הכפר הפלסטיני נותק ממים בגלל החמורים

זה 13 שנה מקבל הכפר ערב א-רמדין אספקת מים מההתנחלות אלפי מנשה. ביום שישי התנגשה בתו של ראש המועצה חסדאי אליעזר עם הג'יפ שלה בחמור של תושבי הכפר, ובתגובה החליט אביה על עונש: ניתוק המים לכפר כולו, "שיבינו את חומרת הדבר וייקחו אחריות". הזרם חודש לאחר מפגש עם מכובדי הכפר

אפרת וייס פורסם: 23.11.09, 00:04

תושבי הכפר הפלסטיני ערב א-רמדין שבשומרון גילו אתמול (יום א') להפתעתם, כי זרם המים בברזיהם פסק. הכפר, שיושב בתוך מובלעת שנוצרה על ידי גדר ההפרדה, מעולם לא חובר באופן מסודר לרשת המים באמצעות המינהל האזרחי, וב-13 השנים האחרונות, אספקת המים אליו מגיעה דרך ההתנחלות הסמוכה אלפי מנשה.

 

בירור קצר עם ראש מועצת אלפי מנשה, חסדאי אליעזר, מגלה כי אין מדובר בתקלה - אלא בצעד יזום, שמטרתו להעניש את תושבי הכפר. הסיבה: חמוריהם מסתובבים בחופשיות באזור, ובסוף השבוע הייתה בתו מעורבת בתאונת דרכים עם אחד מהם. הערב נפגש חסדאי עם מכובדי הכפר, ובתום הפגישה הסכים לפתוח מחדש את הברז, אך הזהיר את תושבי הכפר שעליהם "לקחת אחריות" על החמורים. מהמינהל האזרחי נמסר כי "הנושא נמצא בבדיקה".

 

אליעזר מספר כי לפני 13 שנים בדיוק, נהרגה בתו בת ה-18 בתאונת דרכים לילית באזור, כשהתנגשה עם חמור שהתהלך על הכביש הראשי של ההתנחלות. לדבריו, מאז מנסים המתנחלים להסביר לתושבי הכפר, "בהמון סבלנות", את הסכנה הטמונה בכך שהחמורים הולכים על הכביש - אך אלו לא עשו דבר בעניין. לטענתו, המתנחלים אף הציעו להם סיוע בעניין, אך לשווא.

 

אליעזר מוסיף כי ביום שישי האחרון כמעט חזר האסון על עצמו: בת נוספת שלו נסעה בג'יפ, והתנגשה בחמור ששוטט בחופשיות. היא יצאה ללא פגע, אך לדבריו סובלת מטראומה. "זה אירוע טראומתי מאוד בשבילי", הוא אומר. "מזל שהוא נגמר כך ולא אחרת חלילה. אנחנו התרענו, ביקשנו, ולא נעשה דבר. הגיע הזמן שהם יתחילו לקחת אחריות, ולכן החלטתי לסגור את המים לכמה שעות, שיבינו את חומרת הדבר וסוף סוף גם ייקחו אחריות".

 

אליעזר מפליג בשבחי מערכת היחסים השוררת בדרך כלל בין ההתנחלות לכפר: "אנחנו נוהגים בהם בכבוד מלכים, מספקים להם מים, מעסיקים אותם, עושים פעילות לילדים שלהם, מטפלים בהם. אנחנו נוהגים בהם כמו שמגיע להם, בכבוד ואמפתיה, אבל דבר אחד אנחנו מבקשים מהם - שאת החמורים שלהם ישמרו במקום סגור, ולא יתנו להם להסתובב בלילה לבד".

 

אליעזר אירח הערב את מכובדי הכפר, והסביר להם מדוע ניתק להם את המים. "אמרתי להם - קחו אחריות", הוא מספר. "רכזו את החמורים של השבט במקום אחד, תביאו שומר שידאג להם בלילה, שהחמורים לא יטיילו בלילה על הכביש".

 

עוד מוסיף אליעזר כי התחייב להביא מחר וטרינר, על מנת שיסמן את החמורים עם שבב, כמו שמסמנים כלבים, כדי להקל על הפיקוח עליהם. "אנחנו לא מחויבים לתת להם מים אבל אנחנו נותנים", הוא אומר לסיכום. "אנחנו מסייעים להם בכל שעה ובכל דבר שרק אפשר, אבל הם צריכים לתת ולא רק לקבל. אי אפשר רק לקבל בלי לתת, אלו דברים אלמנטרייים שעשויים לעלות בחיי אדם".