יאוש בצל המלחמה: נשים אפגניות מציתות עצמן

במחוזות רבים באפגניסטן עדיין נאלצות נשים להתחתן בעודן ילדות, והן נתקלות במציאות קשה של אלימות והשפלה. במחוז הראט אף הוקם עבורן בית חולים מיוחד

רויטרס פורסם: 17.11.09, 15:44

נשים אפגניות שמאסו בחיים בצל בעלים אלימים ומשפחות מתעללות מעדיפות להצית את עצמן - ולהסתכן במוות או פציעה קשה - מאשר להמשיך לחיות תחת חוקים איסלאמיים וחברה שאינה מכבדת את זכויותיהן הבסיסיות ביותר.

 

לבית חולים מיוחד במחוז הראט מגיעות נשים שהפכו לקורבנות המנהג הזה, המכונה "חוד-סוזי", או "שריפה עצמית". רוב המטופלות בקושי יכולות לזוז, ושוכבות במיטות כשהן מכוסות בתחבושות.

 

 

ריזה גול בת ה-11 היא אחת המאושפזות במקום. "הצתי את עצמי כי משפחתו של בעלי עינתה אותי", אמרה. "הם היכו אותי כל הזמן. לא היתה לי ברירה. הייתי רק בת עשר כשהתחתנתי". גם חניפה בת ה-20 מתארת מציאות קשה: "הייתי בת שבע כשהתחתנתי. לא היו לי ילדים עד שהגעתי לגיל 12. היו לי חיי נישואים קשים מאוד. בעלי הוא נרקומן. הזהרתי אותו שאתאבד אם הוא לא יפסיק. הוא לא עשה זאת, ולכן שרפתי את עצמי".

 

ד"ר מוחמד עריף ג'ללי הוא מנהל בית החולים. לדבריו, חלה ירידה במספר המקרים השנה, מכיוון שיש עלייה במספר הנשים שהצליחו להתגרש מבעליהן.

עם זאת, הוא אומר, 80 אחוז מהנשים באפגניסטן אינן יודעות קרוא וכתוב ולא מודעות לחוקי הגירושים - ולכן התופעה נמשכת. ארגוני זכויות אדם הפועלים במדינה מספרים כי ברוב המקרים, הנשים שופכות על עצמן דלק ואז מעלות את עצמן באש.

 

"היו לנו תשעה מקרים כאלה. אחד מהם היה גבר, אך שמונה מהם היו נשים. לצערנו, שלוש נשים מתו מהכוויות הקשות", סיפר ד"ר ג'ללי. שבע שנים אחרי הפלישה האמריקנית ונפילת שלטון הטליבאן, נשים רבות עדיין סובלות מאלימות, אפליה והיעדר גישה לבתי משפט הוגנים. תחת החוק האיסלאמי המונהג באפגניסטן, אשה אינה יכולה להתגרש ללא קבלת אישור מבעלה, ולרוב הן נאלצות להשאיר את הילדים מאחור.