפירוק היישובים בשטחים.

 

ומה עם מדינה פלסטינית? 49 אחוזים מהיהודים בעד, 41 נגד - אבל רוב של 58 אחוזים מתנגד לשינוי במעמדה של ירושלים כעיר מאוחדת תחת ריבונות ישראלית. 37 אחוזים מוכנים לפשרה בנושא הבירה.

 

עמדתו של נתניהו לפיה הפלסטינים חייבים להכיר בישראל כמדינה יהודית במסגרת הסכם הקבע,

 זוכה לרוב מוחץ של 94 אחוזי תמיכה. האמון בצד השני השתפר, אך הוא ממש לא רב: 75 אחוזים מהיהודים מסכימים עם הקביעה ש"המטרה של הערבים אינה החזרת השטחים הכבושים אלא השמדת מדינת ישראל". אשתקד סברו כך 82 אחוזים מהנשאלים.

 

את הסקר ביצע עבור AJC מכון המחקר "סינובייט". בין 30 באוגוסט ל-17 בספטמבר נשאלו במסגרתו 800 בני אדם, המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת בארה"ב. טעות הדגימה המירבית היא 3 אחוזים.