האוויר עומד - ואין לאן לברוח. ענן האפר ממשיך לשתק את התנועה האווירית בצפון אירופה וגם היום (שבת ) נותרו סגורים נמלי התעופה הגדולים ביבשת. מנתונים ראשוניים של רשות שדות התעופה עולה, כי מאז התפרצות הר הגעש בוטלו טיסותיהם של כ-30 אלף נוסעים שאמורים היו לטוס מישראל למערב אירופה וחזרה. בסך הכל בוטלו כ-150 טיסות בין ישראל לאירופה.
מנכ"ל רשות שדות התעופה, קובי מור, ציין כי רשות שדות התעופה תגברה את מוקד הטלפונים לנוכח הפניות הרבות ועוקבת מקרוב אחר ההתפתחויות באירופה. לדבריו, הרשות מצויה בקשר רציף עם מרכז בקרת התעבורה האווירית האירופית וערוכה מיידית לאפשר טיסות לכל יעדים כאשר המצב יאפשר זאת. בנתב"ג ממשיכים לעבוד במתכונת מלאה ונערכים להעניק שירותים גם לטיסות מיוחדות.
בנתב"ג לא זוכרים כמות כזו גדולה של ביטולים בזמן כל-כך קצר. "אין לנו שום צפי או הערכה מתי זה יגמר", אמרה בשיחה עם ynet נציגת מוקד השירות בנתב"ג. "היינו שמחים לדעת, כמו שהטבע קבע מתי שדות התעופה נסגרו, כך הוא יקבע מתי הם ייפתחו שוב. המידע שיש לנו מאוד מעורפל, וזה מה שאנחנו מוסרים הלאה". מנהל מרכז יאט"א (ארגון חברות התעופה בעולם) בישראל, קובי זוסמן, סיפר על הנזקים העצומים. לדבריו, "יש מקרים רבים של נוסעים שטסים מישראל לארה"ב כדי להגיע משם לאירופה".
הגיאולוגים באיסלנד לא רואים את האור באופק. מומחי תעופה סבורים כי התפרצות הר הגעש גרמה למשבר התעופה החמור ביותר שנראה בעולם. הטייס השבדי אקסל אלגרן המריא מאפגניסטן לגרמניה, אך בדרך לנמל התעופה במינכן נאלץ להסיט את מטוסו לכיוון פרנקפורט. "אני טס כבר 40 שנה ומעולם לא ראיתי כזה דבר באירופה", אמר. נוסעים רבים התלוננו על כך שפספסו אירועים חשובים בשל ביטול הטיסות.
לפי שעה, אלה נמלי התעופה שנסגרו:
במרכז הבקרה האירופי לתעבורה אווירית אמרו כי צפויות בשבת בסך הכל 6,000 טיסות, לעומת 22 אלף ביום רגיל. ברוב צפון ומרכז אירופה שותקה לחלוטין תנועת ההמראות והנחיתות של מטוסים אזרחיים.
לפי ההערכה בצהריים, יעברו עוד 24 שעות לפחות עד שתפוג השפעת האפר, שמסכן את המטוסים. הנזק הכספי לחברות התעופה מוערך בלפחות 200 מיליון דולר ביום.
בין האנשים שלא יכולים להגיע ליעדם גם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל. היא שבה מביקור רשמי בקליפורניה שבארצות הברית, ונאלצה לנחות אמש בפורטוגל. כעת תטוס לרומא, וההמשך לא ידוע. שר ההגנה הגרמני, קרל-תאודור גוטנברג, שב מאפגניסטן עם חיילים פצועים ונמצא בינתיים באיסנטבול.
למרות סימני האופטימיות אמש, ביטולי הטיסות מישראל לאירופה ובחזרה נמשכים. כל הטיסות של חברת סאן דור שהיו מתוכננות לשבת לוורונה, מוסקבה, דיסלדורף, ז'נבה, קטבוביץ', לודג' ופרנקפורט מבוטלות. גם חברת ארקיע ביטלה את טיסת הצהריים שלה למינכן, והודיעה כי יתכן שטיסותיה מחר לפריז וליעדים נוספים באירופה יידחו או יבוטלו.
רשימת הביטולים בנתב"ג: