יש לנו ממי ללמוד: מדענים בארה"ב גילו כי 70 אחוז מנקבות האליגטורים בשמורה בלואיזיאנה בחרו להזדווג עם אותו בן זוג, לעיתים במשך שנים רבות, למרות ההיצע הרב של זכרים בסביבה. במחקר, שפורסם בכתב העת המדעי "Molecular Ecology", נטען כי האליגטורים מפגינים נאמנות לבן הזוג עימו הם מזדווגים מדי עונה, בדומה למינים מסויימים של ציפורים.
בלואיזינה חיים כיום כשני מיליון אליגטורים אמריקניים בטבע. בחוות לגידול תנינים מרבים מדי שנה כ-170 אלף תנינים, שייעודם הסופי הוא לשמש כמוצרי אופנה ומזון, אך בעלי החוות משיבים מדי שנה לטבע אלפי תנינים. על פי הערכות נשחטים מדי שנה כ-170 אלף תנינים בחוות ובטבע ניצודים על פי חוק כ-30 אלף אליגטורים.

(צילום: jupiter)
צוות החוקרים למדו את מערכת ההזדווגות של האליגטורים החיים בשמורה מוגנת לחיות בר בלואיזינה. לאחר שהצליחו ללכוד מספר פעמים את אותה נקבה, הם החליטו לחקור את התנהגות האליגטורים במהלך עונת הרבייה הנמשכת כחודשיים. מטרתם הייתה לגלות האם האליגטורים מפגינים נאמנות זה לזו במהלך עונת ההזדווגות או שהם מזדווגים עם בן זוג שונה כל עונה.
"בהתחשב בכך שאוכלוסיית האליגטורים חיה באזורים פתוחים אך צפופים באזור השמורה בלואיזינה, לא ציפינו לגלות נאמנות", אמרה ד"ר סטייסי לאנס, שהשתתפה במחקר. "למצוא ש-70 אחוז מהנקבות שלכדנו, הפגינו נאמנות לבן זוגם היה בלתי-יאומן. אני לא חושבת שאף אחד מאיתנו ציפה שזוג אליגטורים שהתרבה בשנת 1997, ימשיך להתרבות יחד גם בשנת 2005 ויתכן שהם מעמידים קנים חדשים עד היום".

(צילום: jupiter)
התגלית החדשה, שבאה בתום עשר שנות מחקר, מעניקה תובנה חדשה לגבי מערכת הזיווג המורכבת של האליגטורים. תשומת לב הורית בדרך כלל לוקה בחסר בקרב מרבית הזוחלים, אך דווקא במיני תנינים מופגנת דאגה רבה לצאצאים, החל מהטלת עשרות הביצים ועד להגנה על הקן.
החוקרים מציינים כי נקבות האליגטורים שחיו באזור השמורה בלואיזינה נעות בחופשיות לטריטוריות של זכרים, דבר שהוביל לשיעורי הזדווגויות גבוהים. המחקר חשף כי אליגטורים רבים בוחרים להזדווג עם אותו שותף במשך עונות הרבייה. לדברי החוקרים, זו עדות ראשונה לכך שישנה נאמנות חלקית בכל מיני התנינים וחושף דמיון רב להרגלי ההזדווגות של מיני ציפורים.